Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Dieta pentru ridicarea nivelului de energie si imbunatatirii starii de spirit

Actualizat la data de: 25 Iulie 2024

Energia si starea de spirit

Sus
Dieta pentru ridicarea nivelului de energie si imbunatatirii starii de spirit

Alimentele pot stimula energia in trei moduri: prin furnizarea de calorii suficiente, prin furnizarea de stimulente (precum cafeina) si prin fortarea metabolismului sa arda mai multe calorii.

In ce priveste starea de spirit, cele mai bune alimente sunt cele care stabilizeaza zaharul in sange si care declanseaza hormoni care dau o stare de bine unei persoane, cum ar fi serotonina.

Cuprins articol

  1. Energia si starea de spirit
  2. Puteti creste nivelul de energie si starea de spirit?
  3. Surse de energie
  4. Carbohidrati inteligenti
  5. Grasimi sanatoase
  6. Carnea
  7. Somonul
  8. Frunzele verzi
  9. O buna hidratare
  10. Obiceiuri sanatoase
  11. Suplimente nutritive de energie
  12. Bauturile energizante
  13. Citeste pe aceeasi tema

Puteti creste nivelul de energie si starea de spirit?

Sus

Da, este posibil.

Desi este destul de devreme pentru a spune "un mar pe zi tine deoparte depresia", cercetatorii studiaza relatia dintre ceea ce mancam si cum ne simtim. Exista dovezi ca schimbarea dietei poate modifica metabolismul si chimia creierului, care afecteaza in cele din urma nivelul de energie si starea de spirit.

Surse de energie

Sus

Sursele de energie sanatoase pentru organism sunt acele alimente si substante care furnizeaza nutrienti esentiali si energie, contribuind la functionarea optima a corpului, la mentinerea sanatatii generale, precum si la prevenirea bolilor cronice.

Carbohidrati inteligenti

Sus

Carbohidratii pot fi inamicii unei diete pe care nu o controlati, dar acestia sunt vitali pentru stimularea energiei si a starii de spirit.

Ei sunt sursa de energie preferata a organismului, si in plus, ridica nivelul de serotonina.

Cheia este sa se evite dulciurile care sunt dificil de prelucrat de catre pancreas. Cu cat pancreasul este mai solicitat, cu atat riscul de diabet sau obezitate este mai mare.

In schimb puteti consuma paine din cereale integrale, orez brun si alte tipuri de cereale, dar cu continut redus de zahar.

Organismul absoarbe mai lent cerealele integrale si isi pastreaza stabil nivelul zaharului din sange si al energiei.

Grasimi sanatoase

Sus

Acaju, migdale si alune

Acestea sunt seminte bogate nu doar in proteine ci contin si magneziu, un mineral care joaca un rol esential in transformarea zaharului in energie.

Cercetarile sugereaza ca deficienta de magneziu poate scadea energia. Magneziu, se gaseste, de asemenea, in cereale integrale, tarate, dar si in anumite specii de peste.

Alunele braziliene

Adauga alunele braziliene in dieta pentru o doza in plus de seleniu, care poate fi un impuls pentru o stare buna de spirit.

Studiile au demnostrat legatura dintre nivelurile mici de seleniu si starea de spirit proasta. Acest mineral, de asemenea, se gaseste in cantitati mai mici in carne, fructe de mare, fasole si cereale integrale.

Carnea

Sus

Carnea slaba de porc, carnea de vita, de pui, fara piele sunt surse de proteine sanatoase si contin aminoacidul tirozina. Tirozina creste nivelul de dopamina si noradrenalina, produse chimice ale creierului care ne ajuta sa fim mai alerti si concentrati. De asemenea, carnea contine vitamina B12, care poate combate insomnia si depresia.

Somonul

Sus

Pestele gras, precum somonul, este bogat in acizi omega-3.

Studiile sugereaza ca aceasta substanta ajuta impotriva depresiei. Omega3 si acizii grasi ofera o gama larga de beneficii, inclusiv asupra sanatatii inimii.

Alte surse, in afara de peste, includ nucile si legumele cu frunze de culoare verde inchis.

Frunzele verzi

Sus

Un alt nutrient care contribuie la reducerea riscului de depresie este acidul folic.

Ca si acizii grasi, folatii se gasesc in legumele cu frunze verzi, inclusiv spanacul si salata. Legumele, alunele si citricele sunt de asemenea surse de acid folic.

Fibrele

Fibrele sunt stabilizatori de energie.

Acestia incetinesc digestia, furnizand un surplus constant de energie pe tot parcursul zilei.

Intensificati nivelul de energie prin consumul de fasole, fructe, legume, paine si cereale integrale.

O buna hidratare

Sus

Apa

Deshidratarea si oboseala sunt strans legate una de alta.

Unele studii sugereaza chiar ca deshidratarea usoara poate incetini metabolismul si poate sa scada nivelul de energie. Solutia este simpla: beti multa apa sau alte bauturi fara alcool si neindulcite, la intervale regulate.

Alimente sanatoase

Un alt mod de a ramane hidratat si plin de energie este de a manca alimente care au continut ridicat de apa, cum ar fi fructele si legumele proaspete.

Inlocuieste gustarile ambalate (covrigeii si snackurile) cu mere sau telina.

Alte alimente hidratante ar fi fulgii de ovaz si pastele fainoase care absorb apa in care sunt gatite.

Cafeaua

Cafeaua este una din cele mai populare energizante pe termen scurt.

Cofeina stimuleaza metabolismul organismului si imbunatateste temporar capacitatea de concentrare si energie.

Mai degraba consumati portii mici de cafea decat o doza mare, efectul este mai bun in cazul acestora.

Totusi, feriti-va de consumul de cafea mai ales inainte de culcare, intrucat exista posibilitatea sa nu puteti dormi noaptea.

Privarea de odihna cu siguranta va duce la scaderea nivelului de energie.

Ceaiul

O sursa alternativa de cafeina este ceaiul.

Combinatia de cafeina si aminoacid l-theanina din continutul ceaiului poate imbunatati vigilenta, timpul de reactie si de memorie.

S-a demonstrat, de asemenea ca ceaiul negru are calitatea de a combate efectele stresului.

Ciocolata neagra

Consumatorii de ciocolata stiu deja acest lucru: cateva bucatele de ciocolata neagra pot stimula starea de energie si de spirit.

Cofeina lucreaza, alaturi de un alt energizant numit teobromina.

Obiceiuri sanatoase

Sus

Micul dejun

Pentru oricine spera sa stimuleze cresterea energiei si a starii de spirit, omiterea micului dejun nu este o alegere corecta.

Studiile arata ca persoanele care servesc micul dejun in fiecare dimineata se bucura de o stare de energie si spirit mai buna pe tot parcursul zilei.

Cel mai bun mic dejun este furnizat de fibre si nutrienti de genul carbohidratilor din cereale integrale, grasimi bune si carne slaba.

Mesele dese

O alta strategie pentru stabilizarea zaharului din sange si a cresterii energiei si a starii de spirit este sa mananci mese mici, la fiecare trei-patru ore, decat cateva mese consistente.

Energia - va fi sustinuta de gustari de genul:unt de arahide intins pe biscuiti din cereale integrale, sandwich de curcan cu salata sau cereale integrale cu lapte.

Suplimente nutritive de energie

Sus

Suplimentele de energie sunt deseori o alternativa la cafea sau la alti stimulenti de energie.

Multe dintre aceste suplimente contin de fapt, substante chimice similare sau cafeina.

Printre acestea se numara: nucile de kola, yerba mate, extractul de ceai verde si guarana.

Aceste suplimente pot oferi o energie de scurta durata, dar expertii spun ca efectul nu este cu mult diferit fata de cel obtinut in urma consumului de cafea obisnuita.

Bauturile energizante

Sus

Cele mai multe bauturi energizante sunt transformate rapid in energie, intrucat contin carbohidrati simpli.

Aceasta este o modalitate convenabila pentru sportivii de inalta performanta pentru a-si mentine nivelul de energie, dar beneficiile pentru ceilalti sunt indoielnice.

Bauturile energizante au un numar ridicat de calorii dar sunt sarace in nutrienti.


Medici specialisti Diete-Nutritie

  • Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
  • Dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
  • Dr. Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
  • Dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
  • Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate