De ce este bine sa consumi seminte de dovleac. 8 beneficii miraculoase
Dovleacul este leguma pe care trebuie sa o introducem neaparat in dieta de toamna.
Acesta este o adevarata sursa de sanatate si ajuta la prevenirea si vindecarea a numeroase afectiuni.
Semintele de dovleac, in special, sunt un adevarat elixir pentru sanatate.
Acestea au numeroase beneficii si contin minerale precum fosfor, magneziu, mangan, fier si cupru, zinc, dar si vitamina K.
Consumate crude sau amestecate cu alte ingrediente, semintele de dovleac te pot ajuta sa ai o sanatate de fier.
Alunga depresia
Semintele de dovleac contin foarte mult l-triptofan, o substanta care ajuta organismul sa aiba un somn bun, dar alunga si depresia. Triptofanul este convertit in serotonina si niacin, care dau o stare de bine.
Previn osteoporoza
Datorita continutului mare de zinc, un consum regulat de seminte de dovleac previne aparitia osteoporozei. De asemenea, ele reduc inflamatia in cazul artritelor fara a avea efectele secundare ale medicamentelor.
Mentin inima sanatoasa
Consumul regulat de seminte de dovleac ajuta si la mentinerea sanatatii inimii. Acestea contin foarte mult magneziu, care ajuta la crearea de ATP (adenozin trifosfat, moleculele energetice ale corpului), sinteza ARN si ADN-ul, de pompare a inimii, formarea corecta a oaselor si dintilor, relaxarea vaselor de sange si o functie intestinala buna.
Totodata, acest mineral scade tensiunea arteriala si previne infarctul sau atacul cerebral.
Sursa bogata de Omega 3
Semintele de dovleac sunt o sursa bogata de omega 3 pe baza de plante, (acid alfa-linolenic sau ALA).
Mentin sanatatea prostatei
Specialistii recomanda consumul de seminte de dovleac in special barbatilor. Acestea ajuta la mentinerea sanatatii proastatei, datorita continutului mare de zinc.
Extractele de seminte de dovleac si uleiurile pot juca un rol in tratarea hiperplaziei benigne de prostata.
Efecte antidiabetice
Studii recente realizate pe animale au demonstrat ca semintele de dovleac pot ajuta la reglarea nivelului de insulina din organism si prevenirea complicatiilor diabetice.
Amelioreaza simptomele menopauzei
Uleiul semintelor de dovleac este bogat in fitoestrogeni naturali, iar cercetarile au aratat ca acesta duce la o crestere mare a colesterolului bun, dar si la scaderea tensiunii arteriale, prevenirea bufeurilor, a durerilor de cap sau a durerilor articulare.
Ajuta la buna functionare a ficatului
Amestecate cu semintele de in, semintele de dovleac ajuta la buna functionare a ficatului. Acest amestec contine grasimi sanatoase, antioxidanti, dar si numeroase fibre.
Cum se consuma semintele de dovleac
Semintele de dovleac trebuie consumate in stare cruda pentru a-si pastra beneficiile. Mare atentie atunci cand le cumperi insa, mai ales daca sunt la vrac. Ele trebuie sa aiba un miros proaspat, si nu de mucegai.
De preferat ar fi semintele de dovleac organice, deoarece nu sunt contaminate cu pesticide sau alte substante chimice.
In cazul in care preferi sa consumi semintele de dovleac prajite, cel mai bine ar fi sa le prepari chiar tu, pentru a putea controla temperatura la care sunt prajite.
Semintele de dovleac crude pot fi prajite la o caldura scazuta (nu mai mult de 75 de grade Celsius), condimentate cu sare naturala si lasate in cuptor pentru aproximativ 15-20 de minute.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Alimentatia in sezonul rece
- Detoxifiere naturala de primavara
- 6 nutrienti care nu trebuie sa lipseasca din dieta copiilor
- Alimente recomandate pentru un somn linistit
- Dieta anticancer - Sfaturi alimentare pentru prevenirea si lupta impotriva c ...
- Dieta ABS
- Topul vitaminelor pentru iarna
- Dieta potrivita pacientilor cu alergii de primavara
- 10 vitamine importante pentru sanatatea barbatilor