Curcan vs. pui: beneficii nutritionale
Generalitati
SusProbabil ca deja multi oameni stiu ca este important sa scada cantitatea de carne rosie si sa suplimenteze cantitatea de legume si fructe din dieta.
Un rol la fel de important il au pestele si fructele de mare, pentru ca organismul sa beneficieze de un regim alimentar care sa satisfaca toate nevoile nutritive.
Totusi, multe persoane se intreba care tip de carne alba este mai sanatoasa, carnea de pui sau cea de curcan. Adevarul este ca atat carnea de pui cat si cea de curcan sunt destul de sanatoase atunci cand sunt pregatite in mod corespunzator.
Pentru acest lucru, trebuie sa indepartati pielea si sa mancati doar carnea, fara grasime, sa nu o prajiti in mult ulei si sa nu adaugati sosuri sau alte ingrediente cu multe calorii.
Cuprins articol
Principalele diferente nutritionale dintre carnea de pui si cea de curcan
SusPrincipalale diferente nutritionale dintre carnea de pui si cea de curcan de care trebuie sa tineti cont atunci cand alegeti carnea potrivita pentru dvs:
- Pieptul din carne de curcan, indiferent ca va fi fiert sau prajit, are aproape jumatate dintre caloriile celui de pui. In plus, doar a noua parte dintre aceste calorii este reprezentata de grasime. Prin urmare, daca nu puteti renunta la alimentele prajite, este de preferat sa alegeti carnea de curcan in loc de cea de pui, pentru a va bucura de un nivel scazut de grasimi si calorii.
- In cazul in care consumati ficat de pasare, ar putea sa va intereseze faptul ca ficatul de pui are jumatate din caloriile ficatului de curcan si are cu o treime mai putina grasime.
- Potriviti unui studiu, exista mai multa grasime in gatul unui pui decat in cel de curcan.
In concluzie, carnea de pui este mai bogata in grasimi si calorii, dar are si un nivel mai ridicat de proteine, atat timp cat se consuma doar carnea (fara organe sau gat). Desigur, acest lucru depinde si de modul de preparare.
Diferentele dintre cele doua tipuri de carne alba nu sunt chiar atat de semnificative pentru a avea un impact major asupra dietei unei persoane, deoarece carnea alba reprezinta doar o parte din aportul caloric total.
Beneficiile consumului de carne de pui
SusCarnea de pui este o sursa foarte buna de proteine slabe, de inalta calitate. Proteina este un nutrient esential pentru crestere si dezvoltare si joaca un rol important in procesul de pierdere in greutate al persoanelor supraponderale si obeze.
La perosanele in varsta, proteinele existente in carnea de pui stopeaza scaderea desitatii osoase. 100 de grame de piept de pui reprezinta mai mult de jumatate din cantitatea de proteine recomandata.
Carnea de pui este o sursa bogata de niacina, vitamina B, care protejeaza organismul impotriva cancerului. Un deficit de niacina poate fi asociat cu afectarea directa a ADN-ului. Aproximativ 72% din necesarul zilnic de niacina a corpului poate fi acoperit de catre o protie de 120 de grame de carne de pui.
Seleniul se gaseste in cantitati destul de mari in carnea de pui. Acesta este un mineral, o componenta esentiala, necesara organismului pentru desfasurarea normala a metabolismului care include functiile adecvate ale glandei tiroide, ale sistemelor de aparare anti-oxidare si ale sistemului imunitar.
Vitamina B6 prezenta in carnea de pui, joaca un rol crucial ca donator de metil pentru procesul celular bazic, care implica transferul de grupuri de metil de la o molecula la alta, fenome care duc la formarea unor cantitati importante de molecule active. Acest proces poarta denumirea de metilare.
Disponibilitatea grupurilor de metil poate fi influentata de deficitul de vitamina B6, care ar putea declansa deteriorarea vaselor de sange. Vitamina B6 impreuna cu niacina, sunt cele care inclina balanta in favoarea carnii de pui, ca aliment recomandat pentru sprijinirea metabolismului energetic al organismului.
Ambele vitamine fac parte din complexul B si ajuta enzimele din organism sa ghideze reactiile metabolice. Carnea de pui este o sursa buna de fosfor, care este un mineral esential pentru organism. Fosforul mentine sanatatea dintilor, oaselor si asigura functionarea sanatoasa a rinichilor, ficatului si sistemului nervos central.
Beneficiile consumului de carne de curcan
Sus- Carnea de curcan este preferata mai ales de catre persoanele care urmeaza diete cu un continut scazut de grasimi. Studii recente au demonstrat ca in cazul in care carnea de pasare este gatita cu piele, sucurile naturale si grasimea nu patrund in aceasta. Ca atare, este suficient sa se indeparteze pielea doar inainte de consum.
- Carnea de curcan este in mod natural un tip de carne fara grasimi, iar dupa ce se indeparteaza pielea, contine doar 1 gram de grasime la 30 g de carne. O portie de 150 g asigura aproape jumatate din doza zilnica recomandata de acid folic si este o sursa excelenta de vitamina B, B1, B6, zinc si potasiu.
Aceste substante nutritive mentin valorile scazute ale colesterolului in sange, protejeaza impotriva defectelor prezente de la nastere, cancerului si bolilor cardiovasculare, ajuta la buna functionare a sistemului nervos si a cresterii, stimuleaza sistemul imunitar, regleaza tensiunea arteriala si sustin procesele de vindecare.
Persoanele care sunt interesate in mod special de continutul de grasimi, ar trebui sa aleaga carnea alba de curcan. Aceasta poate fi gatita, fripta la gratar sau prajita in putin ulei, cu bulion, lamaie sau suc de protocale.
Carnea de curcan ofera urmatoarele beneficii pentru sanatate
- protejeaza impotriva formarii cancerului
- furnizeaza energie organismului si regleaza nivelul de zahar din sange
- ajuta la mentinerea sanatatii cardiovasculare
- este foarte eficienta in stimularea metabolismuli si a functiei hormonilor tiroidieni
- stimuleaza sistemul imunitar si ii furnizeaza organismului substante antioxidante
- contribuie la scaderea colesterolului rau din sange si a cresterii colesterolului bun
- ajuta la stimularea productiei de energie, imbunatateste starea de spirit, creste nivelul de testosteron si regleaza tensiunea arteriala.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Nutrientii care lipsesc cel mai adesea din corp
- Sfaturi pentru a slabi sanatos
- Regimul alimentar in cancer
- Dieta pentru detoxifierea de primavara
- Dieta ABS
- Stimularea metabolismului
- Atentie la grasimile hidrogenate!
- Dieta cu pepene verde
- Hormonii de crestere din carnea de pui - riscuri pentru sanatate