Cum prepari sanatos sosurile si dressingurile pentru salate
Dressingurile si sosurile gustoase sunt sarea si piperul salatelor, caci le dau un gust deosebit. Insa cele pe care le gasesti in comert nu sunt tocmai sanatoase, din cauza ca pot contine multe grasimi, calorii si sare.
De aceea, dressingurile si sosurile preparate la tine acasa sunt cea mai buna optiune, fiind o varianta mult mai sanatoasa, care nu iti pune in pericol silueta.
Foloseste otet, nu ulei, ca baza
Dressingurile preparate in casa pot contine mai mult otet, suc de lamaie sau suc de lime si mai putin ulei, pentru a-ti mentine greutatea sub control.
Potrivit lui Dawn Jackson Blatner, medic dietetician, autoarea dietei flexitariene, poti varia oteturile si uleiurile pe care le utilizezi pentru a satisface papilele gustative, fara a adauga alte ingrediente."Poti incerca otetul balsamic, de mere si adauga masline, seminte, nuci, ulei de susan", sugereaza aceasta.
Inlocuieste smantana cu branza
Un alt truc de care sa tii cont este sa inlocuiesti smantana cremoasa cu branza slaba. "Pentru o versiune mai sanatoasa de sosuri pentru paste cremoase, folosesc branza degresata sau branza de capra moale", spune Johannah Sakimura, blogger care activeaza in domeniul sanatatii, citat de everydayhealth.com.
Ea combina pastele cu legume si cu o bucata generoasa de branza si piper negru. "Acest sos este mai sarac in calorii si grasimi decat versiunile bazate pe smantana, iar branza ofera corpului proteine si calciu", a adaugat aceasta.
De asemenea, in loc de smantana poti opta pentru iaurt slab atunci cand prepari dressingurile. Acestea nu ingrasa la fel de mult precum cele pe baza de smantana.
Foloseste condimente picante
Cand prepari sosurile si dressingurile nu uita sa folosesti si condimente picante. Poate fi vorba despre chilli, ardei iute, boia de ardei ori curry. Acestea grabesc arderile si accelereaza metabolismul, impiedicand depunerea grasimilor.
Si caloriile sunt consumate mai repede de catre organism. Si cand prepari salate de sezon poti toca marunt putin ardei iute, proaspat. Acesta nu numai ca da un gust deosebit mancarii, dar datorita unui ingredient pe care il contine, capsaicina, are rolul de a favoriza digestia si de a accelera arderile.
La sosurile pe care le folosesti pentru spaghete poti adauga si usturoi, care are nenumarate beneficii pentru sanatate.
Limiteaza consumul de sare
Unul dintre cele mai mari avantaje, atunci cand prepari sosuri si dressinguri acasa, este faptul ca poti controla cantitatea de sare, care are tendinta sa fie mare, in produsele pe care le cumperi gata facute, din comert.
De aceea, de exemplu, este mai bine sa prepari sosul de rosii din tomate proaspete, si sa nu pui sare in exces. Cand cumperi sos de rosii, citeste cu atentie eticheta, ca sa vezi cata sare contine.
Specialistii spun ca nu este indicat sa consumi mai mult de 6 g de sare, in fiecare zi. Excesul poate favoriza aparitia unor boli cardiace, artrita reumatoida, diabet, dar si retentia de apa.
Cine nu are blender...sa isi cumpere
Cativa catei de usturoi, putina sare de Himalaya, coriandru, o lamaie potrivita, cateva lingurite de miere, puse in blender cateva minute iti vor bucura papilele gustative. Asadar, vei obtine un dressing nu doar gustos, ci si foarte sanatos.
Tot cu ajutorul unui blender poti prepara si un smoothie delicios din fructe proaspete, care sa fie desertul ideal. Iti poti incepe si ziua de lucru cu un astfel de smoothie, care este un adevarat izvor de sanatate, datorita vitaminelor pe care le contine.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Surse alimentare ascunse de gluten
- Lista celor mai periculosi aditivi alimentari
- Ce alimente trebuie sa evitati in timpul sarcinii
- 10 alimente hipercalorice ale primaverii
- Top 8 surse ascunse de sare
- Un meniu de 7 zile pentru sezonul gripei si racelilor
- 10 trucuri pentru a reduce colesterolul
- Minune intr-un bol: salata de fructe
- Excesul de fructe si cresterea in greutate