Cum ne putem detoxifia ficatul cu ajutorul unor simple obiceiuri?
Generalitati
SusFicatul este organul principal care are rolul de a elimina toxinele din organism, ajutand astfel celelalte organe sa functioneze corect. Mai mult, ficatul are peste 500 de functii in organism, printre care curatarea sangelui, digerarea grasimilor si cresterea activitatii metabolice.
Supus zilnic insa unui mediu de viata nesanatos, cu mancaruri grele, alcool sau fumat, ficatul nu-si mai poate indeplini cu succes aceste roluri. De aceea, este esential sa fie ajutat astfel incat sa functioneze in parametri optimi.
Cuprins articol
Principalele obiceiuri care ajuta la detoxifierea ficatului
Sus• Apa calda cu lamaie. Dimineata este util sa-ti faci un obicei din a bea, pe stomacul gol, imediat dupa ce te trezesti, un pahar de apa calda cu lamaie. Acest obicei determina eliminarea toxinelor din ficat, stimuleaza metabolismul si te ajuta sa elimini constipatia, fiind foarte bun la digestie.
• Bea cel putin 2 litri de apa zilnic. Consumul de apa este unul dintre cele mai bune remedii pentru protejarea ficatului.
• Elimina pe cat poti din dieta ta alimentele procesate precum pastele fainoase si mai ales zaharul. Ficatul le va transforma pe toate acestea in colesterol, iar cresterea nivelului de colesterol are efecte dintre cele mai grave asupra organismului.
• Nucile au un nivel ridicat de L-arginina, un aminoacid, glutation si acizi grasi Omega-3, care contribuie la detoxifierea ficatului. Mai mult, acestea favorizeaza la oxigenarea sangelui, iar extrasul din coaja de nuca este adesea folosit in formulele de curatare a ficatului.
• Usturoiul. Este un aliment foarte util pentru intarirea imunitatii, in plus fiind bogat in substante sulfuroase, care au rol de a activare a enzimelor, adica a elementelor principale care stau la baza functionarii ficatului.
• Varza de Bruxelles este o alta alegere buna daca iti doresti sa elimini toxinele acumulate in ficat.
• Grepfrut. Sucul de grepfrut, foarte bogat in vitamina C, are rolul de a detoxifia ficatul.
Cele mai bune ceaiuri pentru sanatatea ficatului
Sus• Ceaiul de musetel este o alta alegere buna, deoarece contine antioxidanti care ajuta la curatarea ficatului si a detoxifierii acestuia. Bea seara o cana de ceai de musetel si efectele lui pozitive asupra starii de sanatate nu vor intarzia sa apara.
Totodata, nu uita ca acest ceai te ajuta sa elimini stresul si poate ameliora inclusiv durerile musculare.
• Ceaiul de menta are un rol pozitiv,contribuind la eliminarea toxinelor din ficat si colon.
• Ceaiul de ovaz are multe fibre, vitamine si minerale care au rolul de a imbunatati digestia si de a stimula detoxifierea ficatului si a intestinelor. In plus, iti asigura un somn linistitor si se pare ca reduce si nivelul stresului din organism.
• Ceai din radacina de papadie. Acesta este un remediu vechi, care contribuie la curatarea ficatului de toxinele acumulate. Fa-ti un obicei din a bea o cana de ceai de cateva ori pe saptamana.
• Ceaiul verde este adjuvant pentru curatarea ficatului. Acestea este foarte bun si pentru eliminarea grasimilor din ficat.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Conf. dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic primar Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Asist. univ. dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic specialist Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Cum ne putem feri de simptomele depresiei pe perioada iernii
- De ce apare surditatea si cum o putem trata
- De ce apare gastrita si cum o putem preveni?
- 13 obiceiuri sanatoase
- Regimul alimentar in bolile de ficat
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- 12 obiceiuri lunare de ingrijire personala pe care sa le adoptati in noul an
- Aspecte esentiale despre ficat
- 6 obiceiuri care afecteaza ficatul
Citeste pe aceeasi tema
- Inteligenta emotionala - de ce este importanta si cum o putem imbunatati?
- Cum ne putem proteja de virozele respiratorii
- Pofta de ciocolata de ce apare si cum o putem invinge
- Comportamente normale si anormale la adolescenti. Cum sa le diferentiezi si cum le putem gestiona ca parinti?
- Atrofia cerebrala: ce este si cum o putem preveni