Consumul de carne rosie este nociv pentru sanatate?
Generalitati
SusConsumul de carne rosie creste riscul aparitiei decesului cauzat de bolile cardiovasculare sau cancer?
Aceasta este o intrebare care poate trece prin mintea oricui.
Expertii ofera diverse raspunsuri in aceasta directie si explica ce posibile beneficii sau efecte nocive pot sa apara in urma savurarii acestui aliment, pentru sanatate.
De asemenea, este prezentat rolul pe care trebuie sa il aibe carnea rosie in dieta oricarei persoane.
Cuprins articol
Consumul de carne rosie si bolile cardiovasculare
SusConsumul de carne rosie amplifica riscul declansarii afectiunilor cardiovasculare si a bolilor de inima?
In cazul bolilor cardiovasculare, raspunsul este destul de simplu: unele tipuri de carne rosie sunt bogate in grasimi saturate care ridica nivelul colesterolului din sange. Iar valorile ridicate de colesterol rau (LDL) cresc riscul bolilor de inima.
Cand vine vorba despre cancer, raspunsul nu este atat de clar, desi majoritatea expertilor considera ca o dieta care contine carne rosie nu influenteaza in mod special aparita cancerului colorectal.
Persoanele care consuma carne rosie sau carne procesata o perioada mai lunga de 10 ani vor avea o speranta mai scazuta de viata decat cele care au consumat cantitati mai mici din acest aliment.
Cei al caror meniu zilnic continea aproximativ 120 grame de carne rosie pe zi aveau o stare de sanatate mai precara si mai multe sanse de a muri de cancer sau boli cardiovasculare decat cei care au mancat aproximativ 15 grame de carne pe zi.
Totusi, epidemiologiii considera ca acest risc este unul minor.
Specialistii din industria carnii sustin ca nu exista nici o legatura intre carnea rosie, carnea procesata si cancer si afirma ca, carnea rosie slaba chiar este indicata in cazul dietelor pentru mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular.
Dar multe studii au confirmat contrariul.
In cazul unei cercetari de mare amploare s-a demonstrat ca femeile care au mancat carne rosie, procesata, deserturi, cereale rafinate si cartofi prajiti aveau sanse ridicate sa dezvolte boli de inima, cancer si alte afectiuni care le puteau pune viata in pericol.
Asocierea dintre consumul de carne rosie prelucrata si cancer, mai ales cancerul colorectal este evidenta in cazul anumitor studii. Conform altor analize aceasta este o sursa sigura sau probabila de aparitie a unei forme de cancer, inclusiv camcer pulmonar, esofagian, pancreatic si endometrial.
In cazul in care consumul de carne rosie nu este un factor de risc pentru declansarea cancerului, care ar putea fi cauzele?
Inca nu se poate spune cu certitudine, dar se iau in calcul mai multe alternative:
- grasimile saturate - care au fost asociate cu diverse tipuri de cancer (de colon sau de san) dar si boli cardiovasculare;
- agenti cancerigeni - care iau nastere in urma procesului prin care carnea este gatita;
- fierul din compozitia carnii - poate produce compusi care deterioreaza celulele, fapt ce duce la dezvoltarea cancerului.
Beneficiile nutritionale ale consumului de carne rosie
SusCarnea rosie este bogata in fier, iar unele adolescente si femei au nevoie de acesta dupa perioada menstruala cand nivelul acestui compus scade.
Avantajul este ca fierul din compozitia carnii rosii este usor de absorbit de catre organism.
De asemenea, acest aliment ofera organismului si vitamina B12 necesar in producerea ADN-ului si mentinerea sanatatii celulelor rosii din sange, dar si zinc ce participa la mentinerea functiei normale a sistemului imunitar.
Carnea rosie este bogata in proteine care ajuta la consolidarea si cresterea oaselor si a muschilor.
Carnea de vita slaba contine doar 180 de calorii dar inglobeaza 10 substante nutritive esentiale.
Carnea de porc este carne rosie sau carne alba?
Carnea de porc este carne rosie, conform specialistilor.
Cantitatea mioglobinei, o proteina din carne care mentine oxigenul in interiorul muschilor, determina culoarea carnii. Carnea de porc este considerata o carne rosie deoarece contine mai multa mioglobina decat carnea de pui sau de peste.
Cat de multa carne rosie trebuie sa manance o persoana?
SusOpiniile sunt diferite in aceasta privinta.
Cei mai multi dintre nutritionisti, in orice caz, recomanda portii reduse de carne rosie slaba.
Un alt sfat este sa nu se renunte complet la consumul de carne rosie. Specialistii propun ca dieta zilnica a unei persoane sa contina 60 grame de proteine, din surse variate, inclusiv carne slaba, nuci si fructe de mare.
Pentru prevenirea cancerului, totusi ideal ar fi sa nu se depaseasca un total de 350 grame de carne rosie pe saptamana, sa se evite toate carnurile procesate (carnati, mezeluri, sunca, bacon, hot dog, cremvrusti, chiftele, carne tocata, etc.) care prezinta un risc crescut de dezvoltare a cancerului de colon.
Care este carnea rosie care nu contine grasime?
Printre cele mai sanatoase tipuri de carne rosie se enumera: muschiul de porc, carnea de vita, filet mignion, pulpa, cotletul, carnea de pe coaste, etc.
Se va alege carnea de vita etichetata ca fiind cel putin in proportie de 95%, macra. Ideal ar fi ca aceasta carne sa fie gatita fara grasimi, prin fierbere sau innabusire.
In urma caror criterii carnea rosie este considerata ca fiind slaba (cu un continut redus de grasimi)?
Carnea rosie poate fi etichetata ca fiind slaba daca o portie de 100 grame contine mai putin de 10 grame de grasimi totale, 4.5 grame de grasimi saturate si mai putin de 95 miligrame de colesterol.
Pentru ca vitele sa aibe o carne mai slaba, iarba este o optiune mai buna pentru hrana acestora decat cerealele?
Carnea vitelor care au fost hranite cu iarba are un nivel mai scazut de grasimi saturate, contine o cantitate mai mare de acizi grasi omega-3 (desi valorile acestei substante din carnea de vita este destul de scazuta, pestele, uleiul vegetal, nucile si semintele fiind surse mai bune de omega-3).
Carnea rosie preparata la gratar cauzeaza cancerul?
SusTemperaturile ridicate utilizate pentru prepararea oricarui tip de carne care provine din muschiul unui animal, inclusiv carnea rosie sau carnea de pasare si de peste (carne alba) poate genera diversi compusi in produsele alimentare care pot creste riscul aparitiei cancerului.
Acestia poarta denumirea de amine heterociclice (HCAs) si hidrocarburi aromatice policiclice (PAH).
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Top 10 alimente alcaline, pentru o sanatate de fier
- Cum sa mancati pentru a va proteja inima
- Cele mai consumate alimente cancerigene
- Cat de nociva poate fi carnea la gratar?
- Vitamine si minerale esentiale pentru o piele frumoasa
- Sfaturi pentru o toamna sanatoasa: imunitate, alimentatie, dieta
- Cele mai bune si cele mai nocive alimente pentru dantura
- Frumusetea vine din interior. Descopera vitaminele care fac minuni pentru pi ...
- Carnea rosie si efectele sale asupra sanatatii