Ciresele - sursa inepuizabila de antioxidanti
Generalitati
SusIn Romania exista 3 varietati de cires, cu aproximativ 30 de soiuri cultivate. Beneficiile consumului de cirese sunt declarate de studii stiintifice. In scopuri terapeutice, se folosesc fructele bine coapte, intens colorate si cele care nu au cazut prada daunatorilor.
Ciresele dulci sunt specifice lunii mai. Ele sunt pline de vitamine, ofera organismului nutrientii esentiali, avand in plus foarte putine calorii.
Cuprins articol
Principalele beneficii pentru sanatate
Sus• Ajuta la reglarea somnului. Ciresele sunt o sursa buna de melatonina, hormonul care ajuta la reglarea somnului.
• Mentin sanatatea la nivel optim. De asemenea, aceste fructe contin multe vitamine precum betacaroten, vitamina C, vitamina K, vitamine din complexul B, dar si minerale - potasiu, magneziu, cat si antioxidanti, cu un rol real in mentinerea sanatatii.
• Ideale pentru buna functionare a creierului. Antioxidantii din cirese au efecte benefice asupra functiilor cerebrale, protejeaza celulele de stresul oxidativ si previn boli precum dementa, Alzheimer sau Parkinson.
• Previn bolile cardiovasculare. Ele contin si anumiti nutrienti care protejeaza vasele de sange, impiedicand astfel depunerea colesterolului pe peretii arterelor si ai venelor. In acest mod, bolile cardiovasculare precum infarctul sau atacul cerebral sunt prevenite.
• Combat febra musculara si amelioreaza durerile de artrita. Aceste fructe sunt antiinflamatoare naturale, care ajuta la ameliorarea diferitelor dureri, inclusiv cele provocate de febra musculara.
Exista studii care sustin ca, daca dupa un efort intens o persoana mananca cirese, musculatura isi revine mult mai repede. Totodata, ele sunt indicate si bolnavilor de guta sau celor care sufera de artrita.
• Scad riscul aparitiei cancerului de colon. Antocianii din cirese contribuie la diminuarea celulelor canceroase, arata studiile clinice. In plus, fibrele in cantitate mare sunt deosebit de eficiente in prevenirea cancerului de colon sau al celui gastric.
• Elimina toxinele din organism. Sucul de cirese este un excelent detoxifiant, el contribuind la eliminarea toxinelor din organism, iar continutul mare de potasiu le face sa fie un foarte bun diuretic.
• Adjuvant in boli hepatice si biliare. Pacientii cu afectiuni hepatice sau cei cu afectiuni biliare primesc indicatie pentru o dieta constituita si din cirese.
• Excelente pentru buna circulatie a sangelui. Sunt o excelenta sursa de potasiu, ajutand la reducerea tensiunii arteriale si elimina excesul de sodiu din corp. Din acest motiv, ciresele previn hipertensiunea.
• Asigura o silueta de vis. Ciresele ajuta la pierderea kilogramelor in plus, deoarece o cana de cirese contine 120 de calorii si 5 grame de fibre.
• Bun diuretic. Cozile de cirese au puternice efecte diuretice datorita continutului ridicat de saruri de potasiu si flavonoide. Totodata, ele au si proprietati astringente si antidiareice, antifebrile si antiinflamatorii.
Ce afectiuni amelioreaza ceaiul din cozi de cirese?
Sus• Afectiuni renale: litiaza urica, pielite, nefrite, pielonefrite, cistite, uretrite, colici renali, infectii renale;
• Boli ale aparatului digestiv: diaree, constipatie, gastrite, atonie hepatica, hepatite cronice, litiaza biliara, dureri de stomac, gastroenterite;
• Reumatism, guta, artrita;
• Diminueaza considerabil celulita la femei.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Conf. dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic primar Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic specialist Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Uleiul de masline: beneficii si utilizare
- Beneficiile fructelor si legumelor de vara
- Cele mai benefice si cele mai nocive sucuri pentru sanatate
- Beneficiile pe culori ale fructelor si legumelor
- Alimentele colorate: ce beneficii aduc sanatatii si cum le alegem
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Fructul care iti da o stare de bine si te ajuta sa slabesti
- Dieta potrivita pacientilor cu alergii de primavara
- Profilul nutritional al alimentelor