Ciresele au un continut bogat in vitamine. Ce beneficii nestiute au fructele verii
Ciresele, cocktail de vitamine, minerale si antioxidanti
SusIn lume exista peste 1.000 de soiuri de cirese. Indiferent de tipul lor - amare, salbatice, negre, obisnuite etc.- ciresele au un continut bogat in vitamine, minerale si antioxidanti, care stimuleaza imunitatea, lupta cu radicalii liberi si protejeaza celulele organismului fata de actiunea nociva a acestora, prevenind aparitia bolilor grave, cum este cancerul, de exemplu.
Cuprins articol
Proprietatile nutritionale ale cireselor
SusCiresele sunt sarace in calorii, aproximativ 59 de calorii la 100 grame. In schimb, consumul a 100 de grame de cirese acopera 20% din necesarul zilnic de vitamina C si 25% de vitamina A.
Aproximativ 100 grame cirese contin:
Apa | 83.8 g |
Proteine | 1,16 g |
Lipide | 0,25 g |
Acizi grasi saturati | 0,055 g |
Zahar | 11,6 |
Fibre | 1,7 |
Provitamina A Betacaroten | 38 g |
Vitamina B1 | 0.026 |
Vitamina B2 | 0,032 mg |
Vitamina B3 | 0,18 mg |
Vitamina B5 | 0,23 mg |
Vitamina B6 | 0,047 mg |
Vitamina B9 | 6 g |
Vitamina C | 8,5 mg |
Vitamina E | 0,14 mg |
Calciu | 15 mg |
Fier | 0,17 mg |
Iod | 0,2 g |
Magneziu | 11,2mg |
Mangan | 0,056 g |
Fosfor | 24,5 mg |
Potasiu | 200 mg |
Seleniu | 10 g |
Sodiu | 2 mg |
Zinc | 0, 054 mg |
Flavonoizi | 186,48mg |
Acizi fenolici | 87,8 mg |
Sursa: Aprifel.com/Agentia pentru Cercetarea Fructelor si Legumelor
Ciresele, extrem de valoroase
SusSpecialistii ne sfatuiesc sa profitam in aceasta perioada de beneficiile cireselor, care sunt nenumarate.
"Avand un indice glicemic mic, ciresele pot fi consumat de pacientii cu diabet si sunt la indemana in diete pentru ca nu au multe calorii. Daca suntem in proces de slabire, este recomandat totusi sa nu depasim consumul a 200 gr de cirese zilnic", recomanda Liana Contiu, nutritionist-dietetician clinic.
"Ciresele fac parte din fructele care cresc natural in tara noastra, iar acest lucru le face extrem de valoroase. Este important sa mancam produse din zona in care noi locuim, in sezonul in care ele sunt disponibile. Vitaminele si antioxidantii din aceste fructe pot avea efecte asupra sistemului articular si asupra incetinirii procesului de imbatranire", explica nutritionistul Liana Contiu.
Ciresele reduc inflamatiile
Un studiu aparut in Journal of Nutrition a aratat ca antocianinele continute de cirese reduc inflamatiile din organism, consumul lor fiind recomandat persoanelor care sufera de guta, artrita sau alte procese inflamatorii.
Mai exact, ciresele scad riscul de aparitiei a gutei cu pana la 35%, iar - atunci cand sunt consumate in acelasi timp cu tratamentul standard pentru aceasta boala - eficienta lor ajunge la 75%, dupa cum arata o alta cercetare, aparuta in publicatia Medical Daily.
“Descoperirile noastre indica faptul ca ciresele sau extractul de cirese scad riscul aparitiei bolii. Riscul scade pe masura ce se creste cantitatea de cirese", a declarat profesorul Yuqing Zhang, din Cadrul Universitatii Boston, coordonatorul studiului.
Consumul a 20 de cirese pe zi au un efect de 10 ori mai puternic asupra inflamatiilor din organism decat daca am lua o aspirina, afirma cercetatorii din cadrul Centrului Human Nutrition Research de la Universitatea din California.
Ciresele si cancerul
Pe langa antocianine, ciresele sunt bogate in betacaroten, vitamina C, quercetina, care impreuna pot preveni aparitia cancerului. Studiile arata ca antocianinele previn mutatiile genetice care pot declansa aparitia tumorilor, in special la nivelul colonului.
Ciresele si bolile de inima
Ciresele sunt bogate in pectina, fibra solubila care scade nivelul colesterolului "rau", raspunzator pentru aparitia bolilor de inima. In plus, ciresele contin quercetina, un puternic antioxidant din clasa bioflavonoidelor, indispensabil in lupta cu radicalii liberi care cresc riscul de inflamatii la nivelul inimii.
Ciresele si bolile digestive
Un studiu publicat in 2018 in Journal of Nutritional Biochemistry a demonstrat ca ciresele au reale beneficii asupra micobiomului intestinal, datorita faptului ca ajuta la dezvoltarea bacteriilor bune din intestin.
Ciresele si glicemia
Antocianinele continute de cirese regleaza si nivelul glicemiei mai repede si mai eficient dupa ce mancam.
Ciresele si somnul
Ciresele sunt un remediu eficient pentru persoanele care au probleme cu somnul. Melatonina care se gaseste in cirese este rapid absorbita in sange si actioneaza ca un somnifer natural.
Cozile de cirese detoxifica organismul
SusSi cozile de cirese au proprietati curative. Cozile de cirese, care contin flavonoizi si saruri de potasiu, au proprietati depurative. O cana cu ceai de cozi de cireze ajuta la combaterea retentiei de apa si durerilor cauzate de infectiile urinare. Pot fi folosite pentru detoxifierea organismului dupa iarna.
Curele cu cirese nu sunt recomandate!
SusIndiferent de tipul de cirese pe care il alegem, este foarte important sa nu le preparam termic, fiindca isi pierd proprietatile. Pot fi insa congelate.
"Ca orice fruct de sezon si care apartine tarii noastre, ciresele pot fi consumat in cantitate moderata, pentru cineva care isi mentine greutatea, undeva la 300 -400 gr pe parcursul unei zilei. Nu recomand "cure de cirese" - cantitati mari din acest fruct mancate intr-o zi. Nu ne ajuta cu nimic organismul , mai mult decat atat, ii facem rau privandu-l de macronutrientii necesari zilnic. Fructele sunt bune pentru sanatate, incluse zilnic in alimentatie, ne ajuta, insa nu ar trebui considerate panaceu. Ne ajuta in afectiuni sau ne mentin sanatosi in momentul in care cantitatea e potrivita, iar celelalte elemente de stil de viata sunt indeplinite", conchide nutritonistul Liana Contiu.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Conf. dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Asist. univ. dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic specialist Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Tratamentul intoxicatiei cu cianuri
- 7 salate pe care copiii le vor adora
- Ce trebuie sa stim despre alimentele organice / bio
- Minune intr-un bol: salata de fructe
- Top 15 alimente pentru persoanele cu insuficienta renala
- Piramida alimentatiei
- Dieta BRAT: recuperarea in urma tulburarilor gastrointestinale
- Dieta Perricone
- Mineralele: functii si beneficii