Cele 3 „prafuri albe” care pot favoriza aparitia cancerului
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru
Clinica: Spitalul de Psihiatrie Voila
Care sunt "prafurile albe" din alimentatia noastra
SusAlbul reprezinta, in general, puritatea, nevinovatia, curatenia si prospetimea. Totusi, din punct de vedere alimentar, albul reprezinta o culoare ce se poate asocia cu aparitia cancerului. In foarte multe cazuri, alimentele procesate si rafinate, precum sarea, faina alba si zaharul alb reprezinta doar prafuri ce duc treptat la diverse afectiuni de sanatate. Iata riscurile eventuale, deoarece aceste trei ingrediente se gasesc in mod obisnuit in alimentatia zilnica.
Cuprins articol
Sarea si riscul de cancer
SusSarea, denumita si sodiu sau clorura de sodiu, este folosita pentru a da gust mancarurilor, dar si pentru a le conserva. De asemenea, este o certitudine faptul ca organismul uman are nevoie de sodiu pentru a-si desfasura optim toate activitatile normale.
Cu toate acestea, in cele mai multe cazuri, necesarul de sodiu se poate obtine in mod natural din alimente, fara a mai fi nevoie de cantitati suplimentare adaugate. Este o idee buna ca persoanele ce doresc sa renunte la sarea adaugata sa isi aromatizeze alimentele cu diferite ierburi si condimente naturale, evitand in acest mod anumite riscuri cu privire la sanatate.
Astfel, planurile alimentare ce contin multe alimente conservate prin sarare au fost corelate cu un risc crescut de cancer gastric. De exemplu, cateva studii din 2009 au sugerat ca aproximativ 16% din cazurile de cancer de stomac din SUA si 14% din cazurile de cancer de stomac din Marea Britanie au avut drept cauza consumul ridicat de sare. De asemenea, tarile cu diete traditionale sarate (Japonia si alte tari asiatice) au rate si mai ridicate de cancer gastric.
Multe persoane afirma ca nu consuma sare, deoarece nu o adauga in mancare. Cu toate acestea, trebuie stiut ca exista numeroase alimente ce ascund cantitati crescute de sare. Cateva astfel de exemple sunt reprezentate de:
- pizza, placinte, paine si alte produse de panificatie;
- sosuri si condimente din comert;
- alimente din conserve;
- alimente murate (castraveti, gogosari etc.).
Atunci cand se achizitioneaza alimente, cumparatorii trebuie sa fie atenti ca produsele sa aiba un continut mic de sare adaugata. Adesea pot exista produse cu etichete speciale prin care se anunta acest lucru, dar este importanta verificarea informatiilor nutritionale indiferent de eticheta. In general, continutul de sare al produselor este raportat la 100 de grame.
Cercetarile indica un consum zilnic de sare de maxim 6 grame (2300 mg de sodiu). Pentru a reduce consumul de sare sunt oferite urmatoarele sfaturi:
- Reducerea treptata a cantitatii de sare utilizate (pentru acomodarea cu noile gusturi);
- Aroma poate fi amplificata cu ajutorul usturoiului, piperului, cepei, ardeiului iute etc.;
- Inlocuirea gustarilor sarate cu fructe, legume sau iaurt;
- Evitarea produselor preambalate sau prelucrate excesiv, de exemplu salam.
Zaharul alb, "cel mai bun prieten al cancerului"
SusZaharul alb reprezinta una dintre cele mai rele substante ce poate fi introdusa in organism prin alimentatie. In mod normal, zaharul se regaseste in mod natural in anumite alimente, in acest caz nefiind un pericol. Raul se regaseste in excesul pe care multe persoane il fac mancand produse dulci, chiar si fara sa realizeze (de exemplu atunci cand indulcesc cafeaua).
In afara de diabetul zaharat si consecintele evidente asupra dintilor si greutatii corporale, zaharul adaugat poate avea efecte extrem de daunatoare asupra sanatatii, ducand la un risc ridicat de cancer.
Studiile de specialitate au ajuns la concluzia ca un consum crescut de alimente bogate in zahar duce la cresterea nivelului de somatomedina C (IGF-1). Acest element este un hormon polipeptidic ce are o structura similara cu cea a insulinei. Un lucru important consta in faptul ca s-a dovedit ca aceasta substanta ajuta celulele canceroase deja existente sa se dezvolte mult mai rapid, unele lucrari de specialitate afirmand ca zaharul este cel mai bun prieten al cancerului.
Trebuie cunoscut faptul ca zaharul vine in numeroase forme in consumul alimentar, iar deseori este greu de evitat. Cu toate acestea, pentru mentinerea sanatoasa a organismului trebuie sa se evite cat mai mult folosirea zaharului. Renuntarea la dulciuri si la adaugarea zaharului in cafea sau ceai reprezinta primele metode ce sunt de ajutor.
Faina alba si riscurile asupra sanatatii
SusFaina alba reprezinta un alt „praf alb” ce poate dauna organismului. Aceasta capata culoarea alba si pura prin tratare cu substante pe baza de clor, fiind astfel mult mai atragatoare pentru clienti, dar toxica in acelasi timp.
Astfel, se recomanda evitarea completa a produselor alimentare realizate din faina alba rafinata, precum painea, cornurile si alte produse de panificatie. In schimb, acestea se pot inlocui cu paine si cereale integrale, oferind astfel energie in mod sanatos.
Faina alba functioneaza pe acelasi principiu ca si zaharul alb, ducand la o crestere rapida a nivelului de zahar din sange. Carbohidratii rafinati obtinuti prin consumul de faina alba reprezinta sursa preferata de „combustibil” pentru celule canceroase. Din acest motiv, multe regimuri alimentare indicate in bolile oncologice nu includ acest ingredient.
Pe langa cresterea riscului de cancer, consumul de faina alba este asociat cu obezitatea, diabetul si bolile cardiovasculare, dar si cu afectarea sanatatii digestive, deoarece nu contine fibre si substante nutritive esentiale care sa sustina digestia.
In urma constientizarii pericolelor la care este supusa populatia prin consumarea produselor cu faina alba, este logica abordarea tuturor masurilor de precautie posibile.
Evitarea celor trei „prafuri albe”
SusEvitarea produselor ce contin aceste ingrediente este extrem de importanta, dar poate necesita timp si efort. Modificarea stilului alimentar poate incepe treptat, renuntandu-se la alimente procesate, precum:
- salamuri si diferite alte mezeluri;
- produse de tip fast-food;
- conserve;
- dulciuri (prajituri, ciocolata, creme etc.) ;
- paste, paine si alte produse de panificatie, precum covrigi, biscuiti, fursecuri etc.;
- sucuri artificiale.
Acestea pot fi inlocuite cu succes cu fructe, legume si alte produse cat mai naturale. Trebuie tinut cont de faptul ca nu doar faina, zaharul si sarea din produsele anterior prezentate au efecte adverse, ci si uleiurile, aromele artificiale si conservantii.
Concluzii
SusConsumul de produse cu continut ridicat de sare, zahar sau faina alba este frecvent in randul populatiei, iar efectele secundare se observa din ce in ce mai des. Printre aceste efecte secundare se regasesc si cancerele, care pot fi produse in mod direct de anumite ingrediente sau pot fi ajutate sa evolueze.
Pentru a minimiza cat mai mult riscul de complicatii, specialistii din domeniul nutritiei recomanda ca sarea, zaharul alb si faina alba sa fie eliminate din alimentatie.
Alimentele naturale ii ofera organismului suficient sodiu, iar adaugarea suplimentara este inutila si provoaca mai mult rau decat bine. De asemenea, produsele ce contin zahar in mod natural, de exemplu fructele, nu sunt daunatoare si pot inlocui cu succes gustarile nesanatoase si bogate in zahar alb.
Acelasi principiu este valabil si in cazul produselor din faina alba, acestea putand fi inlocuite cu cereale integrale si derivate din acestea.
Surse:
https://thetruthaboutcancer.com/wheat-flour/
https://thetruthaboutcancer.com/cancer-causing-foods-2/
https://www.joshgitalis.com/dark-side-white-sugar-flour/
https://beatcancer.org/blog-posts/5-reasons-cancer-and-sugar-are-best-friends/
https://scienceblog.cancerresearchuk.org/2017/05/15/sugar-and-cancer-what-you-need-to-know/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/320156.php
https://www.webmd.com/cancer/features/cancer-sugar-link
https://www.rogelcancercenter.org/living-with-cancer/mind-body-side-effects/nutrition/sugar-and-cancer-does-sugar-increase-cancer-risk
https://www.dailymail.co.uk/health/article-205378/How-salt-heavy-diet-double-cancer-risk.html
https://www.nhs.uk/news/cancer/salty-food-link-to-stomach-cancer/
https://www.cancercouncil.com.au/2459/cancer-prevention/diet-exercise/nutrition-diet/fruit-vegetables/salt-and-cancer-2/
https://www.webmd.com/diet/obesity/features/truth-about-white-foods#1
https://www.medclique.org/nutrition-and-diet/white-foods-harmful-health/
https://www.society19.com/uk/the-3-white-poisons-flour-sugar-and-salt/
http://www.gettingfitatlast.com/no-sugar-salt-or-white-flour/
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Conf. dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic primar Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic specialist Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Cat de periculoasa este sarea in alimentatie
- Atentie la sare! Excesul poate fi fatal
- Sarea iodata - benefica pentru sanatate?
- Metode de a reduce cantitatea de sare din alimentatie
- Cui ii este recomandata sarea fara sodiu?
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Reducerea aportului de sare din organism
- Cele mai eficiente moduri de a reduce aportul de sare in organism. Inima ta ...
- Afectiuni cutanate in diabetul zaharat