Cei mai importanti nutrienti din compozitia alimentelor sanatoase
Generalitati
SusCei mai importati nutrienti de care are nevoie organismul nu pot fi produsi de catre acesta. Modul in care aceste elemente nutritive sunt introduse in corpul unei persoane poate avea un mare impact asupra modului de utilizare a acestora.
Nutrientii nu actioneaza singuri ci alaturi de alte substante nutritive. Pentru a maximiza disponibilitatea de carotenoizi alimentele recomandate mai jos, acestea ar trebui consumate crude sau usor fierte.
Cuprins articol
Alfa caroten
SusProprietati:
- protejeaza celulele de efectele daunatoare ale radicalilor liberi
- asigura necesarul de vitamina A
- imbunatateste sistemul imunitar
- contribuie al functionarea adecvata a sistemului de reproducere.
Printre evenimentele si factorii caracteristici din stilului de viata al unei persoane care pot indica nevoia de mai multe alimente bogate in alfacaroten sunt
- fumatul si consumul regulat de alcool
- aportul redus de fructe si legume.
Surse bogate de alfa-caroten sunt morcovii, dovleceii, rosiile, fasolea verde, coriandru si sfecla elvetiana.
Beta-caroten
SusProprietati:
- protejeaza celulele de efectele daunatoare ale radicalilor liberi
- asigura necesarul de vitamina A
- amelioreaza functionarea sistemului imunitar
- ajuta la functionarea optima a sistemului reproducator
Persoanele care fumeaza si utilizeaza alcool in exces, nu consuma fructe sau legume au nevoie de mai multe alimente bogate in beta-caroten.
Spre deosebire de suplimentele care contin betacaroten, consumul de alimente bogate in betacaroten nu prezinta nici un risc de cancer pulmonar. Printre sursele alimentare de betacaroten sunt cartofii dulci, morcovii, varza, spanacul, napii, coriandrul si cimbrul proaspat.
Beta-criptoxantina
SusProprietati:
- protejeaza celulele de efectele daunatoare ale radicalilor liberi
- asigura necesarul de vitamina A
- reduce riscul de cancer pulmonar
- diminueaza riscul de poliartrita inflamatorie.
Persoanele care fumeaza si utilizeaza alcool in exces, nu consuma fructe sau legume necesita mai multe alimente bogate in beta-criptoxantina. Surse alimentare de beta-criptoxantina includ ardei gras rosu, papaya, coriandru, portocale, pepene verde si porumb.
Calciu
SusProprietati:
- mentine oasele sanatoase si puternice
- sustine buna functionare a nervilor si muschilor
- contribuie la formarea cheagurilor de sange.
Printre evenimentele si factorii caracteristici din stilului de viata al unei persoane care pot indica nevoia de mai multe alimente bogate in calciu sunt
- fracturile osoase frecvente
- dureri sau spasme musculare
- amorteala a membrelor inferioare sau superioare
- deformari ale oaselor si retard de crestere la copii.
Surse excelente de calciu sunt iaurtul, spanacul, napii, varza, tofu.
Carotenoidele
SusProprietati:
- protejeaza celuleel de efectele radicalilor liberi
- furnizeaza necesarul de vitamina A
- amelioreaza functia sistemului imunitar
- contribuie al functionarea adecvata a sistemului reproducator.
Persoanele care fumeaza si utilizeaza alcool in exces, nu consuma fructe sau legume au nevoie de mai multe alimente bogate in carotenoide. Surse alimentare bogate in carotenoide sunt morcovii, cartofii dulci, spanacul, varza, papaya, ardei gras si rosii.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Conf. dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic primar Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Asist. univ. dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
Articole recomandate
- 8 alimente benefice sau nocive pentru glanda tiroida
- Aditivii periculosi din alimente
- Dieta anticancer - Sfaturi alimentare pentru prevenirea si lupta impotriva c ...
- Beneficiile pentru sanatate ale consumului de usturoi
- 28 de alimente supernutritive
- Sunt sanatoase fructele uscate?
- Cum sa imbatranim sanatos
- 27 de idei pentru un mic dejun gustos si sanatos
- Ortorexia - dependenta de alimentatia sanatoasa