Ce trebuie sa stim despre alimentele organice / bio
Generalitati
SusAlimentele organice au devenit tot mai populare in multe parti ale globului, cererea pentru astfel de produse devenind mai mare decat productia.
De ce sunt aceste alimente atat de solicitate?
Este hrana bio cu adevarat sanatoasa? Este mai hranitoare?
La ce anume se refera denumirile de pe produsele alimentare organice?
De ce pretul acestora este mult mai mare decat al produselor obisnuite?
Cuprins articol
Ce sunt alimentele organice?
Sus
Decizia de a manca sanatos ar putea sta la baza unei vieti sanatoase. Dincolo de consumul de fructe, legume, cereale integrale si grasimi bune, se pune problema consumului in siguranta a alimentelor, a pastrarii corecte a acestora si a perseverentei in mentinerea unui regim sanatos.
Modul in care produsele alimentare sunt cultivate sau crescute (atat cele care provin din plante cat si cele care provin din animale) are un impact destul de mare asupra sanatatii si a mediului.
Ce inseamna organic?
Termenul de organic se refera la modul in care sunt cultivate si procesate produsele agricole.
Pentru ca alimentele sa fie considerate si etichetate ca organice, trebuie sa indeplineasca o serie de cerinte specifice. Culturile ecologice trebuiesc cultivate in soluri in care nu se afla substante chimice adaugate. Fermierii nu trebuie sa foloseasca pesticide sintetice, organisme modificate genetic sau ingrasaminte pe baza de petrol sau namoluri de epurare.
Ce sunt organismele modificate genetic?
Organismele modificate genetic sunt plante sau animale al caror ADN a fost modificat. Aceste produse au fost supuse unor teste pe termen scurt pentru a se determina efectele asupra oamenilor si mediului, necunoscandu-se in totalitate efectele lor nocive.
In majoritatea tarilor, produsele organice nu contin organisme modificate genetic. Animalele crescute ecologic trebuie sa se dezvolte in aer liber si sa fie hranite cu furaje ecologice. Acestora nu li se vor administra antibiotice, hormoni de crestere sau orice produs ce provine dintr-un alt animal.
Alimentele organice sunt mai hranitoare decat cele non-ecologice?
Studiile sunt insuficiente in aceasta directie.
Unele cercetari sugereaza ca, in medie, fructele si legumele crescute organic pot sa contina niveluri usor mai ridicate de vitamina C, minerale, fitonutrienti si antioxidanti, decat celelalte. Cu toate acestea, in urma altor analize nu s-a descoperit nici o diferenta nutritiva intre alimentele bio si cele non-bio.
Beneficiile alimentelor ecologice
SusAlimentele ecologice ofera o varietate de avantaje. Unele studii arata ca acestea au un continut mai ridicat de antioxidanti decat cele care sunt crescute in mod conventional. In plus, persoanele care au alergii la unele produse alimentare, chimicale sau conservanti, au constatat ca simptomele lor s-au diminuat sau chiar au disparut atunci cand au consumat doar hrana organica.
- Alimentele ecologice contin mai putine pesticide. Pesticidele sunt substante chimice (fungicide, erbicide, insecticide) utilizate pe scara larga, pentru cresterea acestora, in agricultura conventionala. Reziduuri de pesticide raman pe produsele alimentare din comert, care ajung la consumatorul final.
Cum pot afecta pesticidele sanatatea?
- Copiii mici si fetusii sunt cei mai vulnerabili la expunerea la pesticide din cauza sistemului lor imunitar mai putin dezvoltat, organismul si creierulfiind inca in curs de dezvoltare. Expunerea de la o varsta frageda la aceste substante poate provoca intarzieri in dezvoltare, tulburari de comportament si disfunctii motorii.
- Pentru femeile gravide, pesticidele pot reprezenta un pericol, intrucat acestea dauga un stres in plus asupra organelor deja suprasolicitate. De asemenea, acestea sunt transmise de la mama la copilul din uter sau dupa nastere, prin laptele matern. In unele cazuri, pesticidele pot provoca reactii intarziate ale sistemului nervos, chiar dupa mai multi ani de la expunerea initiala.
- Majoritatea indivizilor au acumulat uni anumit nivel de pesticide in organism, ca urmare a numerosilor ani in care au fost consumate produse care contineau aceste substante chimice. Din aceasta cauza pot aparea multiple probleme de sanatate cum ar fi: dureri de cap, sistem imunitar slabit si chiar defecte de nastere ale copiilor nou-nascuti.
- Deseori, alimentele organice sunt mult mai proaspete si au gust mai bun. Pentru ca nu contin conservanti, produsele alimentare bio nu pot fi pastrate foarte mult. De aceea, deseori sunt produse in ferme mai mici, aproape de locurile unde urmeaza sa fie vandute.
- Agricultura ecologica este mult mai benefica si pentru mediul inconjurator. Practicile acesteia reduc poluarea de la nivelul solului, apei si aerului, gradul de eroziune al solului, cresc fertilitatea acestuia si utilizeaza mai putina energie. In plus, agricultura ecologica este mai sanatoasa si pentru pasari si animale mici, intrucat substantele chimice continute de pesticide fac dificila reproducerea acestora si chiar le poate ucide. De asemenea, evitarea utilizarii pesticidelor pentru culturile agricole este benefica inclusiv pentru fermierii care se ocupa de acestea.
- Animalelor crescute organic nu li se administreaza antibiotice, hormoni de cresterea sau produse provenind de la alte animale. Utilizarea antibioticelor in cazul animalelor poate determina rezistenta bacteriilor la unele dintre acestea. In plus, animalelor crescute ecologic li se vor oferi mai mult spatiu si acces la aer liber pentru a le mentine sanatoase. Cu cat exista presiune mai mare asupra unui animal si cu cat sunt mai multe animale intr-un spatiu restrans, cu atat creste riscul de imbolnavirie acestora.
Agricultura ecologica
Sus
Agricultura ecologica include metodele de productie agricola utilizate pentru obtinerea furajelor pentru animale dar si a alimentelor. Agricultura ecologica nu utilizeaza pesticide sintetice sau ingrasaminte si se bazeaza pe diversitatea biologica pentru a reduce in mod natural organismele daunatoare. De asemenea acest tip de agricultura presupune mentinerea fertilitatii solului. Exista multe tipurilor de produse agricole sunt crescute in mod organic: cereale, bumbac, flori, legume, fructe, etc.
Principalele caracteristici ale sistemelor ecologice includ:
- elaborarea si punerea in aplicare a metodelor ecologice in productia culturilor si a produselor animaliere
- crearea unor sisteme de evidenta detaliata pentru urmarirea produselor din productia proprie, in punctele de vanzare
- mentinerea unor zone-tampon pentru prevenirea contaminarii accidentale cu substante agricole chimice sintetice din domeniile adiacente conventionale.
Produse alimentare organice versus produse alimentare non-organice
Produsele alimentare ecologice:
- sunt crescute cu ajutorul ingrasamintelor naturale (gunoi de grajd, compost)
- in acest caz furajele sunt controlate in mod natural (rotatia culturilor, plivit manual, arat, etc.)
- insectele sunt inlaturate cu ajutorul metodelor naturale (pasari, insecte care apara culturile, capcane)
Produsele non-ecologice:
- sunt crescute cu fertilizatori chimici sau sintetici
- furajele sunt controlate cu erbicide chimice
- sunt utilizate insecticide pentru distrugerea insectelor si prevenirea/tratarea eventualelor boli.
Fructe si legume cultivate in propria gospodarie sau pe plan local
Aceasta categorie implica alimentele care au fost crescute in plan local sau gospodaria proprie: gradina, regiune sau alte zone aflate la scurta distanta de acestea. In multe localitati, in diverse tari, productia obtinuta este vanduta cat mai aproape de locul in care a fost obtinuta (acelasi oras, regiune sau chiar tara).
Potrivit cercetatorilor, exista cateva fructe si legume care contin un nivel ridicat de pesticide in cazul in care nu sunt cultivate ecologic:
- mere
- ardei
- morcovi
- telina
- cirese
- struguri
- salata
- nectarine
- piersici
- pere
- capsuni.
La capatul opus se afla fructele si legumele care au un grad scazut de pesticide desi nu sunt cultivate organic:
- sparanghel
- avocado
- broccoli
- varza
- porumb
- vinete
- kiwi
- mango
- ceapa
- papaya
- ananas
- mazare
- cartofi dulci
- rosii
- pepene galben.
Explicatia in cazul acestora este ca au invelisul mai gros si sunt protejate in mod natural de daunatori, iar pentru productia lor nu este necesara utilizarea unei cantitati mari de pesticide.
Prin spalarea legumelor si decojire se vor inlatura pesticidele?
Spalarea reduce cantitatea de pesticide dar nu le elimina. Deseori, totusi, decojirea lor este utila, dar o data cu aceasta vor fi inlaturate si multe substante nutritive. Cea mai buna solutie este adoptarea unui regim alimentar variat, spalarea alimentelor si orientarea catre produsele organice, atunci cand este posibil.
Carnea si produsele lactate ecologice
SusCarnea, produsele lactate si ouale bio provin de la animale care sunt hranite cu furaje ecologice. In cazul acestor animale se vor pastra conditiile de viata apropiate din mediul lor natural (libertate de miscare, acces la pasune, etc.). De asemenea, nici animalelor nici pasarilor nu li se vor administra antibiotice, hormoni sau alte medicamente in absenta bolii (dar acestea pot fi vaccinate impotriva unor afectiuni).
Carnea si produsele ecologice versus conventonale
Fructele si legumele cultivate prin metode conventionale contin nivelurile cele mai scazute de de pesticide. Cele mai multe dintre acestea au pielita sau coaja groasa, fiind protejate in mod natural mai bine impotriva substantelor daunatoare. De asemenea, modalitatile de productie ale acestora nu necesita utilizarea unei cantitati prea mari de pesticide.
Ce contine carnea pe care o consumam?
Conform legii este permis sa fie utilizate in productia conventionala:
- in cazul lactatelor din lapte de vaca - antibiotice, hormoni pentru grabirea cresterii, produse secundare de porc sau pui, pesticide, namoluri de epurare
- in cazul carnii de vita - antibiotice, steroizi, hormoni, produse secundare din porc sau pui, pesticide, namoluri de epurare
- in cazul carnii de porc - antibiotice, produse secundare de origine animala, pesticide, namoluri de epurare
- in cazul carnii de pui - anibiotice, produse secundare de origine animala, pesticide, namoluri de epurare, medicamente pe baza de arsenic (hormonii de crestere sunt interzisi in acest caz)
- in cazul oualor de gaina - antibiotice, produse secundare de origine animala, pesticide, namol de epurare, medicamente pe baza de arsenic
Etichetele produselor organice
Specificatia OMG pe eticheta produselor semnifica faptul ca acestea nu contin organisme modificate genetic.
Cel mai important lucru care trebuie retinut este ca natural nu inseamna neaparat organic. Daca exista specificatia USDA organic pe eticheta, aceasta indica faptul ca produsul alimentar ecologic este certificat.
- 100% ecologic - alimentele sunt complet ecologice sau realizate cu ingrediente ecologice
- ecologic - alimente care contin cel putin in proportie de 95% ingrediente organice
- contine ingrediente organice - alimente ce contin cel putin 70% ingrediente organice (de obicei sunt specificate si componentele organice continute de produs)
- contine ingrediente organice - alimente care contin intr-o proportie mai mica de 70% ingrediente organice (de asemenea, vor fi specificate elementele din compozitia produsului).
In cazul produselor din carne pot fi intalniti urmatorii termeni pe eticheta:
- natural - minim prelucrat, iar carnea nu contine coloranti sau arome artificiale, conservanti sau alte ingrediente ne-naturale. Posibil ca animalele sa fi fost hranite cu antibiotice sau hromoni de crestere. De exemplu, acest termen poate fi utilizat in cazul tuturor bucatilor de carne cruda de vita intrucat acestea nu sunt prelucrate.
- hranite cu iarba - acest termen inseamna ca animalele au fost hranite cu iarba sau fan. Aceste animale nu sunt ingradite, au acces la aer liber. Bovinele sunt animale care mananca in mod natural iarba si tind sa fie mai sanatoase atunci cand sunt hranite in acest mod. In plus, carnea vitei care a fost hranita in acest fel contine mai mult acizi grasi omega-3.
- animale crescute liber - inseamna faptul ca animalele nu au fost ingradite ci au avut acces la aer liber. Din pacate, densitatea animalelor poate fi foarte mare si perioadele in care acestea se vor bucura de aerul liber vor fi destul de limitate.
- fara adaos de hormoni - acest termen este permis atunci cand animalele sunt crescute fara nici un adaos de hormoni de crestere. Aceasta specificatie este valabila in cazul carnii de vita, dar in cazul pasarilor si a porcilor se vor administra hormoni, de aceea nu trebuie sa se plateasca in plus pentru produsele de carne de pui sau porc ce folosesc aceasta eticheta.
Ce inseamna certificare organica (certificat organic)?
Chiar daca un producator poseda certificat organic pentru alimente, utilizarea etichetei ecologice cu specificatia USDA este voluntara. In acelasi timp nu orice tip de productie va fi certificata ca fiind organica in urma procesul riguros de verificare.
Atunci cand va cumpara un produs alimentar ecologic, orice cumparator are dreptul sa solicite vanzatorilor detalii despre modul in care a fost crescut animalul din care provine alimentul pe care acesta intentioneaza sa-l cumpere.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Topul alimentelor pentru un par sanatos
- Zaharul - denumirile sub care se ascunde in alimente
- Dieta anticancer - Sfaturi alimentare pentru prevenirea si lupta impotriva c ...
- Ortorexia - dependenta de alimentatia sanatoasa
- Femeia in violenta domestica
- Organe inutile
- Alimentele organice mai bune pentru sanatate
- Produsele organice sunt mai sanatoase
- Donarea de organe: intre etica si ingrijorare
Citeste pe aceeasi tema
- Cele mai frecvente mituri despre microbi, afectiuni si medicamente
- Avantajele unui stil de viata sanatos: alimente bio, suplimente nutritive bio si produse bio fara gluten
- Invata sa te hranesti sanatos: top alimente recomandate si alimente nesanatoase
- Semnificatia informatiilor de pe etichetele alimentelor
- Alimente bogate in fier