Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Ce trebuie sa mancati ca sa va vindecati

Actualizat la data de: 23 Iulie 2012

Generalitati

Sus
Ce trebuie sa mancati ca sa va vindecati

Unii oameni au o sanatate excelenta si deseori acesta este meritul alimentelor pe care le consuma. A manca sanatos inseamna a alege mancarurile potrivite.

Ceea ce consuma o persoana o poate ajuta la vindecarea mai multor boli, de aceea alegerile alimentare sunt foarte importante.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cereale
  3. Legumele
  4. Fructele
  5. Laptele
  6. Carne si fasole
  7. Ce fel de boli puteti vindeca prin dieta dumneavoastra
  8. Citeste pe aceeasi tema

Cereale

Sus

Este indicat ca oricine sa consume sase grame de cereale pe zi. Pentru a face acest lucru poate manca 3 portii de cereale, cereale integrale, paine, orez, biscuiti sau paste. 30 de grame de paine contin aproximativ 30 de grame de cereale, atata timp cat acestea sunt integrale.

Cerealele integrale furnizeaza cantitatea de cereale de care o persoana are nevoie, vitale pentru o stare buna de sanatate. Fibrele au un rol important in prevenirea constipatiei, mai ales daca alaturi de acestea se beau cantitati suficiente de lichide.

Legumele

Sus

Legumele trebuie sa fie consumate in fiecare zi. Este indicat ca acestea sa fie diverse. Scopul este sa fie incluse in mesele zilnice 2 sau 2 1/2 cani de legume. Legumele care au culoare verde inchis (broccoli si spanac) sunt foarte sanatoase. Morcovii sunt o sursa buna de vitamine (contin vitamina A, potasiu, magneziu, tiamina, vitamina B6, acid folic), ca si cartofii dulci. Fasolea boabe este la fel de grozava pentru organism si in plus contine si putine grasimi.

Fructele

Sus

Este recomandat sa se includa in dieta zilnica multe fructe in fiecare zi: cel putin 2 portii. Fructele pot fi consumate proaspete, congelate, conservate sau uscate. Este de preferat sa evitati sucul de fructe (mai ales daca suferiti de diabet zaharat), intrucat acesta contine mult zahar.

Laptele

Sus

Laptele este una dintre cele mai bune surse de calciu. Necesarul zilnic pentru adulti este de 3 cesti. Pentru copiii care au varsta intre 2-8 ani, doua cesti pe zi sunt suficiente. Atunci cand alegeti laptele sau iaurtul, de preferat ar fi sa va hotarati asupra variantei degresate, fara grasimi.

Daca nu va place laptele sau suferiti de intoleranta la lactoza, adaugati in dieta dumneavoastra mancaruri sau bauturi fortificate cu calciu. Semintele germinate pot fi o alternativa pentru ca nivelul dumneavoastra de calciu din organism sa creasca.

Carne si fasole

Sus

Carnea din meniul dumneavoastra trebuie sa fie slaba si sa nu depaseasca 150 gr pe zi (aproximativ de marimea unei palme sau a unui pachet de carti de joc). Indicat ar fi ca aceasta sa fie gatita la cuptor, pe gratar, la aburi sau fiarta. Carnea are un continut destul de ridicat de proteine, dar pestele si fasolea au un nivel si mai crescut de proteine.

Se recomanda sa nu se foloseasca pentru prepararea carnii unt sau margarina, pentru a se evita cresterea valorilor colesterolului. Toate grasimile solide au efect nociv asupra arterelor si pot dauna sanatatii inimii, cauzand atacuri de cord, care ar putea fi fatale. Prin urmare acestea, dar si orice aliment care ar putea sa le contina vor fi evitate.

Ce fel de boli puteti vindeca prin dieta dumneavoastra

Sus

- Durerile musculare - Solutie: visine - o ceasca sau doua pahare de visine in fiecare zi, inainte si dupa exercitiile fizice.

S-a demonstrat ca acestea contin acelasi tip de enzime cu rol antiinflamator ca si ibuprofenul, fara a avea in schimb efectele adverse ale acestuia asupra rinichilor si stomacului

- Pierderi de memorie - Solutie: se va consuma un sfert de seminte de floarea soarelui, in fiecare zi. Vitamina E care se gaseste din belsug in seminte va proteja neuronii din creier de stresul oxidativ, ceea ce inseamna ca memoria dumneavoastra va fi mai buna o perioada mai indelungata de timp.

- Probleme de vedere - Solutie: se va include in dieta zilnica varza (kale) - o ceasca pe zi. Pigmentii de xanthophyll prezenti si in alte verdeturi cu frunze verzi care le ofera culoarea, pot trata tulburarile de vedere legate de varsta, mai ales degenerescenta maculara.

- Uzura muschilor - Solutie: se vor manca mere - unul pe zi. Mancati marul cu tot cu coaja care contine acid ursolic, care stimuleaza productia de factor de crestere 1 (IGF-1), care are rol asemanator cu insulina.

- Disfunctia erectila - Solutie: se vor introduce in meniu doi-trei catei de usturoi zilnic, alaturi de alte produse alimentare. Usturoiul zdrobit (mestecat) contine alicina, un compus care poate reduce tensiunea arteriala si imbunatateste fluxul sanguin, fapt ce ajuta la obtinerea unei erectii mai bune.

- Lipsa de concentrare - Solutie: se va consuma un ou pe zi. Ouale sunt bogate in colina, un nutrient care stimuleaza capacitatea creierului de a elibera comenzi catre restul organismului si de a mentine structura membranelor celulelor creierului.

- Insomnie - Solutie: se vor savura 120 grame de carne de curcan pe zi. Triptofanul care se gaseste in carnea de curcan contine aminoacizi care ajuta organismul sa produca mai usor melatonina, un hormon care contribuie la instalarea somnului.

- Ochi umflati - Solutie: se va bea ceai verde, o ceasca zi de zi, dupa masa. Umflaturile ochilor si cearcanele sunt adesea cauzate de retentia de lichide. Ceaiul verde este diuretic si va reduce umflaturile nedorite de pe tot corpul.

- Tulburari gastrice - Solutie: se va include in dieta, menta consumata proaspata sau o ceasca cu ceai de menta dupa cina. S-a dovedit ca menta ajuta la reglarea problemelor digestive si calmeaza durerile provocate de inflamatia de la nivelul tractului gastro-intestinal.

- Par uscat, lipsit de stralucire - Solutie: se va manca o ceasca de spanac, in fiecare zi. Frunzele de spanac sunt incarcate cu vitaminele A si C, care ajuta organismul sa elibereze sebum, secretat de foliculi pentru a oferi parului stralucire si luciu.

- Energie scazuta - Solutie: se va lua in calcul consumul unei banane pe zi. Aceste fructe contin potasiu si sunt o sursa excelenta de magneziu - elemente cheie in producerea si stocarea energiei.

- Anxietate - Solutie: se vor include arahide in dieta zilnica, un sfert de ceasca zi de zi. Daca nu produce suficient acid gamma-aminobutiric (GABA) creierul este mult mai predispus la anxietate. Alunele sunt unele dintre cele mai bune si gustoase surse de glutamina, aminoacid necesar pentru productia de GABA.


Medici specialisti Diete-Nutritie

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate