Ce sa mananci ca sa nu faci cancer: un nou plan alimentar
In tara noastra, aproape 80.000 de persoane sunt diagnosticate an de an cu cancer, spun cele mai recente statistici.
Unul dintre factorii care duc la aparitia acestei maladii de temut este alimentatia nesanatoasa.
De aceea, este important sa invatam sa ne hranim corect sa avem trei mese regulate pe zi, care sa contina mancaruri sanatoase.
Exista alimente care, datorita compusilor care intra in alcatuirea acestora, au rol de a preveni cancerul, dar si de a stopa inmultirea celulelor canceroase la persoanele care au deja boala.
O combinatie potrivita de alimente poate ajuta la preventia bolii. Un nou plan alimentar conceput in America arata faptul ca o masa ideala este formata din legume (doua treimi) si proteine animale (o treime).
Acest plan american este un instrument important in lupta impotriva cancerului, potrivit American Institute for Cancer Research. Iata despre ce este vorba:
1. Alege fructe si legume colorate, dar si verdeturi
Fructele si legumele sunt bogate in antioxidanti, care ajuta in lupta impotriva cancerului. Cu cat sunt mai colorate, cu atat mai multe substante nutritive contin.
De asemenea, o alimentatie bogata in legume si fructe scade riscul de obezitate, care este factor de risc pentru aparitia mai multor tipuri de caner: de esofag, de rinichi, si de colon. Mananca in fiecare zi verdeturi, legume portocalii si legume de culoare rosie, sustin specialistii americani.
2. Mic dejun anticancer
Acidul folic este un compus important care ofera protectie contra cancerului de colon, de rect si de san. Iti poti incepe dimineata cu un aport important de acid folic daca la micul dejun ai grij sa sa te hranesti cu creale integrale, suc natural de portocale, pepene galben si pepene rosu, dar si mure si capsuni.
Alte surse bune ale acestei substante sunt ouale, sparanghelul, dar si frunzele de spanac si cele de salata. Semintele crude de floarea-soarelui sunt si ele o alegere excelenta.
3. Rosiile, legumele excelente
Licopenul, o substanta cere se gaseste in tomate si care le da acestora si culoarea rosie, este cunoscut pentru faptul ca previne aparitia celulelor canceroase in organism.
Mai multe studii au descoperit ca persoanele care consuma cu regularitate rosii sunt mai putin expuse unor tipuri de cancer, printre care cel de prostata. Le poti consuma in salate sau sub forma de suc.
Incearca sa renunti la mancarurile procesate, caci pot contine substante care favorizeaza aparitia acestei maladii.
4. Ceaiurile pot preveni cancerul
Proabil nu te-ai gandit niciodata ca banalul ceai, in afara ca iti potoleste setea, are si rol de preventie contra cancerului. Cel mai bun este ceaiul verde, datorita numarului mare de antioxidanti pe care il contine acest ceai.
Mai multe studii de laborator au aratat ca ceaiul verde a incetinit procesul de inmultire a celuleor canceroase in cazul tumorilor la colon, ficat, san si in cazul cancerului de prostata.
5. Consuma cat mai multi struguri
Resveratrolul, o substanta care se gaseste in coaja strugurilor rosii are proprietati anticancer, de aceea este ideal sa incluzi aceste fructe in alimentatie cat de des poti. Au proprietati antiinflamatoare si antioxidante. Alte fructe si legume recomandate sunt afinele, fasolea rosie, salata, varza kale, capsunile, zmeura.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Conf. dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic primar Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Asist. univ. dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
Articole recomandate
- Ortorexia - dependenta de alimentatia sanatoasa
- Alimentatia sanatoasa pentru bolnavii de diabet tip 2
- 9 sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa
- Meiul, lintea si hameiul in alimentatia sanatoasa
- 10 mituri despre dieta si alimentatia sanatoasa
- Alimentatia sanatoasa, posibil tratament pentru diabetul de tip II
- Alimentatia sanatoasa cand suntem bolnavi!
- Metode pentru imbunatatirea relatiilor sexuale - alimentatie sanatoasa, exer ...
- Interviu despre alimentatia sanatoasa cu Prof. Dr. Nicolae Hancu