Ce poti sa prepari pentru micul dejun rapid si sanatos
Micul dejun este cea mai importanta masa a zilei, deoarece iti da energia necesara desfasurarii activitatilor obisnuite, pana spre jumatatea zilei.
Micul dejun trebuie sa contina un aport echilibrat de proteine, grasimi sanatoase si glucide.
Saritul peste micul dejun iti incetineste metabolismul si te face sa te simti lipsit de vlaga si demotivat.
Cand esti pe fuga dimineata si nu ai timp sa-ti prepari un mic dejun pe cinste, poti sa alegi unul dintre meniurile prezentate mai jos. Sunt foarte usor si rapid de preparat si bogate in nutrienti.
Iaurt cu fulgi de ovaz, seminte crude de dovlec si stafide
Iaurtul este considerat un aliment minune, care contribuie la longevitatea organismului. El iti ofera o doza optima de calciu, grasimi benefice si glucide.
Adauga in iaurt doua, trei linguri de fulgi de ovaz marunti, acestia contin foarte multe proteine.
Consumul de ovaz este indicat in special celor care obisnuiesc sa mearga la sala.
Pentru un aport marit de antioxidanti, vitamine si minerale, pune in iaurt si un pumn de seminte crude de floarea-soarelui sau dovleac, amestecate cu stafide aurii sau alte fructe uscate, precum nuci, migdale, merisoare sau goji.
Timp de preparare: 3 minute
Sendvis cu paine integrala, piept de pui si suc de lamaie
Prepara puiul la gratar, la sticla, sau la cuptor, intr-un vas de sticla termorezistenta inca de seara. In felul acesta, nu mai pierzi timp dimineata cu pregatirea carnii.
Unge feliile de paine integrala sau paine de secara cu putina crema de branza sau unt. Branza si untul contin grasimi esentiale, iar painea, glucide si proteine care se vor absorbi mai usor.Pune intre feliile de paine bucatile de pui, impreuna cu o frunza de salata verde.
Stoarce sucul de la o jumatate de lamaie cu ajutorul unui storcator de fructe si toarna-l intr-un pahar. Peste sucul de lamaie, adauga 200 de ml de apa plata.
Vitamina C din lamaie te va ajuta sa asimilezi albumina continuta de carnea de pui. Albumina este o proteina de inalta calitate, indispensabila organismului.
Timp de preparare: 5 minute
Omleta cu sunca si suc de lamaie
Intr-un castron, sparge doua oua si bate-le cu furculita. Toarna compozitia intr-o tigaie de teflon pusa la incins pe aragaz, in care ai pus o lingurita de ulei de masline. Adauga cateva bucatele de sunca taiata feliute.
Cand omleta s-a rumenit, intoarce-o pe cealalta parte. Poti servi omleta ca atare sau cu putin cascaval ras pe deasupra.
Timp de preparare: 5 minute
Shake de banane
O singura banana contine aproximativ 600 mg de potasiu si doar 140 de calorii. In plus, in banane gasesti vitamine (A, B6, C) acid folic, calciu, magneziu, fier si zinc.
Nutritionistii recomanda mereu sa consumi fructe la micul dejun sau inainte de masa de pranz, pentru asigurarea energiei necesare organismului.
Ca sa prepari aceasta bautura delicioasa, plina de vitamine si minerale, ai nevoie de:
- 2 banane mici, coapte;
- 250 ml de iaurt sau lapte;
- 2 lingurite de miere.
Curata bananele de coaja si rupe-le in bucati nu foarte mari. Pune iaurtul sau laptele in blender, adauga in el bucatile de banana si mierea, apoi amesteca totul pana obtii o compozitie omogena. Toarna shake-ul intr-un pahar inalt si savureaza-l.
Timp de preparare: 5 minute
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Cum sa faceti cumparaturi in mod sanatos
- Reguli pentru mese sanatoase
- Cum sa asociati alimentele pentru a pierde in greutate
- Alimentatia sanatoasa
- Dieta anticancer - Sfaturi alimentare pentru prevenirea si lupta impotriva c ...
- 7 motive pentru care puteti sa consumati mai multe oua
- Pierderea in greutate: importanta servirii micului-dejun
- Importanta micului-dejun pentru copilul tau
- 10 idei de mic dejun care sfideaza senzatia de foame
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii
- Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate
- Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente