Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Ce alimente organice merita sa fie cumparate, in ciuda pretului piperat

Actualizat la data de: 22 Mai 2013

Generalitati

Sus
Ce alimente organice merita sa fie cumparate, in ciuda pretului piperat

Piata de alimente organice a inregistrat o dezvoltare rapida in ultimii ani, pe fondul necesitatii consumatorilor de a avea acces la o hrana sanatoasa.

Produsele organice nu mai sunt disponibile in prezent doar in plafare, ele se regasesc pe rafturile tuturor magazinelor alimentare, datorita promovarii lor intense in randul publicului. Preturile piperate dau nastere, totusi, mai multor polemici despre cat de mult merita investitia in hrana organica.

Oamenii care doresc sa cumpere alimente organice au reactionat prompt avertismentelor privind pericolul consumului de produse contaminate cu substante chimice, fie prin cultivarea lor in conditii improprii, fie prin prepararea industriala.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Ce sunt alimentele organice
  3. Alimente pe care merita sa le cumparati in forma organica
  4. Alimente pe care nu merita sa le cumparati in forma organica
  5. Citeste pe aceeasi tema

Ce sunt alimentele organice

Sus

Alimentele organice sunt produse prin utilizarea unor metode ecologice, care exclud in totalitate folosirea solutiilor sintetice de cultivare si protectie a hranei, precum pesticidele sau fertilizatorii chimici. Alimentele organice sunt cele care nu au fost procesate prin iradiere, solventi industriali sau aditivi alimentari chimici.

Producatorii care au dreptul sa comercializeze alimente organice sunt obligati de legislatia statului sa obtina certificari oficiale care sa ateste puritatea produselor, deci sa indeplineasca o serie de standarde impuse de organizatiile internationale.

Cu toate ca, in mod deductiv, produsele organice par a fi mai sanatoase decat cele conventionale, nu exista suficiente dovezi care sa evidentieze o diferenta substantiala intre impactul pe care il au cele doua categorii de alimente asupra sanatatii. Din acest motiv, exista multe pareri care acuza suprataxarea alimentelor organice.

Cei care sustin consumul de alimente organice justifica pretul considerabil mai mare prin prisma faptului ca produsele biologice sunt mai sigure pentru organism, mai hranitoare si mai gustoase, decat cele obisnuite. Specialistii fac si o distinctie intre categoriile de alimente care merita sa fie achizitionate in forma organica si cele care nu merita o investitie suplimentara, avand aceleasi caracteristici nutritionale ca cele conventionale.

Alimente pe care merita sa le cumparati in forma organica

Sus

Piersicile si nectarinele

Expertii recomanda publicului larg sa isi indrepte atentia catre acele alimente organice cel mai susceptibile contaminarii cu reziduuri de pesticide, asa cum sunt piersicile. Aceste fructe au in general un grad mai mare de contact cu agenti poluanti si chimicale periculoase, comparativ cu alte fructe.

Nectarinele prezinta acelasi grad de risc precum piersicile. Daca doriti sa le consumati in forma lor conventionala, este posibil sa va expuneti urmelor de substante chimice toxice din coaja.

Merele

Cea mai mare cantitate de fibre se afla in coaja merelor, de aceea medicii sustin cu ardoare consumul acesti parti importante a fructului. Tot coaja unui mar contine fitochimicale care pot reduce considerabil riscul imbolnavirii de cancer si afectiuni cardiace.

Pe de alta parte, coaja merelor este si foarte expusa contaminarii cu pesticide, de aceea achizitionarea acestor fructe in stare organica este intotdeauna o idee inspirata. De asemenea, daca nu va permiteti investitia in mere organice, puteti razui cu un cutit suprafata fructelor, atunci cand le spalati sub jetul de apa.

Ardeii grasi

O alta categorie de alimente cu grad inalt de risc privind contaminarea in timpul cultivarii si crestere sunt ardeii grasi, deseori tratati cu substante chimice extrem de toxice pentru organism. Copiii ar trebui sa consume in mod special aceste legume in stare biologica, intrucat sistemul lor imunitar, inca insuficient dezvoltat, poate fi afectat de ardeii grasi contaminati.

Telina

Intrucat telina este consumata in totalitate, iar radacinile sale se pot impregna cu agentii poluanti din sol si apa, este mai sigur sa achizitionati telina organica.

Capsunile si ciresele

Capsunile si ciresele sunt crescute de multi producatori prin injectarea de fertilizatori si alte substante chimice, care determina fructele sa creasca in mod exagerat, dar fara gust. Este intotdeauna o idee mai buna sa achizitionati capsuni si cireste de sezon, de la horticultori locali.

Strugurii

Evitati strugurii importati, intrucat sunt cel mai expusi reziduurilor cu pesticide. Strugurii organici sunt siguri pentru organism, in special pentru copii si femei insarcinate.

Legumele cu frunze

Programul american USDA Pesticide Data a identificat, in cadrul unui control de specialitate, 57 de tipuri de pesticide in randul spanacului conventional din supermarketuri si 51 de substante chimice in randul depozitelor de salata verde. Varianta organica este de preferat in cazul lor!

Laptele si carnea

Expertii avertizeaza ca vacile crescute in ferme sunt deseori hranite cu un hormon de crestere pentru bovine (rBGH), in vederea sporirii productiei de lapte. In timp ce oamenii de stiinta nu au putut dovedi ca acest hormon afecteaza sanatatea adultilor, el poate provoca deficiente de crestere si dezvoltare in randul copiilor. Carnea de pasare si alte produse animaliere pot fi si ele periculoase, daca provin din surse nesigure.

Alimente pe care nu merita sa le cumparati in forma organica

Sus

Papaya, banane si mango

Fructele cu coaja tare si groasa, care nu este de regula consumata, nu merita o investitie suplimentara pentru calitatea de hrana organica. Pesticidele si alte substante chimice raman concentrate in stratul superior al fructelor, care este indepartat inainte de consum. Papaya, bananele si mango-ul sunt cateva exemple.

Varza

Este inutil sa cumparati varza organica, intrucat straturile sale exterioare sunt intotdeauna indepartate si, odata cu ele, sunt eliminate si bacteriile sau reziduurile pesticide.

Kiwi si ananas

Intrucat au coaja foarte groasa, pulpa este bine protejata de substantele toxice cu care intra fructele in contact. Indepartati in totalitate coaja kiwi-ului si a ananasului, apoi clatiti fructele sub jet de apa.

Mazarea si fasolea uscata

Boabele acestor doua plante ierboase, din familia leguminoaselor, sunt protejate de pastaile in care cresc si ajung la maturitate. Asadar, este improbabil ca substantele din mediu sa ajunga la mazarea si fasolea pe care o consumati in diverse preparate.

Porumbul

Panusul porumbului actioneaza si el ca un scut protector impotriva substantelor toxice, chiar daca planta a fost tratata cu pesticide.

Ceapa

Tot straturile superioare protejeaza si partile comestibile ale cepei de contaminarea din mediu, asadar puteti cumpara aceasta leguma in forma ei conventionala.


Medici specialisti Diete-Nutritie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate