Cat de sanatoase sunt cerealele?
Generalitati
SusPromovate intens in media de toate tipurile, cerealele au ajuns una dintre cele mai frecvente alegeri pentru micul dejun, in special in cazul persoanelor ocupate, cu atat mai mult cu cat se constituie intr-o masa rapida, usoara si consistenta. Insa cat de sanatoase si de eficiente sunt cerealele?
Cuprins articol
Tipuri de cereale
SusIntegrale, expandate, pulbere sau glazurate cu zahar ori ciocolata, cerealele sunt preferatele copiilor si una dintre optiunile de baza ale adultilor.
Cerealele din comert sunt, de obicei, procesate prin amestecarea semintelor cu apa si agenti de aromatizare, sunt uscate, apoi macinate in granule marunte pentru a fi usor digerabile.
Cele mai intrebuintate cereale sunt graul, porumbul, orzul, orezul, ovazul, secara, hrisca si meiul. In functie de reteta folosita, exista mai multe tipuri de cereale:
Fulgi de porumb. Contin zahar, sirop de malt, sare si apa.
Cereale integrale. Desi sunt gatite la abur si uscate cu aparate speciale, acestea contin zahar pentru a fi mai crocante.
Cereale expandate. In cazul acestora, materia prima este faina, dar acestea contin si o cantitate mare de zahar si grasime.
Cereale mix. Cerealele tip granola contin un mix de hrisca, mei, porumb, fulgi si faina de orez, faina de soia, amidon de cartof, sare si zahar.
Beneficiile cerealelor
SusPopularitatea cerealelor a crescut tocmai datorita beneficiilor pe care acestea le au pentru sanatatea organismului. Cerealele sunt surse importante de carbohidrati complecsi, dar si de viramine, minerale si fibre.
- Graul are un continut bogat de vitamine, cele mai importante fiind B6 si B12, esentiale pentru buna functionare a creierului.
- Orezul echilibreaza functiile organismului si imbunatateste circulatia sangvina.
- Orzul reduce inflamatia mucoasei tractului digestiv, hraneste muschii si nervii, datorita continutului de vitamina B si contribuie la intarirea ligamentelor.
- Secara contine o cantitate mare de potasiu, un mineral extrem de benefic pentru o buna functionare a ficatului, dar si a inimii si plamanilor.
- Meiul intareste organismul in urma dezechilibrelor cauzate de stres sau de o alimentatie nesanatoasa. Contine fluor, util in prevenirea cariilor dentare.
- Ovazul este ideal pentru reglarea colesterolului, pentru buna circulatie a sangelui si functionarea optima a inimii, dar si pentru prevenirea aterosclerozei.
- Porumbul este util in special in dietele persoanelor care au intoleranta la gluten.
Cand cerealele inlocuiesc o masa, organismul va primi un numar mult mai mic de calorii decat de obicei. In acest caz, e bine sa se aleaga cerealele simple, clasice, realizate din cereale integrale.
Cand devin periculoase cerealele
SusCele mai multe cereale contin zahar, de aceea este esentiala citirea etichetei inainte de consumarea acestora. Fibrele adaugate in timpul procesului de prelucrare a cerealelor sunt fibre izolate, care au fost transformate in pulberi, nu au beneficii pentru sanatate.
Una dintre cele mai periculoase componente ale cerealelor o reprezinta glutenul. Aceasta este o proteina care se gaseste in grau, orz, secara si ovaz.
Exista persoane diagnosticate cu boala celiaca si care prezinta intoleranta la gluten, afectiunea putand avea urmari grave si neplacute in cazul consumului acestei proteine.
De aceea, citirea etichetei unui produs este esentiala pentru a nu pune in pericol sanatatea.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Conf. dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic primar Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic specialist Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Cat de sanatos este zambetul tau?
- Adevarul despre carnea de peste: cat de sanatoasa este pentru organism
- Cum poti restabili aspectul sanatos al unghiilor
- Cat de relevante sunt testele medicale facute acasa
- Cat de periculosi sunt cartofii prajiti?
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Cat de eficiente sunt gelurile antibacteriene?
- Beneficiile cerealelor integrale
- Sfaturi pentru a obtine beneficii din consumul de cereale integrale