Cat de mult ajuta la slabit excluderea glutenului din alimentatie
Generalitati
SusExcluderea glutenului din alimentatie, necesara doar in cazul persoanelor diagnosticate cu boala autoimuna celiaca, a inceput sa fie asociata cu scaderea in greutate si imbunatatirea aspectului fizic.
Numeroase celebritati au adoptat o astfel de metoda de slabit, popularizandu-i asa-zisele rezultate uimitoare. Insa specialistii spun ca nu exista dovezi stiintifice palpabile care sa ateste efectele de reducere a greutatii corporale prin excluderea surselor de gluten din dieta zilnica.
Cuprins articol
Ce este glutenul
SusGlutenul este o proteina regasita natural in grau, orz, secara, introdusa deseori si in compozitia produselor procesate. De altfel, glutenul este introdus in numeroase alimente si medicamente, nu doar in paine sau biscuiti. Cerealele, sosul de soia, bauturile alcoolice (precum berea) sau chiar cosmeticele (balsamul de buze, de pilda) contin si ele anumite cantitati de gluten.
Una din 100 de persoane poate suferi de o boala autoimuna, numita boala celiaca, in care intestinul subtire nu poate procesa corespunzator glutenul, aparand diverse simptome digestive neplacute. Exista si oameni care au o sensibilitate non-celiaca la gluten, acuzand dureri de cap, balonare sau crampe dupa consumul de alimente cu aceasta proteina in compozitie. In acest caz, este vorba despre o alergie la gluten, care poate fi tinuta sub control cu ajutorul recomandarilor medicului.
Specialistii spun ca eliminarea glutenului din alimentatie nu aduce beneficii starii de sanatate persoanelor care nu sunt diagnosticate cu boala celiaca sau alergie la aceasta proteine, nici macar in privinta scaderii in greutate.
Alimentele care contin gluten
SusExcluderea glutenului din alimentatie este dificila, de vreme ce trebuie sa fie evitate toate alimentele si ingredientele pe baza de grau
- faina alba;
- faina integrala;
- faina graham;
- graul dur;
- triticalele;
- grisul;
- graul spelt;
- taratele de grau;
- germenii de grau.
Alimentele preparate de regula cu produsele din grau sunt
- pastele;
- cuscusul;
- painea;
- lipiile;
- prajiturile;
- fursecurile;
- biscuitii;
- briosele;
- produsele de patiserie;
- cerealele;
- fulgii de ovaz;
- berea;
- covrigeii;
- sosurile;
- dressingul pentru salata;
Desi sunt surse suprinzatoare de gluten, urmatoarele alimente pot contine si ele aceasta proteina
- bulionul;
- crutoanele si pesmetul;
- unele bomboane;
- prajelile;
- mezelurile;
- amidonul alimentar;
- chipsurile de cartofi;
- sosul de soia.
Exista si numerosi aditivi alimentari si ingrediente in alimentele ambalate care contin gluten.
Siguranta glutenului in alimentatie
SusDe vreme ce piata alimentara a fost invadata de numeroase produse fara gluten, populatia are tendinta sa creada ca glutenul este, de fapt, nociv organismului. Nimic mai fals, sustin nutritionistii. Glutenul se regaseste in numeroase cereale integrale, bogate in vitamine, minerale si fibre, necesare mentinerii starii de sanatate si a greutatii corporale optime.
Studiile arata ca oamenii care consuma 3 portii de cereale integrale pe zi sunt mai putin predispusi dezvoltarii diabetului de tip 2. Combinatia corecta sa carbohidrati complecsi regleaza nivelul glicemiei in sange si ajuta la obtinerea unei senzatii persistente de satietate.
Totodata, cerealele integrale sunt si vehiculul multor substante naturale care protejeaza impotriva bolilor, asa cum sunt fitochimicalele. In absenta acestora, organismul este mult mai vulnerabil in fata imbolnavirilor diverse, de la bolile cardiovasculare, pana la cancer. Asadar, atunci cand evitati alimentele cu gluten fara un motiv intemeiat, va privati de toate proprietatile lor nutritive.
Beneficiile produselor alimentare fara gluten
SusProdusele alimentare fara gluten in compozitie nu sunt, in mod necesar, mai sanatoase sau mai sarace in calorii. De altfel, acestea nu sunt doar mai scumpe, ci si mai calorice, din pricina ingredientelor adaugate pentru aromatizare (zaharurile, in principal).
Totodata, alimentele din care glutenul a fost extras au in compozitie mai putine fibre decat echivalentul lor cu aceasta proteina. O dieta saraca in gluten poate conduce la carente de nutrienti esentiali, de vreme ce acestea tind sa furnizeze mai putine vitamine B, calciu, zinc, fier si magneziu.
Un alt aspect scos in evidenta de specialistii in nutritie este ca nu trebuie sa confundati produsele fara gluten cu cele care au un continut redus de carbohidrati unele paste fara gluten pot contine chiar mai multi carbohidrati decat cele obisnuite!
Consecintele excluderii glutenului din dieta
SusOdata cu excluderea glutenului din dieta, rezultatele acestei schimbari pot varia de la un caz la altul. Pe de o parte, este posibila sesizarea unei scaderi in greutate, cand se reduc portiile de paine, paste, pizza, produse de patiserie si prajituri. Slabitul in acest caz nu se datoreaza neaparat lipsei glutenului, cat eliminarii surplusului de carbohidrati din alimentele nesanatoase si consumului preponderent de legume, fructe si carne slaba.
Alta consecinta posibila a eliminarii alimentelor bogate in gluten poate fi chiar ingrasarea, atunci cand produsele cu gluten sunt inlocuite cu aceeasi versiune a lor fara aceasta proteina. Painea, prajiturile sau cerealele care au pe eticheta mesajul fara gluten sunt de obicei mai bogate in calorii decat versiunea lor clasica, avand mult amidon si zaharuri adaugate, pentru un gust mai bun.
Un studiu derulat in luna aprilie 2013 de catre cercetatorii americani a descoperit ca o dieta fara gluten poate incetini cresterea in greutate. Cobaii de laborator care au fost hraniti fara gluten au prezentat un nivel mai ridicat al enzimelor care metabolizeaza grasimile, pastrandu-si greutatea intacta chiar si atunci cand au fost hraniti excesiv.
Insa o cercetare efectuata pe un esantion de copii diagnosticati cu boala celiaca pune semnul egal intre privarea de gluten si ingrasare. Lipsa acestei proteine determina cresterea nivelului grelinei in organism, un hormon care stimuleaza apetitul alimentar. Totodata, absenta glutenului conduce si la o productie mai mica de leptina, hormonul responsabil cu inducerea senzatiei de satietate.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Conf. dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic primar Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Asist. univ. dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic specialist Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Surse alimentare ascunse de gluten
- Boala celiaca si dieta fara gluten
- Avantajele unui stil de viata sanatos: alimente bio, suplimente nutritive bi ...
- Intoleranta la gluten
- Adevarul despre intoleranta la gluten
- Cum afli ca ai intoleranta la gluten? 10 indicii clare care arata ca suferi ...
- Glutenul poate afecta sanatatea chiar daca nu ai intoleranta?
- 5 mituri de detoxifiere care va pot compromite sanatatea
- Cancer de intestin subtire