Broccoli, proprietati binefacatoare
Generalitati
SusBroccoli este o leguma foarte buna pentru sanatate, avand o multitudine de beneficii. Broccoli scade colesterolul, imbunatateste vederea, lupta impotriva cancerului, detoxifica organismul.
Prezinta numeroase proprietati, fiind o leguma extrem de bogata in substante nutritive, minerale si vitamine, precum: vitamina A, vitamine B, vitamina C, vitamina K, acid folic, potasiu, seleniu, mangan si fosfor. Mai mult, aceasta leguma contine si anumiti compusi cu rol antioxidant puternic, precum flavonoizi si glucozinolati.
Cuprins articol
Principalele beneficii
Sus• Broccoli protejeaza vederea. Broccoli contine zeaxantina, vitamina A, complexul B, C, E betacaroten si fosfor, substante utile pentru sanatatea oculara. Aceste substante au rol de protectie impotriva degenerarii maculare si a daunelor produse la nivel ocular de radiatiile ultraviolete.
Mai mult, aceasta leguma are un rol important in prevenirea cataractei.
• Detoxifica organismul. Broccoli purifica sangele si previne infectiile si alte afectiuni care duc la acumularea de toxine in organism.
• Previne aparitia numeroaselor tipuri de cancer. Printre acestea, cancer mamar, cancer uterin, cancer de prostata, de colon, de ficat, deoarece aceasta leguma are in compozitie substante puternic anticancerigene, cum ar fi betacarotenul, seleniul, vitamina C, A, E, zincul, potasiul sau aminoacizii care lupta impotriva cancerului.
• Scade colesterolul ”rau”. Deoarece broccoli contine fibre, betacaroten, acizi grasi de tipul Omega-3, minerale si vitamine, consumul de broccoli contribuie la scaderea colesterolului ”rau”.
Mai mult, potasiul continut in broccoli are rol vasodilatator, datorita stimularii fluxului sangvin si a oxigenarii sangelui din corp. In plus, fiind bogat in magneziu si calciu, broccoli regleaza tensiunea arteriala.
Astfel, potasiul din broccoli ajuta la prevenirea hipertensiunii, iar luteina, un antioxidant foarte bun, lupta impotriva bolilor cardiovasculare, impiedicand ingrosarea sangelui si depunerea grasimilor pe artere.
• Asigura buna functionare a sistemului nervos. Broccoli contine un procent semnificativ de potasiu, mineral care mentine sanatatea sistemului nervos, asigura functionarea optima a creierului si favorizeaza dezvoltarea masei musculare.
• Lupta impotriva imbatranirii. Broccoli este bogat in vitamina C, un antioxidant necesar in lupta impotriva radicalilor liberi. Mai mult, vitamina C este un antihistaminic eficient pentru atenuarea disconfortului asociat racealii si gripei.
• Mentine sanatatea oaselor. Broccoli contine calciu si vitamina K, ambele vitamine avand un rol esential in mentinerea sanatatii oaselor si in prevenirea osteoporozei.
• Este si o sursa importanta de proteine. Acestea sunt ideale pentru cei ce vor sa slabeasca si sa urmeze o dieta, deoarece ofera senzatia de satietate. Mai mult, broccoli este bogat si in crom, care are rolul de a stopa pofta de dulce, in felul acesta diminuand numarul de calorii.
• Imbunatateste digestia. Continutul mare de fibre contribuie inclusiv la reglarea tranzitului digestiv. Mai mult, se pare ca este un real adjuvant impotriva constipatiei.
De asemenea, broccoli curata colonul si intestinul subtire, indepartand toxinele acumulate la acest nivel, iar magneziul ajuta la ameliorarea aciditatii stomacale, asigurand o digestie buna.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Medic primar Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Asist. univ. dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic specialist Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Alimente si bauturi care pateaza dintii
- Ce beneficii ofera varza pentru sanatate
- Cum sa consumati doar caloriile importante pentru sanatate si silueta
- Colonul iritabil - recomandari alimentare
- Prevenirea si tratarea tenului acneic la adolescenti
- Plan de detoxifiere pentru 7 zile
- Trecerea la dieta de toamna
- Un meniu de 7 zile pentru sezonul gripei si racelilor
- Efectele binefacatoare ale consumului de cacao