Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Broccoli, proprietati binefacatoare

Actualizat la data de: 27 Octombrie 2017

Generalitati

Sus
Broccoli, proprietati binefacatoare

Broccoli este o leguma foarte buna pentru sanatate, avand o multitudine de beneficii. Broccoli scade colesterolul, imbunatateste vederea, lupta impotriva cancerului, detoxifica organismul.

Prezinta numeroase proprietati, fiind o leguma extrem de bogata in substante nutritive, minerale si vitamine, precum: vitamina A, vitamine B, vitamina C, vitamina K, acid folic, potasiu, seleniu, mangan si fosfor. Mai mult, aceasta leguma contine si anumiti compusi cu rol antioxidant puternic, precum flavonoizi si glucozinolati.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Principalele beneficii
  3. Citeste pe aceeasi tema

Principalele beneficii

Sus

Broccoli protejeaza vederea. Broccoli contine zeaxantina, vitamina A, complexul B, C, E betacaroten si fosfor, substante utile pentru sanatatea oculara. Aceste substante au rol de protectie impotriva degenerarii maculare si a daunelor produse la nivel ocular de radiatiile ultraviolete.

Mai mult, aceasta leguma are un rol important in prevenirea cataractei.

Detoxifica organismul. Broccoli purifica sangele si previne infectiile si alte afectiuni care duc la acumularea de toxine in organism.

Previne aparitia numeroaselor tipuri de cancer. Printre acestea, cancer mamar, cancer uterin, cancer de prostata, de colon, de ficat, deoarece aceasta leguma are in compozitie substante puternic anticancerigene, cum ar fi betacarotenul, seleniul, vitamina C, A, E, zincul, potasiul sau aminoacizii care lupta impotriva cancerului.

Scade colesterolul ”rau”. Deoarece broccoli contine fibre, betacaroten, acizi grasi de tipul Omega-3, minerale si vitamine, consumul de broccoli contribuie la scaderea colesterolului ”rau”.

Mai mult, potasiul continut in broccoli are rol vasodilatator, datorita stimularii fluxului sangvin si a oxigenarii sangelui din corp. In plus, fiind bogat in magneziu si calciu, broccoli regleaza tensiunea arteriala.

Astfel, potasiul din broccoli ajuta la prevenirea hipertensiunii, iar luteina, un antioxidant foarte bun, lupta impotriva bolilor cardiovasculare, impiedicand ingrosarea sangelui si depunerea grasimilor pe artere.

Asigura buna functionare a sistemului nervos. Broccoli contine un procent semnificativ de potasiu, mineral care mentine sanatatea sistemului nervos, asigura functionarea optima a creierului si favorizeaza dezvoltarea masei musculare.

Lupta impotriva imbatranirii. Broccoli este bogat in vitamina C, un antioxidant necesar in lupta impotriva radicalilor liberi. Mai mult, vitamina C este un antihistaminic eficient pentru atenuarea disconfortului asociat racealii si gripei.

Mentine sanatatea oaselor. Broccoli contine calciu si vitamina K, ambele vitamine avand un rol esential in mentinerea sanatatii oaselor si in prevenirea osteoporozei.

Este si o sursa importanta de proteine. Acestea sunt ideale pentru cei ce vor sa slabeasca si sa urmeze o dieta, deoarece ofera senzatia de satietate. Mai mult, broccoli este bogat si in crom, care are rolul de a stopa pofta de dulce, in felul acesta diminuand numarul de calorii.

Imbunatateste digestia. Continutul mare de fibre contribuie inclusiv la reglarea tranzitului digestiv. Mai mult, se pare ca este un real adjuvant impotriva constipatiei.

De asemenea, broccoli curata colonul si intestinul subtire, indepartand toxinele acumulate la acest nivel, iar magneziul ajuta la ameliorarea aciditatii stomacale, asigurand o digestie buna.


Medici specialisti Diete-Nutritie

  • Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
  • Dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
  • Dr. Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
  • Dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
  • Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate