Beneficiile pentru sanatate ale migdalelor
Generalitati
SusMigdalele se pot numara printre alimentele preferate pe care le consumati in mod constant sau le puteti manca doar ocazional.
Pe langa faptul ca sunt delicioase, migdalele ofera multiple beneficii sanatatii.
Acestea sunt o sursa excelenta de nutrienti sanatosi cum ar fi acizii grasi esentiali, fibre, vitamina E, magneziu, proteine, cupru, potasiu, mangan, calciu, fosfor, fier, vitamine din grupul B, riboflavina, biotina, zinc.
In plus, o portie de migdale contine aceeasi cantiate de antioxidanti ca o portie de broccoli.
Rolul migdalelor in mentinerea sanatatii
SusPrintre calitatile pe care migdalele le ofera sanatatii se numara:
- infrumusetarea pielii - daca in rutina de ingrijire a pielii introduceti masajul pielii cu ulei sau lapte de migdale, pielea dvs. va deveni mai moale, mai supla si mai frumoasa. Pentru ca laptele de migdale are proprietati antioxidante, va incetini procesul imbatranirii pielii si va ajuta la intinerirea pielii.
- cresterea nivelului de energie - in cazul in care considerati necesar sa consumati cafea si bauturi energizante pentru a oferi un impuls energiei dvs., incercati sa mancati migdale. Riboflavina, cuprul si manganul din compozitia acestora va vor oferi mai multa rezistenta si veti fi mai energici.
- scaderea in greutate - ca si afinele si rodiile, migdalele va pot ajuta la eliminarea surplusului de kilograme.
Beti lapte neindulcit de migdale pentru a pierde in greutate mult mai rapid.
Migdalele contribuie si la mentinerea pe termen lung a senzatiei de satietate, scazand apetitul alimentar.
Cercetarile au dovedit ca migdalele cresc nivelul hormonului numit colecistochinina care este asociat cu senzatia de plenitudine (iar la femei acesta poate persista chiar si mai mult timp comparativ cu barbatii).
Chiar daca sunt relativ bogate in calorii, proteine si fibre, acestea pot reduce grasimea abdominala si circumferinta taliei.
- reglarea tensiunii arteriale - migdalele ajuta la reglarea tenisunii arteriale, intrucat sunt bogate in potasiu si sarace in sodiu.
- mentinerea nivelului de colesterol in limite normale - acizii grasi esentiali, dar si fibrele din compozitia migdalelor ajuta la scaderea colesterolului rau din organism si mentin in limite normale valorile colesterolului total.
- scad riscul aparitiei atacului de cord - studiile au demonstrat ca persoanele care consuma migdale de cinci ori pe saptamana au un risc mai scazut cu pana la 50% de a inregistra un atac de cord, ca urmare a continutului ridicat de magneziu al acestora.
- diminuarea probabilitatii declansarii bolilor cardiovasculare - s-a constatat ca flavonoidele din coaja migdalelor actioneaza sinergic cu vitamina E in directia reducerii riscurilor bolilor cardiovasculare si protejeaza peretii arterelor sanguine.
In plus, migdalele contin un nivel ridicat de grasimi mononesaturate sanatoase pentru inima, dar si magneziu care imbunatateste fluxul circulatiei sangelui, aportul de oxigen la nivelul celulelor, dar si schimbul de substante nutritive de la nivelul intregului organism.
Migdalele sunt bogate si in acid folic, substanta care reduce nivelul de homocisteina din organism - principala cauza a construirii placii de aterom din organism.
- ameliorarea diabetului zaharat - migdalele reduc cresterea brusca a glucozei din sange si a insulinei dupa mese gratie continutului lor important de fibre.
- imbunatatirea functiei cerebrale - migdalele contin riboflavina si L-carnitina, nutrienti care stimuleaza activitatea cerebrala si pot reduce riscul declansarii bolii Alzheimer.
In plus, acizii grasi esentiali gasiti in migdale (printre care si acidul linoleic) ajuta la o mai buna irigare a creierului.
De asemenea, cercetatorii au confirmat ca migdalele contin fenilalanina un produs care ajuta la desfasurarea normala a functiilor cerebrale.
Migdalele contin si triptofan care contribuie la dezvoltarea sanatoasa a creierului, ameliorarea stresului si controleaza modificarile de dispozitie.
- alcalinizeaza organismul - atunci cand organismul uman nu este alcalinizat suficient creste riscul formarii osteoporozei, scade functia imunitara, are loc cresterea in greutate si valorile energiei vor fi scazute.
- mentinerea sanatatii celulare - migdalele contin in mod natural o cantitate ridicata de vitamina E care este o vitamina solubila in grasimi benefice pentru sanatate si un antioxidand puternic ce protejeaza celulele de daunele pe care le pot produce bolile cronice.
- infrumusetarea parului si a unghiilor - continutul de vitamina B din migdale ajuta la cresterea sanatoasa atat a parului, cat si a unghiilor.
- prevenirea cancerului - vitamina E sau mai exact alfatocoferolul blocheaza formarea compusilor cancerigeni care pot duce la aparitia cancerelor.
De asemenea, fibrele intalnite in migdale au un efect detoxifiant. Acestea permit alimentelor sa treaca intr-un mod mai eficient prin sistemul digestiv, curata sistemul si previn mai ales aparitia cancerului de colon.
Cercetatorii au descoperit ca acidul folic prezent in migdale ajuta la reducerea riscului formarii de cancer de col uterin, iar unii specialisti au asociat consumul de migdale cu diminuarea probabilitatii aparitiei cancerului pulmonar.
- imbunatatirea digestiei - fibrele care fac parte din compozitia migdalelor sustin sanatatea unui colon sanatos si scad riscul dezvoltarii hemoroizilor, dar si a altor boli intestinale.
Pentru ca efectul fibrelor din migdale sa fie cat mai evident, este recomandat sa beti multa apa imediat dupa consumul de migdale. In acest mod, tranzitul intestinal se va normaliza si va fi evitata si constipatia.
- prevenirea malformatiilor congenitale - migdalele contin acid folic care ofera o protectie deja dovedita impotriva defectelor congenitale.
Acidul folic are un rol important pentru dezvoltarea sanatoasa a celulelor si formarea tesuturilor fatului.
In plus, previne aparitia defectelor de tub neural, inclusiv spina bifida si anencefalia.
Femeile care vor consuma migdale inainte si dupa sarcina vor fi mai putin susceptibile de a da nastere la copii care sufera de defecte de tub neural.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Conf. dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic primar Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Asist. univ. dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic specialist Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Care sunt cele mai bune alimente pentru sanatatea inimii?
- 10 vitamine importante pentru sanatatea barbatilor
- De ce este micul dejun atat de important pentru sanatate si silueta
- Semintele de dovleac, un adevarat elixir pentru sanatate!
- Tipuri de nuci excelente pentru sanatate
- Caisele beneficii, informatii nutritionale si retete sanatoase
- Fructele cu coaja lemnoasa si sanatatea inimii
- Grasimile benefice si nocive din alimente
- Beneficiile uleiului de migdale