Avantajele unui stil de viata sanatos: alimente bio, suplimente nutritive bio si produse bio fara gluten
Generalitati
SusPreocuparea din ultimele decenii in ceea ce priveste adoptarea unui stil de viata cat mai sanatos si a unei alimentatii cat mai naturale s-a facut tot mai simtita si in Romania actuala.
Romanii isi schimba, incet dar sigur, obiceiurile alimentare si imbratiseaza cu draga inima alimentele bio, suplimentele nutritive naturale si chiar produsele bio fara gluten.
Populatia a inteles, in sfarsit, cat de daunatoare pot fi substantele chimice folosite in agricultura moderna si cat rau pot face mancarurile procesate si a ales, constient, sa se hraneasca mai natural si mai sanatos pentru a-si proteja corpul de aceste efecte nocive si pentru a-i asigura longevitatea.
Cuprins articol
Ce sunt alimentele bio si de ce sunt benefice sanatatii
SusAceste produse includ fructele, legumele si cerealele naturale, cultivate si crescute intr-un mediu lipsit de pesticide sau fertilizatori chimici si a caror crestere nu a fost stimulata prin radiatii ionizate sau bioinginerie.
Tot in categoria alimentelor bio se incadreaza si produsele de origine animala, cu conditia ca animalele care le furnizeaza sa fie crescute fara hormoni sau antibiotice sintetice.
Hormonii de crestere si substantele folosite in agricultura moderna stimuleaza dezvoltarea rapida si productia de masa, insa are efecte negative asupra sanatatii consumatorilor. Unul dintre acestea este ingrasarea, favorizata de astfel de substante. Spre deosebire de acestea, produsele bio nu contin conservanti si hormoni si regleaza greutatea corpului in limitele optime.
Substantele chimice si hormonii de crestere pot avea si efectul de a multiplica sau declansa activitatea celulelor canceroase, pe cand alimentele crescute fara astfel de adjuvanti nu au astfel de efecte negative, ba dimpotriva, ele actioneaza impotriva radicalilor liberi si te protejeaza de afectiuni cardiace sau diferite forme de cancer.
Mai mult decat atat, calitatile lor nutritive sunt net superioare celor ale alimentelor procesate sau crescute artificial. Sarurile minerale si fitonutrientii se gasesc in cantitati mai mari in aceste produse, precum si vitaminele, mineralele sau antioxidantii. In plus, gustul natural este mult mai placut si mai intens decat cel artificial.
De ce sa optezi pentru produse bio fara gluten
SusGlutenul este o proteina de origine vegetala pe care o contin cerealele obisnuite precum graul. Dificultatea sistemului digestiv uman de a procesa aceasta componenta si reactiile alergice pe care le poate provoca ea, in randul persoanelor care sufera de intoleranta alimentara la gluten, transforma aceasta substanta intr-una mai putin dezirabila. Ea este cu atat mai evitata de catre persoanele care sufera de boala celiaca, dar si de catre celelalte care vor sa opteze pentru un stil de viata cat mai sanatos.
Din fericire, exista produse bio fara gluten, care pot fi incluse in alimentatia oricui, indiferent de starea de sanatate sau de intolerantele alimentare, care pastreaza calitatile pentru care sunt atat de apreciate cerealele: abundenta de vitamina B, fier si calciu si capacitatea de a reduce nivelul de colesterol din sange.
In plus, acestea au si calitatile alimentelor ecologice: nu ingrasa, stimuleaza sistemul imunitar, previn aparitia afectiunilor cardiace si sunt mai gustoase.
Unele dintre ele, precum ovazul, sunt recomandate chiar si pentru imbunatatirea starii de sanatate psihica si pentru reducerea anxietatii si estomparea efectelor pe care le are stresul asupra noastra.
Gama de produse bio fara gluten disponibile pe piata este diversificata si include alimente precum painea, faina fara gluten, pastele si altele. Acestea stimuleaza procesul digestiv, sunt recomandate in curele de slabire si sunt o alternativa mult mai sanatoasa pentru cardiaci si diabetici. In plus, sunt complet naturale si obtinute fara ajutorul substantelor chimice atat de daunatoare sanatatii precum pesticidele.
Cum pot contribui suplimentele nutritive bio la sanatatea ta
SusDaca printre alegerile tale sanatoase se numara si alimentatia cat mai naturala, eventual chiar lipsita de gluten, trebuie sa te gandesti si la suplimentele alimentare care vor desavarsi un astfel de stil de viata, umplandu-te de energie si fortificandu-ti sistemul imunitar.
Bineinteles, secretul se afla tot in natura. Este vorba despre suplimentele nutritive obtinute tot organic si care nu contin substante chimice daunatoare organismului, coloranti, conservanti sau aditivi artificiali si nocivi.
Acestea isi au originile in plante de cele mai multe ori si contin vitamine si minerale esentiale care te vor ajuta sa-ti optimizezi starea de sanatate, sa previi aparitia anumitor afectiuni sau chiar sa slabesti ori sa stimulezi cresterea masei musculare, in asociere cu diverse activitati sportive pe care iti place sa le intreprinzi.
Avantajul alegerii unor astfel de suplimente nutritive in detrimentul celor obisnuite este lipsa substantelor daunatoare. Dintre cele mai comune astfel de substante nocive amintim pesticidele, substantele chimice si metalele toxice; acestea te pot imbolnavi, ingrasa si pot contribui chiar si la aparitia unor afectiuni neurologice.
De exemplu, plumbul, mercurul sau aluminiul sunt considerate metale cu potential toxic si pot afecta functionarea normala a functiilor organismului si a celor ale creierului. Aportul de nutrienti al suplimentelor alimentare bio este, de altfel, mult mai crescut fata de cel al produselor obisnuite.
Singurul lucru la care trebuie sa fii foarte atent/a, in calitate de cumparator, respectiv de consumator, este sa nu te lasi pacalit de etichetele si ambalajele in care cuvantul "natural" este atribuit uneori unor suplimente alimentare care contin si substante artificiale.
De aceea, este foarte important sa citesti integral lista de ingrediente si sa te asiguri ca originea suplimentelor este una cu adevarat organica.
Astfel, vei avea parte de beneficiile dorite asupra sanatatii si, in asociere cu o alimentatie de asemenea ecologica, te vei bucura de un sistem imunitar puternic, de o circulatie sangvina perfecta, de energie din belsug si, bineinteles, de o stare psihica demna de invidiat.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Conf. dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Asist. univ. dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic specialist Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Topul alimentelor pentru un par sanatos
- Zaharul - denumirile sub care se ascunde in alimente
- Dieta anticancer - Sfaturi alimentare pentru prevenirea si lupta impotriva c ...
- Ortorexia - dependenta de alimentatia sanatoasa
- Femeia in violenta domestica
- Detoxifierea organismului
- Medicina Anti-Imbatranire, sau cum sa intineresti cu ajutorul HGH
- Ce efecte are stilul de viata asupra pielii
- Beneficiile pentru sanatate ale laptelui de capra