Avantajele pentru sanatate ale semintelor de chia
Generalitati
SusSemintele de chia au devenit extrem de populare in ceea ce priveste sanatatea corpului.
Ele sunt foarte usor de digerat, atunci cand sunt pregatite in mod corespunzator si reprezinta un ingredient foarte versatil pe care il puteti adauga cu usurinta la diverse retete pe care le preparati.
Semintele de chia sunt dense in nutrienti ce ajuta la stimularea energiei.
Nu numai acest lucru este de luat in seama, dar unele studii recente au descoperit ca beneficiile semintelor de chia sunt chiar mai mari decat ne putem imagina. Mai nou, chia a fost asociata cu vindecarea diabetului.
Cuprins articol
Beneficiile semintelor de chia
SusInitial crescute in Mexic, semintele au fost foarte apreciate pentru proprietatile lor medicinale si datorita valorilor nutritive.
Motivul pentru care semintele de chia sunt atat de benefice este faptul ca sunt bogate in fibre, grasimi omega-3, proteine, vitamine si minerale, cum ar fi:
- Fibre dietetice - 11g – 42% din valoarea recomandata in fiecare zi;
- Proteine – 4,4g – 9% din valoarea recomandata in fiecare zi;
- Acizi grasi omega-3 – 4915 mg;
- Acizi grasi omega-6 – 1620 mg;
- Calciu – 77 mg – 18% din valoarea recomandata in fiecare zi;
- Cupru – 0,1 mg – 3% din valoarea recomandata in fiecare zi;
- Fosfor – 265 mg – 27% din valoarea recomandata in fiecare zi;
- Potasiu – 44,8 mg – 1% din valoarea recomandata in fiecare zi;
- Zinc – 1 mg – 7% din valoarea recomandata in fiecare zi.
Chia contine si acizi grasi esentiali alfa-linoleici si acid linoleic, mucina, strontiu, vitaminele A, B, E si D si minerale, inclusiv sulf, fier, iod, magneziu, mangan, niacina, tiamina, acestea fiind o sursa bogata de antioxidanti.
Semintele de chia sunt printre cele mai sanatoase alimente din lume. Deoarece contin multe substante nutritive, ele pot avea beneficii importante pentru corp si creier.
Iata cateva beneficii ale semintelor de chia.
Bogate in nutrienti, sarace in calorii
SusSemintele de chia ofera o cantitate mare de nutrienti cu foarte putine calorii. Semintele de chia sunt seminte negre si mici din planta Salvia Hispanica, care este legata de menta.
Aceasta planta creste in America de Sud. Aceste seminte au fost un aliment important pentru azteci si mayasi.
Ei au apreciat capacitatea lor, deoarece au ajuns la concluzia ca furnizeaza energie durabila. In mayasa, chia inseamna putere. In ultimii ani, popularitatea semintelor de chia a explodat si sunt consumate acum de oameni care vor sa fie sanatosi.
O portie de 28 de grame de seminte de chia contine:
- 11 grame de fibre;
- 4 grame de proteine;
- 9 grame de grasimi ( 5 grame sunt de omega-3);
- 18% din necesarul zilnic de calciu;
- 30% din necesarul zilnic de mangan;
- 30% din necesarul zilnic de magneziu;
- 27% din necesarul zilnic de fosfor.
- vitamina B3, vitamina B1, vitamina B2, potasiu si zinc.
Este foarte bine de stiut ca semintele de chia sunt ”cereale integrale”, sunt crescute organic, sunt naturale si nu au gluten.
Antioxidanti
SusSemintele de chia sunt bogate in antioxidanti. Un alt domeniu in care semintele de chia sunt recunoscute este valoarea mare de antioxidanti.
Aceste substante protejeaza grasimile sensibile din seminte pentru a nu se rancezi. Desi suplimentele antioxidante nu sunt foarte eficiente, obtinerea de antioxidanti din alimente poate avea efecte pozitive asupra sanatatii.
Cel mai important lucru este ca antioxidantii lupta impotriva productiei de radicali liberi, ce pot deteriora moleculele din celule si contribuie la imbatranire, precum si la alte boli, inclusiv cancer. Exista unele opinii cum ca semintele de chia au mai multi antioxidanti decat afinele, insa nu a fost gasit niciun studiu pentru a verifica aceasta afirmatie.
Fibre
SusToti carbohidratii din semintele de chia contin fibre. Privind profilul nutritiv al semintelor de chia, 28 de grame contin 12 grame de carbohidrati. Cu toate acestea, 11 dintre aceste grame sunt fibre si nu pot fi digerate de organism.
Fibrele nu maresc cantitatea de zahar din sange si nu au nevoie de insulina pentru a fi eliminate.
Adevaratul continut de carbohidrati este de doar un gram din cele 28, ceea ce este foarte scazut. Din cauza tuturor fibrelor, semintele de chia pot absorbi pana la de 10-12 ori greutatea lor in apa.
Proteine
SusSemintele de chia sunt bogate in proteine de calitate. Chia contine o cantitate decenta de proteine. 14% din greutatea semintelor de chia sunt formate din proteine, ceea ce este foarte mare in comparatie cu cele mai multe plante.
Semintele de chia contin aminoacizi esentiali, astfel incat corpurile noastre ar putea sa faca uz de proteine.
Proteina are multe beneficii pentru sanatate. Un aport ridicat de proteine reduce pofta de mancare si a fost demonstrat ca reduce gandurile obsesive despre alimente cu 60%, iar dorinta de a manca in timpul noptii scade cu pana la 50%.
Fibre si proteine
SusDatorita continutului ridicat de fibre si proteine, semintele de chia va pot ajuta sa slabiti. Multi experti in sanatate cred ca semintele de chia va pot ajuta sa pierdeti din greutate. Fibrele absorb cantitati mari de apa si se extind in stomac, incetinind absorbtia de alimente. Proteinele din semintele de chia contribuie la reducerea poftei de mancare.
Acizi grasi Omega 3
SusSemintele de chia sunt bogate in acizi grasi omega-3.
De fapt, semintele de chia contin mai multi acizi grasi omega-3 decat somonul. Unele studii au aratat ca semintele pot creste nivelurile sanguine de acid alfa-linolenic.
Semintele de chia ar putea diminua riscul de aparitie a bolilor de inima si diabetul zaharat de tip 2.
Avand in vedere ca semintele de chia sunt bogate in fibre, proteine si omega-3, acestea ar trebui sa fie in masura sa imbunatateasca sanatatea metabolica.
O dieta cu seminte de chia a aratat ca reduce colesterolul LDL si nivelul de trigliceride, creste colesterolul LDH si reduce inflamatia.
Semintele de chia sunt bogate in substante nutritive benefice oaselor.
Sunt bogate in substante nutritive care sunt importante pentru sanatatea oaselor. Acestea includ calciu, fosfor, magneziu si proteine.
Continutul de calciu este deosebit de important, 18% din necesarul zilnic din 28 de grame. Aceste seminte pot fi considerate o sursa excelenta de calciu pentru oamenii care nu consuma produse lactate.
Semintele de chia pot imbunatati performanta fizica la fel de mult ca o bautura folosita de sportivi.
Aceste tipuri de seminte pot ajuta sportivii sa fie hidratati pentru diferite evenimente de anduranta, crescand aportul de substante nutritive, dar scazand aportul de zahar din organism.
Concluzii
SusExista foarte putine efecte secundare asociate cu semintele de chia. Au fost adoptate unele cercetari contradictorii despre efectul semintelor impotriva cancerului de prostata.
Un studiu a aratat ca acizii grasi din semintele de chia ar putea creste riscul de aparitie a cancerului de prostata, dar acest studiu a fost demonstrat ulterior prin faptul ca ar trebui sa existe unele rezerve.
Ocazional, unele persoane pot experimenta disconfort gastric atunci cand consuma seminte de chia, in special in cantitati mari, datorita continutului ridicat de fibre.
De tinut minte este faptul ca aceste seminte trebuie consumate cu moderatie si trebuie mereu sa beti apa, cu exceptia cazului in care semintele de chia sunt inmuiate.
Semintele de chia au un gust de alune si pot fi adaugate cu usurinta la cele mai multe feluri de mancare drept garnitura.
Cel mai bun mod de a avea parte de toate vitaminele si mineralele din aceste seminte este ca acestea sa fie inmuiate sau pisate.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Conf. dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic primar Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic specialist Mihaela Ursache -