Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Atentie la grasimile hidrogenate!

Actualizat la data de: 03 Iulie 2024

Generalitati

Sus
Atentie la grasimile hidrogenate!

Grasimile hidrogenate, grasimile trans sau cele nesaturate, cum sunt adesea numite, sunt considerate a fi printre cele mai periculoase tipuri de grasimi cu care venim in contact zilnic prin dieta. Ele sunt produse din uleiuri vegetale, printr-un proces numit hidrogenare (de unde si titulatura lor). Pot fi mononesaturate sau polinesaturate. Termenul de nesaturat se datoreaza legaturilor chimice din cadrul moleculelor: atomii de carbon sunt legati intre ei prin legaturi duble, ceea ce inseamna ca sunt mai putine legaturi cu atomii de hidrogen. Denumirea de trans este data de aranjarea moleculei in spatiu.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. De retinut!
  3. Unde se gasesc?
  4. Cosmetizarea grasimilor nesaturate
  5. Citeste pe aceeasi tema

De retinut!

Sus

Grasimile hidrogenate au o consistenta mai solida decat uleiurile vegetale, proprietatile chimice diferite conferindu-le si o rezistenta mai mare in mediu. De aceea producatorii le adauga in numeroase alimente procesate industrial, in vederea cresterii duratei de valabilitate. Alte avantaje industriale sunt reducerea senzatiei de uleios a alimentelor, chiar daca continutul in lipide este incredibil de periculos, dar si faptul ca isi mentin aspectul proaspat pentru mai mult timp. In plus, prin adaugarea lor, alimentele crocante devin si mai crocante, cele cremoase, si mai cremoase. In plus, costurile sunt mai reduse, ceea ce se traduce printr-un pret mai scazut la raft. Pare ca toata lumea are de castigat, nu? Din pacate insa, sanatatea noastra nu are deloc avantaje dupa urma lor, beneficiile fiind doar pentru conturile producatorilor care exagereaza in adaugarea grasimilor nesaturate in alimente.

Grasimile trans se regasesc in foarte multe din alimentele noastre preferate. Medicii insa insista asupra pericolelor asociate unei diete care include astfel de produse. Se pare ca cel mai mult sufera sistemul cardiovascular. Impactul asupra sanatatii este atat de mare, incat in Statele Unite, dar si in din ce in ce mai multe state europene, producatorii sunt obligati prin lege sa precizeze pe ambalaj continutul corect in grasimi hidrogenate al fiecarui produs. Astfel, consumatorii pot deveni constienti de continutul exact al alimentului si pot face o alegere informata: este un astfel de produs potrivit dietei zilnice, sau nu face decat sa adauge calorii si grasimi periculoase.

Specialistii considera in prezent grasimile hidrogenate ca fiind periculoase pentru sanatate. Ele nu fac parte din categoria lipidelor esentiale si nu au nici un beneficiu cunoscut pentru sanatate, indiferent daca au origine vegetala sau animala. Ele nu numai ca pot creste nivelul fractiunii LDL a colesterolului (considerata ca fiind cea cu efecte negative asupra sistemului cardiovscular), dar o scade si pe cea buna, cu efecte protectoare (HDL colesterol). Prin aceste efecte combinate, grasimile trans, nesaturate, cresc mult mai mult decat grasimile saturate riscul de aparitie a unor boli cardiovasculare, in principal al bolii coronariene ischemice. Fractiunea LDL este implicata in aparitia si agravarea procesului aterosclerotic, in timp de fractiunea HDL mobilizeaza colesterolul si il transporta la ficat, unde poate fi transformat in energie.

Unde se gasesc?

Sus

Grasimile nesaturate abunda in majoritatea alimentelor procesate, ele avand proprietati care le recomanda pentru mentinerea indelungata a aromei, gustului si prospetimii. Prajiturelele, fursecurile, popcornul, produsele de patiserie, margarinele, maionezele, saratelele, gogosile, chipsurile, cartofii prajiti, toate sunt surse de grasimi hidrogenate. Si parca toate isi fac loc in alimentatia noastra zilnica, nu?

Peste 80% din grasimile nesaturate au provenienta industriala (alimente intens procesate), iar 20% se gasesc in produse naturale, precum carnea si lactatele, in special cele de vaca. Carnea grasa si lactatele integrale pot avea si un continut suplimentar crescut de grasimi saturate, deci pericolul este si in acest caz, crescut.

Prezenta grasimilor nesaturate in carne si lactate trebuie sa intereseze in special persoanele care isi bazeaza intregul regim alimentar pe astfel de produse. Inlocuirea lor cu carnea slaba (de pui sau peste) si cu lactate degresate sau semidegresate poate reduce semnificativ riscul de dezvoltare sau agravare a unor afectiuni cardiace.

Prea multe alimente bogate in grasimi nesaturate? Specialistii ne sfatuiesc cu ce sa le inlocuim: cu produse naturale, bogate in vitamine si antioxidanti! Acestea nu numai ca sunt lipsite de astfel de bombe nutritive, dar au si continutul optim de minerale, fibre si oligoelemente. Beneficiile pentru sanatate sunt foarte variate si numeroase, si ele deriva din cateva alegeri simple.

Cand prea mult este… PREA MULT?

Nu exista o recomandare standard in ceea ce priveste aportul maxim sau minim de grasimi nesaturate. Specialistii considera ca nivelul lor din dieta trebuie mentinut permanent cat mai redus.

Desi este cunoscut rezultatul consumului exagerat de alimente bogate in grasimi hidrogenate, mecanismul prin care acestea influenteaza atat de complex organismul este permanent investigat. Se cunoaste modul in care este afectat sistemul cardiovascular, insa aparitia diabetului indusa de aceste grasimi trebuie inca studiata.

Cel mai important risc indus de grasimile nesaturate este acela de aparitie a bolilor coronariene. De exemplu, specialistii estimeaza ca in Statele Unite, anual, peste 300 de mii de decese prin boala cardiaca sunt determinate, de fapt, de consumul exagerat de grasimi periculoase.

In prezent, riscul coronarian al unui individ poate fi apreciat prin efectuarea unor analize de sange, anume raportul colesterolului si masurarea proteinei C reactive (PCR). Raportul fractiunilor colesterolului masoara si compara, apoi, nivelul LDL colesterolului si al HDL colesterolului. Grasimile trans cresc LDL si scad HDL, ceea ce determina aparitia unui raport supraunitar, care sugereaza un risc coronarian de cel putin 2 ori mai crescut in acest caz, comparativ cu pacientii cu o dieta echilibrata, sau, cel putin mai saraca in grasimi nesaturate.

Alte efecte importante pe care un regim bogat in grasimi periculoase le poate avea asupra sanatatii includ:
- Cresterea riscului de aparitie a bolii Alzheimer
- Cresterea riscului de aparitie a diabetului zaharat tip 2
- Cresterea riscului de aparitie a obezitatii
- Reducerea fertilitatii femeilor
- Aparitia disfunctiei hepatice

Specialistii sunt de parere ca populatia generala poate fi ferita de riscul unei diete cu prea multe grasimi hidrogenate, in special daca vor colabora la astfel de programe si producatorii, prin specificarea pe ambalaj a continutului in grasimi nesaturate al fiecarui produs.
O dieta bazata pe cat mai putine produse grase de origine animala este cea mai buna cale de a evita aparitia unor dezechilibre importante in aportul lipidic zilnic.

Se apreciaza ca o dieta echilibrata ar trebui sa aibe un continut lipid care sa nu depaseasca 25-35% din aportul caloric zilnic. De exemplu, daca un individ consuma 2000 de calorii zilnic, 500 pana la 700 din aceste calorii ar trebuie sa fie de natura lipidica, ceea ce corespunde la 55-75 grame de grasimi pe zi. Dintre acestea, majoritatea trebuie sa fie lipide esentiale. Cu alte cuvinte, trebuie sa nu mai facem loc grasimilor nesaturate in dieta zilnica.

Care sunt insa lipidele esentiale, cele recomandate? Mai bune sunt uleiurile vegetale de porumb, de soia, de masline, insa nu si cele de cocos sau palmier! Lipide mai bune sunt si in carnea de peste, in cea de curcan si vita, precum si in lactatele (in principal lapte si iaurt) degresate.

Cosmetizarea grasimilor nesaturate

Sus

Datorita eforturilor sustinute prin care se doreste ca publicul sa devina constient de pericolele dietelor bogate in grasimi trans, din ce in ce mai multi producatori nationali si internationali, incearca in prezent sa isi modifice metodele de preparare si procesare a alimentelor, astfel incat continutul in grasimi sa fie redus. Provocarea este insa mare: gustul si aroma trebuie mentinute! Urmeaza sa vedem cum se vor putea combina cele doua in favoarea sanatatii consumatorului.

Alimentele marcate “FARA grasimi nesaturate” nu sunt 100% sanatoase

Doar pentru ca un produs este marcat ca fiind lipsit de grasimi periculoase, nu il face un produs sanatos, sunt de parere specialistii. Pericolele nu vin intotdeauna doar din continutul in grasimi nesaturate, ci si din cele saturate, sau dintr-un exces de carbohidrati si zaharuri procesate.

In plus, aprecierea ca “sunt lipsite de grasimi” sau “0 grasimi”, nu este intotdeauna exacta. Tendinta actuala este ca alimentul sa fie catalogat ca fara grasimi chiar daca de fapt, el are 0.5-0.7 g, pana intr-un gram de grasimi nesaturate. Ce-i rau in asta?

Alimentele catalogate ca fara grasimi creeaza consumatorului impresia de siguranta, iar acesta poate alege sa manance cat mai mult. Putin cate putin, insa, grasimile se acumuleaza, si in final, rezultatul este acelasi. De aceea, specialistii recomanda ca ori de cate ori este posibil, sa verificam numarul total al caloriilor per portie, procentul total al grasimilor, precum si fiecare fractiune in parte (grasimi saturate, nesaturate, colesterol). Uneori, chiar daca produsul este lipsit sau foarte sarac in grasimi nesaturate, poate avea un continut periculos de grasimi saturate sau calorii.

Trebuie sa avem in vedere continutul de grasimi al preparatelor chiar si atunci cand mancam in oras. Gogosile, maioneza si sosurile sandwichurilor, cartofii prajiti, toate sunt surse importante, dar pe care nu vrea sa le mentioneze nimeni, de grasimi foarte periculoase, ca sa nu mai vorbim de calorii goale, de sodiu si zahar.

Corectitudinea producatorilor este un element foarte important de care trebuie sa se tina cont in aprecierea starii de sanatate a populatiei. Chiar daca dorim sa ne informam si astfel sa ne modificam in bine dieta, trebuie sa avem la dispozitie informatiile nutritionale pentru fiecare produs in parte.


Medici specialisti Diete-Nutritie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate