Alternative mai sanatoase la fast-food
Generalitati
SusModa fast-food, adoptata cu multa deschidere de tara noastra, reprezinta o tentatie aproape irezistibila pentru multi dintre noi.
In ciuda avertismentelor cu privire la continutul ridicat de grasimi saturate, sare si zahar din aceste preparate accesibile si gustoase, consumatorii continua sa stea la rand pentru o portie de cartofi prajiti cu maioneza, care merg de minune cu un dublu cheeseburger aburind.
Interesant este ca exista si alternative sanatoase la produsele fast-food tipice, unele dintre ele disponibile chiar si in aceste restaurante care nu duc niciodata lipsa de clienti.
Cuprins articol
Reguli de reducere a numarului de calorii din fast-food
SusMotivul principal al blamarii produselor de tip fast-food este continutul foarte mare de calorii goale, care nu furnizeaza organismului nutrienti esentiali, ci mai degraba grasimi, sodiu si zaharuri care conduc la ingrasare. Asadar, principala preocupare pe care trebuie sa o aveti cand luati masa intr-un restaurant fast-food este ce produse asociati si cate calorii insumeaza acestea in total.
Combinatiile acestor preparate sunt periculoase, mai degraba decat ele luate separat. Urmatoarele reguli va ajuta sa comandati cu precautie produse fast-food, astfel incat consecintele lor asupra sanatatii si formei fizice sa fie cat mai limitate.
1. Alegeti cu atentie garniturile
Daca doriti sa savurati un hamburger, nu va privati de aceasta placere, insa amintiti-va ca detine cel mai mare continut caloric din intreaga comanda. In cazul in care vreti si o garnitura, prajelile ar fi o optiune neinspirata (cartofi prajiti, inele de ceapa etc.). In schimb, prin garnitura puteti chiar contracara efectele grasimilor din hamburger, daca aceasta este formata dintr-o salata de cruditati asezonata cu dressing dietetic. Garniturile de legume sunt si ele potrivite intr-o astfel de combinatie.
Daca simtiti nevoia si de un desert, limitati-va la un fruct si nu optati pentru un suc carbogazos sau o placinta. Acestea din urma pot dubla numarul de calorii din hamburger, chiar daca acest lucru nu este vizibil la prima vedere.
2. Atentie la sosuri si dressinguri
Continutul caloric ridicat din produsele de tip fast-food nu se datoreaza carnii sau chiflei, ci mai degraba sosurilor adaugate in retete maioneza si alte dressinguri uleioase, care ajung sa contina jumatate din cantitatea totala de grasimi dintr-un preparat, dar si majoritatea aportului de sare. Limitati-va la mustar cand comandati o specialitate fast-food, intrucat contine doar 23 de calorii.
3. Luati in calcul si caloriile din bauturi
Ceaiul indulcit, sucurile carbogazoase, shake-urile si alte bauturi aromate pe care le puteti comanda din restaurantele de tip fast-food sunt toate bogate in calorii goale, la fel de periculoase pentru silueta precum o prajitura sau o portie de cartofi prajiti. Aceste calorii lichide sunt rareori luate in seama de catre consumatori, desi ele prezinta un risc alarmant de ingrasare si imbolnavire.
Limitati-va la apa plata, ceai neindulcit, lapte degresat sau suc de portocale natural, pentru a evita adevarate bombe calorice cu efecte nocive iminente.
Variante de produse fast-food mai sanatoase
SusSalata cu pui preparat pe gratar
Preparata cu suc de lamaie verde si mix de legume adaptat gustului delicios al puiului pe gratar, aceasta salata contine 320 de calorii, 9 grame de grasimi, 3 grame de grasimi saturate, 70 grame de colesterol, 970 mg sodiu, 7 grame fibre, 30 grame carbohidrati si 30 de grame proteine. O puteti consuma alaturi de o limonada proaspata, indulcita cu maximum o lingurita de miere.
Salata cu branza Cheddar
Preparatul contine fasii de pui preparate pe gratar, felii de mar, rosii Cherry, branza Cheddar, merisoare si salata verde. Continutul de calorii este de 277 kcal/portie, 8 grame grasimi, 4 grame grasimi saturate, 72 mg colesterol, 451 miligrame sodiu, 4 grame fibre, 24 grame carbohidrati si 26 grame proteine.
Hamburger fara maioneza
Cand comandati un hamburger, alegeti ca acesta sa fie asezonat cu ceapa, mustar si sos picant, fara maioneza si alte sosuri grase. Va contine astfel 310 calorii, 10 grame de grasimi, 730 de grame sodiu, 3 grame fibre, 41 grame carbohidrati si 16 grame proteine. Consumati, ca desert, un mar sau apa plata aromatizata cu lamaie proaspata.
Burrito cu fasole
Burrito cu fasole este o specialitate mexicana cu un aport de 330 de calorii, 7 grame grasimi (din care 2,5 grame sunt grasimi saturate), 1,200 mg de sodiu, 9 grame fibre, 54 grame carbohidrati si 12 grame proteine. Poate fi asezonat si cu ardei iute, care va ajuta sa ardeti mai rapid caloriile consumate.
Sandwich cu pui Cordon Bleu
Fara maioneza, acest sandwich sofisticat va furnizeaza 390 de calorii, 8 grame grasimi, 25 mg colesterol, 1,500 mg sodiu, 2 grame fibre, 49 grame carbohidrati si 41 grame proteine. Puteti alege si o garnitura formata din legume proaspete, precum si o salata cu dressing dietetic.
Sandwich grill
Preparat cu mai multe tipuri de carne (de pui, de vita sau de somon) si completat cu legume proaspete, acest sandwich delicios fara sosuri adaugate are un aport de 320 de kcal, 7 grame grasimi, 1,5 grame grasimi saturate, 70 mg colesterol, 950 mg sodiu, 2 grame de fibre, 36 grame de carbohidrati si 29 grame proteine. Puteti sa consumati ca desert un smoothie din iaurt degresat si fructe proaspete.
Salata Caesar
O salata Caesar cu pui la gratar si dressing preparat cu otet balsamic este o alta alternativa sanatoasa la preparatele de tip fast-food. O portie insumeaza maximum 375 kcal si 9,5 grame grasimi, dintre care doar 4 grame grasimi saturate. Puteti consuma ca desert o banana medie.
Sandwich cu legume si pui
Un sandwich cu legume si pui, care contine rosii proaspete, ardei gras verde, masline si castravezi, condimentat cu dressing de mustar cu miere, alaturi de un parfait de iaurt, va furnizeaza 400 calorii si 6 grame de grasimi, dintre care doar 1,5 grame grasimi saturate.
Lipie cu hummus si pui
Restaurantele de tip fast-food ofera si numeroase specialitati la lipie. Optati pentru o umplutura cu hummus, pui preparat pe gratar, rosii cherry si castraveti, care insumeaza maximum 380 de calorii si 7 grame grasimi, dintre care 1,2 grame grasimi saturate. Un fresh de portocale poate fi un desert potrivit.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Conf. dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic primar Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Asist. univ. dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic specialist Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- 4 motive pentru a servi o salata zilnic
- Masa corporala ideala
- Alimente si bauturi care va pot ingrasa pe timp de vara
- Reducerea aportului de sare din organism
- Supraponderabilitatea
- Sfaturi pentru cei care acorda ingrijiri
- De ce ma ingras?
- 8 alimente pe care sa le evitati vara
- Patru reguli de respectat cand prepari masa copiilor