Alimentele procesate la copii – pericol in farfurie
Dr. Butila Liana Maria
Medic Rezident Pediatrie
Clinica: Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures
Ce sunt alimentele procesate
SusAlimentele procesate se refera la orice aliment care s-a schimbat fata de starea sa naturala. Aceasta poate include alimente care au fost pur si simplu taiate, spalate, incalzite, pasteurizate, conservate, gatite, congelate, uscate, deshidratate, amestecate sau ambalate.
De asemenea, poate include alimente care au adaugat conservanti, nutrienti, arome, saruri, zaharuri sau grasimi.
De obicei, oamenii cred ca alimentele procesate sunt rele. Desi exista o multime de optiuni procesate care sunt mai putin hranitoare, unele alimente procesate sunt sanatoase.
Cuprins articol
Cum afecteaza alimentele procesate sanatatea
SusUnele alimente usor procesate pot face parte dintr-o dieta sanatoasa. Dar alte optiuni foarte procesate pot duce la riscuri pentru sanatate.
Iata si cateva exemple:
• Consum excesiv necontrolat. Unele alimente procesate contin multa sare, grasimi si zahar. Acest lucru poate face ca alimentele sa para mai atragatoare, sa aiba un gust mai bun sau sa le prelungeasca perioada de valabilitate.
Dar este posibil sa nu stii cat de multa grasime, sare sau zahar este in alimentele pe care le consumi. Acest lucru va poate face sa mancati mai mult decat v-ati astepta, deoarece poate fi dificil sa identificati acesti aditivi.
• Numar caloric ridicat. De exemplu, un fursec mic poate avea 50 de calorii. Acesta este aproximativ acelasi numar de calorii cat o cana intreaga de fasole verde.
Veti avea tendinta de a manca mai multe calorii cu alimente foarte procesate.
• Risc mai mare de cancer. Un studiu a constatat ca riscul de cancer creste odata cu cantitatea de alimente ultraprocesate pe care o consumi. Unii experti se intreaba daca acest lucru se datoreaza tuturor aditivilor alimentari care sunt in aceste optiuni.
• Nevoi nutritionale inadecvate. Unele optiuni procesate nu ofera corpului tau ceea ce are nevoie. Alimentele care sunt foarte procesate sunt lipsite de nutrientii de baza. Acesta este motivul pentru care multe alimente procesate au adaugat fibre, vitamine si minerale. Dar odata ce eliminati nutrientii naturali dintr-un aliment, este dificil sa adaugati inapoi toata valoarea sa sanatoasa.
• Rapid de digerat. Alimentele procesate sunt mai usor de digerat de organism decat alimentele in stare naturala.
Aceasta inseamna ca corpul tau arde mai putine calorii atunci cand digerati alimente procesate. Expertii cred ca arzi aproximativ jumatate din calorii optand pentru variantele procesate in comparatie cu alimentele naturale.
Daca mananci alimente procesate bogate in calorii care necesita mai putine calorii pentru a fi digerate, poate fi mai greu sa ramai la o greutate sanatoasa.
Tipuri de alimente procesate
SusMancarea procesate se poate imparti in patru mari categorii dupa cum urmeaza:
Grupa unu: alimente neprocesate sau minim procesate. Acest grup include alimente precum afinele proaspete, nucile prajite, legumele tocate sau alte alimente care au modificari usoare.
Aceste alimente sunt preparate astfel pentru a le face mai usor de accesat. Acest grup poate include si lucruri care au fost uscate, congelate, refrigerate, filtrate, fermentate sau puse in ambalaje sigilate in vid. Acest lucru este menit sa pastreze alimentele naturale si sa va permita sa le consumati in siguranta mai tarziu.
Grupa doi: Ingrediente culinare procesate. Acest grup contine optiuni precum unt, uleiuri, zahar sau saruri. Sunt ingrediente care provin din natura, dar sunt usor modificate.
Este posibil sa fi fost presate, rafinate, macinate sau uscate. Au trecut prin acest proces pentru a-ti fi mai usor sa le folosesti in bucatarie. Aceste optiuni nu ar trebui sa fie consumate singure. Ele sunt menite sa fie adaugate la alimente in timpul pregatirii mesei.
Grupa trei: alimente procesate. Acestea includ conserve de peste, fructe in sirop, legume imbuteliate, branza, paine proaspata sau alte optiuni care au fost facute cu adaos de sare, ulei, zahar sau alte lucruri din grupele unu sau doua.
Majoritatea acestor alimente au doua sau trei ingrediente. Sunt comestibile de la sine, dar pot fi adaugate si la alte feluri de mancare. Alimentele din acest grup au fost prelucrate pentru a le face mai stabile sau pentru a le spori calitatile.
Grupa patru: produse alimentare si bauturi ultraprocesate. Acest grup contine alimente care sunt de obicei rezultatul unor procese intensive de fabricatie. Sunt create din alimente si aditivi si nu au prea multe legatura cu alimentele din grupul unu.
Ca si alte optiuni, aceste alimente includ zaharuri, uleiuri, grasimi si sare. Dar au si ingrediente luate din alte alimente, cum ar fi cazeina, lactoza, gluten, zer, uleiuri hidrogenate, izolat proteic, maltodextrina, zahar invertit si sirop de porumb cu continut ridicat de fructoza.
Optiunile ultraprocesate au o multime de conservanti, coloranti, coloranti, arome adaugate, indulcitori fara zahar sau alte ingrediente care schimba textura sau aspectul alimentelor. Aceste alimente sunt menite sa le mananci imediat. De obicei, nu necesita multa pregatire.
Acestea pot include lucruri precum bauturi racoritoare, gustari ambalate dulci sau sarate sau mese congelate prefabricate
Recomandari
SusDe obicei, cu cat este mai putin procesat, cu atat mai bine. Cateva exemple de alimente procesate care pot adauga beneficii meselor tale includ:
• Paine din cereale integrale sau din grau integral
• Legume pretaiate
• Lapte degresat
• Lapte sau sucuri cu adaos de vitamina D si calciu
• Conserve de fructe pastrate in apa sau suc natural de fructe
• Cereale pentru micul dejun cu adaos de fibre
Preventie
SusExista cateva modalitati de a va asigura ca consumati optiuni alimentare nutritionale:
• Cititi etichetele alimentelor cumparate. Cu cat mai putine ingrediente, cu atat mai bine.
Daca nu poti pronunta majoritatea ingredientelor dintr-un aliment, cel mai probabil este foarte procesat si probabil nu foarte bun pentru tine. Cautati optiuni pentru alimente integrale, cum ar fi legume si fructe crude, sau optiuni cu mai putine ingrediente.
• Alegeti alimente din sectiunile proaspete. O modalitate de a evita alimentele procesate este sa te uiti in sectiunea proaspata a magazinului alimentar. Veti gasi mai multe alegeri sanatoase aici.
• Cautati carne mai putin procesata. Carnurile care sunt mai putin procesate, cum ar fi fructele de mare sau pieptul de pui, sunt mai bune decat carnea procesata. Evitati optiunile puternic procesate, cum ar fi carnatii sau slanina.
• Gatiti mai mult acasa. Cand iesi sa mananci, este greu sa spui ce este de fapt in mancarea ta. Daca gatesti acasa, detii controlul asupra ingredientelor pe care le adaugi in mancare.
Concluzii
SusPrimii ani de viata ai unui copil sunt caracterizati de cresterea si dezvoltarea rapida a abilitatilor psihomotorii si neurologice. In aceasta perioada, aportul alimentar adecvat, capabil sa satisfaca nevoile nutritionale, asigura copilului atingerea intregului potential biologic.
Laptele matern ar trebui sa fie singura sursa de nutrienti pentru sugarii de pana la sase luni. Din acea perioada, introducerea de noi alimente in alimentatia copilului ar trebui sa completeze calitatile si functiile laptelui uman prin furnizarea de cantitati adecvate de nutrienti si energie.
Pe langa asigurarea aportului suplimentar nutritiv, hranirea suplimentara ofera copiilor dezvoltarea obiceiurilor alimentare. Prin noi arome, arome, culori si texturi, copilul isi stabileste preferintele alimentare, care influenteaza obiceiurile si practicile alimentare, precum si sanatatea si alimentatia de-a lungul vietii.
Bibliografie
https://www.oatext.com/Consumption-of-processed-foods-among-children-under-two-years-of-age-Foods-pattern-analysis.php
https://lordslibrary.parliament.uk/impact-of-ultra-processed-food-on-childrens-health
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Pediatrie
- Dr. Andrei Zamfirescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii dr. VICTOR GOMOIU
- Dr. Laura Carasava - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Dr. Daniela Pacurar - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Dr. Ruxandra Vidlescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii MARIA SKLODOWSKA CURIE
- Dr. Gabriela Otel - Sectia de pneumoftiziologie copii IX (Institutul MARIUS NASTA)
Articole recomandate
- Beneficiile consumului de alimente in stare naturala
- 9 variante sanatoase pentru alimentele sarate
- Zaharul - denumirile sub care se ascunde in alimente
- Cum influenteaza mancarea procesata functia cognitiva
- Cum sa asociati alimentele pentru a pierde in greutate
- Alimente periculoase in osteoporoza
- Alimente care va incalzesc
- Recomandari alimentare pentru hemoroizi
- Alimente cu rol detoxifiant