Alimentele colorate: ce beneficii aduc sanatatii si cum le alegem
Culorile legumelor si fructelor arata continutul lor in vitamine, minerale si antioxidanti, nutrienti esentiali pentru mentinerea sanatatii corpului.
Aceste alimente, incluse in alimentatia ta zilnica, te protejeaza de multe boli grave, precum afectiunile cardiovasculare, hipertensiunea arteriala, cancerul si diabet zaharat.
Aprovizioneaza-ti frigiderul cu legume si fructe de diferite culori, pentru a te bucura din plin de sanatate.
Ce culoare dau nutrientii fructelor si legumelor
In functie de culoarea alimentelor proaspete pe care le consumi, poti sa iti dai seama ce vitamine, minerale si antioxidanti contin fructele si legumele:
Alb, cafeniu si maro: alicina
Alicina este tiosulfinatul predominant din usturoi, o substanta chimica naturala care care ajuta la scaderea colesterolului si a tensiunii arteriale, precum si la cresterea capacitatii de aparare impotriva infectiilor. O poti gasi si in ceapa uscata, ceapa verde, praz, banane, pere si conopida.
Albastru si mov: antocianina
Antocianina este un antioxidant foarte puternic, care da culoare murelor, afinelor, strugurilor negri, stafidelor brune, coacazelor, prunelor, precum si verzei rosii si vinetelor. Este considerat cel mai puternic agent antitumoral, capabil sa opreasca cancerul de colon.
Portocaliu si galben intens: betacaroten si bioflavonoide
Betacarotenul sau vitamina A naturala are beneficii extraordinare asupra vederii. Este deosebit de eficient in protejarea pielii de efectele daunatoare ale radiatiilor ultraviolete.
Betacarotenul are si alte beneficii: impiedica oxidarea celulelor, protejand organismul de radicalii liberi si scade riscul afectiunilor degenerative, precum boala Parkinson, Alzheimer, diabetul, ateroscleroza, osteoartrita, osteoporoza sau cancerul.
Bioflavonoidele, pe de alta parte, cresc rezistenta capilarelor, prevenind astfel varicelele si hemoroizii, preintampina ridarea si imbatranirea pielii, si au un efect antianginos, tonic cardiac, antiaterosclerotic si antitrombotic.
Betacarotenul si bioflavonoidele se gaseste in varza kale, morcovi, broccoli, ardei gras, ceapa, cartofi dulci, spanac, salata verde, andive, caise, dovleac, mango, papaya, portocale, pepene galben, patrunjel, busuioc, oregano, fistic, dovlecei, mandarine sau grepfrut.
Rosu: licopen
Licopenul este un colorant rosu natural, care se gaseste din belsug in rosii, pepene verde, papaya, grepfrut rosu, cirese, mere rosii, merisoare sau ardei rosu. La fel ca si antocianina, el contribuie la reducerea riscului de formare a tumorilor canceroase si de aparitie a bolilor cardiovasculare, cum ar fi ateroscleroza.
Eficienta licopenului a fost deja dovedita in prevenirea si combaterea mai multor tipuri de cancer: cancerul de prostata, san, vezica urinara, pancreas, plamani si piele, cancer cervical, ovarian, uterin si intestinal.
Studiile au demonstrat ca persoanele care consuma frecvent struguri rosii au un risc mai scazut de infarct miocardic cu 20-50%.
Verde: luteina
Luteina este o vitamina din categoria carotenoidelor, un antioxidant natural important pentru mentinerea unei vederi sanatoase. Luteina te apara de orbire si cancer. O gasesti in spanac, salata verde, varza kale, mazare, kiwi, broccoli sau avocado.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Medic primar Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Asist. univ. dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic specialist Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- 10 alimente hipercalorice ale primaverii
- Uiti des? Iata cum poti sa-ti antrenezi memoria
- Chirurgia estetica si procedurile cosmetice
- Ingrijirea zonei intime: patru greseli care te duc direct la medic
- Fructele - surse excelente de antioxidanti
- Sfaturi care va ajuta sa faceti alegeri alimentare sanatoase
- Secretele alimentatiei sanatoase si ale portiilor controlate
- 8 alimente sanatoase care nu expira niciodata
- Zece beneficii ale unei alimentatii sanatoase