Alimente care pot scadea tensiunea arteriala
Generalitati
SusDaca ati fost diagnosticati cu hipertensiune arteriala probabil ca medicul dumneavoastra v-a recomandat sa faceti unele modificari in planul alimentar.
Potrivit expertilor, o dieta bogata in nutrienti si scazuta in alimente ce contin sodiu, poate ajuta la diminuarea hipertensiunii arteriale intr-un mod cat mai natural.
Mai mult, dieta pentru diminuarea tensiunii arteriale poate contine alimente gustoase.
Incercati sa incorporati in dieta dumneavoastra produsele alimentare de mai jos, pentru a mentine presiunea sangelui in limite normale.
Produse alimentare recomandate persoanelor cu hipertensiune arteriala
Cuprins articol
Banane
SusBananele sunt usor de decojit si transportat. Sunt gustoase si au un continut scazut de sodiu.
Bananele sunt printre cele mai bune surse de potasiu, care pot ajuta la scaderea tensiunii arteriale.
Sunt indicate in special pentru persoanele care urmeaza tratament medicamentos pentru hipertensiune arteriala, deoarece odata cu utilizarea acestor medicamente creste si nevoia organismului de a mari cantitatea de potasiu.
Deficitul de potasiu afecteaza musculatura si bataile inimii. Consumati banane simple sau adaugate in cereale, salate de fructe si alte preparate.
Iaurt
SusIaurtul este o sursa buna de calciu - o portie poate contine si 300 de miligrame de calciu (o treime din cantitatea zilnica recomandata pentru adulti).
Iaurtul este un aliment cu continut redus de sodiu, poate fi consumat cu usurinta la scoala si serviciu si, poate fi incorporat in nenumarate preparate culinare.
Scortisoara
SusStudiile au aratat ca scortisoara poate fi utila pentru scaderea tensiunii arteriale.
In plus, scortisoara ajuta la reglarea nivelului de colesterol din sange. Exista multe moduri de a profita de beneficiile scortisoarei, care nu implica deserturile.
Puteti adauga scortisoara in cereale, mancaruri, cafea sau cacao.
Cartofi albi
Cartofii albi sunt o sursa buna de potasiu si consumul lor poate fi benefic pentru reducerea tensiunii arteriale.
Cartofii sunt alimente cu continut scazut de sodiu si sunt o sursa buna de fibre. Important este ca atunci cand introduceti in dieta cartofii, sa nu adaugati langa acestia grasimi nesanatoase, precum prajeli, smantana sau maioneza.
Mancati cartofii fierti sau copti alaturi de verdeturi sau alte legume sanatoase.
Peste
SusPestele este o sursa importanta de proteine slabe, iar unele soiuri de peste, cum ar fi pastravul, au o cantitate semnificativa de vitamina D.
S-a demonstrat ca vitamina D este utila bolnavilor care sufera de hipertensiune arteriala.
Majoritatea persoanelor are dificultati in obtinerea acestei vitamine din alimentele consumate. De aceea este indicat sa includeti mai multa carne de peste in meniul dumneavoastra.
Optati pentru pastrav, somon, macrou sau hering. Preparati pestele la abur sau la cuptor.
Spanac
SusSpanacul si alte legume cu frunze verzi au un continut redus de sodiu si sunt o sursa importanta de calciu.
De aceea, spanacul este un aliment bun pentru gestionarea hipertensiunii arteriale.
O cana de spanac fiert ofera 12-15% din aportul zilnic recomandat de calciu pentru adulti.
In plus, spanacul este bogat in fibre dietetice, fier si vitaminele A si C, ceea ce il transforma intr-un aliment esential in orice dieta.
Seminte nesarate de floarea-soarelui
SusSemintele de floarea-soarelui sunt o sursa importanta de magneziu - mineral ce ajuta la reducerea tensiunii arteriale.
Sunt gustoase si este important sa va asigurati ca semintele nu sunt sarate, deoarece sodiul poate anula beneficiile semintelor de floarea-soarelui in diminuarea tensiunii arteriale.
Fasole
SusHranitoare si versatila, fasolea (alba, neagra, Lima sau Pinto) este bogata in fibre solubile, magneziu si potasiu - toate sunt excelente pentru scadera tensiunii arteriale si imbunatatirea sanatatii inimii in ansamblu.
Adaugati fasole in salate, supe si alte feluri de mancare.
Soia
SusSoia este o alta sursa excelenta de potasiu si magneziu. Exista in comert o varietate de produse ce contin soia, iar majoritatea nu contin sodiu. Pentru o gustare sanatoasa, fierbeti produsele din soia si adaugati un inlocuitor pentru sare, astfel incat sa imbunatatiti gustul acestora.
- Seminte de in.
Semintele de in contin acizi grasi Omega 3, despre care s-a dovedit ca ajuta la reducerea hipertensiunii arteriale. Acizii grasi Omega 3 ofera numeroase beneficii pentru sanatate - in special pentru sistemul cardiovascular. Includeti aceste seminte in dieta dumneavoastra, amestecate cu iaurt, presarate intr-un bol cu cereale integrale sau in painea de casa.
- Fulgi de ovaz.
Fulgii de ovaz sunt o alegere excelenta pentru micul dejun, mai ales daca suferiti de hipertensiune arteriala.
Fulgii de ovaz au efecte pozitive asupra starii de sanatate a unei persoane deoarece sunt bogate in fibre, care ajuta la scaderea tensiunii arteriale si imbunatatesc sanatatea digestiva.
Acest aliment este scazut in sodiu si poate fi servit impreuna cu fructe sau in compozitia produselor de panificatie.
Sfecla
SusPotrivit expertilor, 500 ml de suc de sfecla rosie pe zi poate reduce in mod semnificativ tensiunea arteriala.
Oamenii de stiinta au descoperit ca nitratul dietetic din sucul de sfecla este convertit in nitriti de bacteriile prezente pe limba.
Nitritii sunt apoi convertiti in oxid nitric, care este important in reglarea si controlul tensiunii arteriale.
Cacao
SusConsumul de cacao, sub forma de ciocolata neagra sau bautura calda, poate sa scada valorile hipertensiunii arteriale, in special la persoanele supraponderale.
Cacaoa este o sursa importanta de polifenoli, care sunt convertiti in oxid nitric, util in reducerea tensiunii arteriale.
Doua cesti de cacao calda imbunatatesc functia vaselor de sange si reduc tensiunea arteriala.
Cu toate acestea, asigurati-va ca beti cacao fara adaosuri de zahar sau frisca.
Ierburi si condimente
SusIn cazul in care suferiti de hipertensiune arteriala va trebui sa optati pentru alte condimente, exceptand sarea.
Condimentele proaspete sau uscate nu contin sodiu si ofera in plus, alte beneficii pentru sanatate.
Asigurati-va ca includeti in dieta dumneavoastra condimente precum rozmarin, oregano sau cimbru.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
Articole recomandate
- Legatura dintre tensiunea arteriala, dieta si greutatea corporala
- Alimentele care reduc stresul
- Tensiunea arteriala oscilanta si riscurile acesteia
- Cum sa iti monitorizezi tensiunea arteriala acasa la tine
- Topul alimentelor care scad colesterolul
- Monitorizarea tensiunii arteriale si efectele hipertensiunii asupra organismului
- 9 alimente recomandate cand aveti gripa
- 10 pericole alimentare
- Ce trebuie sa stim despre alimentele organice / bio
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Hologic si Papapostolou Romania parteneri principali al celui mai important eveniment medical dedicat imagisticii si oncologiei sanului
- 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei
- Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului?