Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Alimente care pot imbunatati calitatea vietii

Actualizat la data de: 29 Noiembrie 2018

Generalitati

Sus
Alimente care pot imbunatati calitatea vietii

Unele alimente contin cantitati masive de substante nutritive benefice, in raport cu continutul lor caloric. Aceste alimente pot contine, de asemenea, un compus biologic unic, cu beneficii puternice pentru sanatatea organismului.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Galbenusul de ou
  3. Usturoiul
  4. Ficatul
  5. Varza Kale
  6. Uleiul de cocos
  7. Cartofii dulci
  8. Afinele
  9. Algele marine
  10. Somonul
  11. Uleiul de ficat de cod
  12. Carnea de vita
  13. Citeste pe aceeasi tema

Galbenusul de ou

Sus

Chiar daca uneori este indicata eliminarea galbenusurilor din alimentatie din cauza nivelului crescut de colesterol, acestea raman partea din ou cu cele mai multe substante nutritive, albusul avand in principal doar proteine. Exista foarte putine alimente care sunt aproape de a depasi nivelul substantelor nutritive din oua.

Ouale sunt bogate in:
• Proteine: un ou mare contine 6 grame de proteine de inalta calitate, cu toti aminoacizii esentiali;
• Luteina si zeaxantina: acesti antioxidanti protejeaza organismul impotriva bolilor oculare;
• Vitamine (A, B2, B5, B12);
• Fier, fosfor, seleniu;
• Colina: ouale sunt printre cele mai bune surse dietetice de colina, o substanta nutritiva benefica pentru sanatatea creierului.

Studiile arata ca ouale au un indice crescut de satietate, iar o dieta ce contine oua la micul-dejun poate ajuta la scaderea greutatii corporale.

Usturoiul

Sus

Usturoiul este un aliment foarte hranitor, bogat in compusi bioactivi. Studiile au demonstrat ca usturoiul are efecte benefice asupra sanatatii cardiovasculare. Consumul de usturoi scade nivelul trigliceridelor din sange si sl colesterolului.

De asemenea, poate reduce agregarea plachetara, ceea ce ar putea reduce riscul de accident vascular cerebral. Un alt studiu a aratat ca extractul de usturoi poate scadea semnificativ valorile tensiunii arteriale.

Usturoiul poate ucide, de asemenea, anumite bacterii si fungi. Studiile au dovedit ca unul dintre compusii activi din usturoi, numit Allicin, poate ucide si bacteria rezistenta la antibiotice - Staphylococcus aureus.

Ficatul

Sus

Organele animalelor sunt cele mai nutritive parti ale acestora, iar ficatul este organul cel mai hranitor.

O portie de ficat de vita de aproximativ 100 de grame poate contine de 6 ori doza zilnica recomandata de vitamina A, de 2 ori doza recomandata de riboflavina (B2) si de 12 ori cantitatea zilnica recomandata de vitamina B12. De asemenea, ficatul contine cantitati mari de folati, cupru, vitaminele B3, B5 si B6.

Consumarea, o data pe saptamana, a unei portii de ficat va creste considerabil aportul mediu al multor substante nutritive cheie pentru organism.

Varza Kale

Sus

Varza Kale este, fara indoiala, printre cele mai nutritive legume care pot fi incluse in alimentatie. Este foarte bogata in vitamina K, vitamina C si vitamina A. De asemenea, contine cantitati mari de calciu si potasiu.

Acest tip de varza contine si anumiti compusi bioactivi, cum ar fi sulforofan si indol-3-carbinol, care s-au dovedit utili in combaterea diferitelor tipuri de cancer. De asemenea, varza Kale are o valoare calorica scazuta.

Uleiul de cocos

Sus

Uleiul de cocos este cel mai bun ulei de gatit care poate fi folosit. Datorita continutului aproape integral de grasimi saturate, acesta este extrem de rezistent la caldura ridicata.

Uleiul de cocos contine acizi grasi cu lant mediu. Trigliceridele cu lant mediu sunt grasimi perfecte pentru scaderea in greutate, stimuland metabolismul. Uleiul de cocos contine si acid lauric, acesta avand proprietati antimicrobiene impotriva bacteriilor, virusurilor si fungilor.

Consumul de ulei de cocos reduce riscul de a dezvolta afectiuni cardiace provocate de niveluri crescute ale colesterolului si trigliceridelor.

Cartofii dulci

Sus

Cartofii dulci reprezinta alimente foarte hranitoare si bogate in substante nutritive cheie, cum ar fi vitamina A, vitamina C si potasiul. De asemenea, cartofii dulci reprezinta o sursa importanta de fibre, cu rol extrem de important in digestie.

Cartofii dulci sunt, fara indoiala, printre cele mai sanatoase alimente pe baza de amidon.

Afinele

Sus

Afinele sunt incredibil de gustoase si foarte bogate in substante nutritive, in comparatie cu valoarea lor calorica. Afinele au un continut foarte ridicat de antioxidanti, ceea ce le plaseaza in topul alimentelor antioxidante.

Un studiu efectuat la barbatii obezi si la femeile cu sindrom metabolic a aratat ca afinele au redus semnificativ tensiunea arteriala si markerii colesterolului LDL oxidat. Alte studii au relevat faptul ca afinele pot imbunatati memoria si pot preveni aparitia cancerului. Afinele au, de asemenea, un continut scazut de carbohidrati.

Algele marine

Sus

Iodul este o substanta nutritiva ce adesea lipseste din dietele moderne. Acesta este crucial pentru sanatatea tiroidei. Un deficit de iod poate duce la hipotiroidism, oboseala, retard mintal si alte complicatii severe.

Din pacate, majoritatea alimentelor consumate au un continut redus de iod. Cu toate acestea, o cantitate mare de iod este concentrata in fructele de mare, dar mai ales in algele marine. Este indicat consumul de alge marine o data sau de doua ori pe saptamana, suplinind nevoia de iod.

O alta caracteristica a algelor marine este nivelul crescut de vitamine (A, C, E, K) si folati, zinc, sodiu, calciu si magneziu, dar si de antioxidanti.
Algele marine sunt extrem de versatile si pot fi folosite in multe feluri de mancare, inclusiv rulori de sushi, supe, tocane, salate si piureuri.

Somonul

Sus

Somonul este unul dintre pestii grasi, acest lucru insemnand ca mare parte din continutul caloric este alcatuit din grasimi. Aceste grasimi sunt in primul rand reprezentate de acizi grasi Omega-3, care, in general, nu sunt consumati in cantitati optime. Consumul de somon, de 1-2 ori pe saptamana, satisface nevoia corpului de grasimi Omega-3.

In plus, somonul este foarte bogat in proteine de inalta calitate si de multe alte substante nutritive, cum ar fi potasiul, seleniul, vitamina B1, vitamina B3, vitamina B6 si vitamina B12.

Consumul regulat de somon este asociat cu un risc mai mic de dementa si boli cardiovasculare. Somonul salbatic este cel mai indicat, insa si somonul de crescatorie reprezinta o alternativa mai ieftina, dar tot la fel de sanatoasa.

Uleiul de ficat de cod

Sus

Un mod extrem de simplu de a adauga Omega-3 in dieta este reprezentat de consumul de ulei de peste. Cel mai bun ulei de peste este cel din ficat de cod. O lingura din acest ulei contine un total de 2,6 grame de acizi grasi Omega-3.

Uleiul de ficat de cod reprezinta singura sursa buna de vitamina D3 din dieta. Multi oameni din tarile occidentale, in special cei care traiesc in climatul nordic, au deficit de vitamina D3.

Deficitul de vitamina D3 poate avea drept consecinte riscuri ridicate de cancer si diabet. O lingurita de ulei de ficat de cod acopera necesarul zilnic de vitamina D3. De asemenea, o lingurita de ulei de ficat de cod acopera si necesarul zilnic de vitamina A.

Carnea de vita

Sus

Carnea de vita este una dintre cele mai bune surse de proteine, acizi grasi sanatosi, vitamine si minerale. Este, de asemenea, o sursa buna de creatinina, carnosina si carnitina, precum si alte substante nutritive unice care nu pot fi gasite in plante.

Cel mai indicat este consumul de carne de la animale care au fost hranite cu iarba si crescute in mod natural, dar o alternativa sanatoasa o constituie si carnea de la animalele hranite cu cereale.

Concluzii

Daca sunt consumate in cantitati optime, alimentele prezentate mai sus pot imbunatati calitatea vietii. De asemenea, aportul lor crescut de substante nutritive benefice pentru organism poate face ca anumite afectiuni sa fie evitate.


Medici specialisti Diete-Nutritie

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate