Alimente care imbunatatesc nivelul de concentrare
Generalitati
SusGinseng, peste, fructe de padure sau cofeina? Care dintre suplimente nutritive sau alimente pot creste nivelul de concentrare, imbunatatesc memoria, atentia si stimuleaza functionarea creierului?
Nu exista nicio indoiala ca, pe masura ce o persoana inainteaza in varsta, corpul sau imbatraneste. Vestea buna este ca pot fi sporite sansele de a mentine sanatatea creierului doar prin adaugarea unor alimente si bauturi "inteligente" in dieta.
Cuprins articol
Alimente recomandate
SusCofeina creste nivelul de energie
Nu exista niciun stimulent magic care sa creasca IQ-ul sau sa faca o persoana mai inteligenta decat este, dar anumite substante cum fi cofeina, ar putea sa-i ofere vitalitate si i-ar putea mari capacitatea de concentrare si de atentie, chiar daca acest lucru se intampla doar pe termen scurt.
Cofeina se gaseste in ciocolata, cafea, bauturi energizante si in unele medicamente. In cazul acestei substante, deseori, mai putin, inseamna mai mult: consumul excesiv de cofeina poate duce la nervozitate si disconfort.
Zaharul poate creste vigilenta
Zaharul este sursa preferata de combustibil a creierului: nu zaharul invertit sau prelucrat, ci glucoza pe care organismul o metabolizeaza din zaharurile si carbohidratii pe care o persoana ii consuma.
De aceea, un pahar cu o bautura dulce poate oferi un impuls pe termen scurt pentru memorie, procesele gandirii si capacitatea mentala. Consumat in cantitati prea mari, insa, afecteaza memoria, dar si alte organe.
De aceea, este recomandat un consum moderat care sa imbunatateasca doar memoria, fara sa contribuie la cresterea numarului de kilograme.
Micul-dejun imbunatateste memoria pe termen scurt
Chiar daca exista tentatia de a omite micul-dejun, studiile au demonstrat ca acesta este atat de important incat nu trebuie ocolit. Micul-dejun are efecte benefice asupra memoriei pe termen scurt si a atentiei.
Persoanele care iau micul-dejun vor functiona la modul general, mult mai bine decat cele care il ignora. Alimentele din partea de sus a listei recomandate de cercetatori pentru sanatatea creierului sunt cele bogate in fibre, cerealele integrale, produsele lactate si fructe.
Totusi, micul-dejun nu trebuie sa fie prea bogat in calorii, in caz contrar, acest lucru va deveni un impediment pentru mentinerea capacitatii de concentrare.
Pestele este un aliment sanatos pentru creier
O sursa importanta de proteine este pestele, bogat in acizi grasi Omega-3, esential pentru functionarea si dezvoltarea creierului.
Aceste grasimi sanatoase au o putere uimitoare asupra creierului: acizii grasi Omega-3 diminueaza riscul dezvoltarii dementei, dar si sansele declansarii unui accident cerebral vascular, incetinesc declinul mental si pot juca un rol vital in imbunatatirea memoriei, mai ales odata cu inaintarea in varsta.
Pentru sanatatea creierului si a inimii, fiecare persoana ar trebui sa consume peste de doua ori pe saptamana.
O portie pe zi de nuci si ciocolata
Nucile si semintele sunt surse excelente de vitamina E, antioxidant care diminueaza regresul cognitiv ce ar putea sa apara odata cu imbatranirea. Ciocolata neagra are puternice efecte antioxidante si contine stimulente naturale (cafeina), care poate creste nivelul atentiei si al concentrarii.
Totusi, nu se vor consuma prea multe nuci si cicolata neagra, pentru a evita posibilitatea ingrasarii.
Avocado si cereale integrale
Fiecare organ din corp, pentru a functiona, trebuie sa fie irigat cu sange (acest lucru este cu atat mai important in cazul creierului si al inimii). O dieta bogata in cereale integrale si fructe, precum avocado, reduce pericolul declansarii bolilor cardiovasculare si al cresterii valorilor colesterolului rau.
Aceasta ar putea reduce riscul de acumulare al placii de aterom, imbunatateste fluxul de sange si ii furnizeaza creierului o serie de substante sanatoase.
Un plan de dieta care sa contina cerealele integrale (floricele de porumb, grau integral) ofera organismului un nivel optim de fibre si vitamina E. Avocado este un fruct bogat in grasimi monosaturate, necesare pentru mentinerea sanatatii vaselor de sange.
Afinele - bogate in substante nutritive
Cercetarile pe animale au demonstrat ca afinele ajuta la protejarea creierului impotriva stresului oxidativ si poate reduce efectele bolilor si afectiunilor legate de varsta (cum ar fi boala Alzheimer sau dementa).
De asemenea, studiile au aratat ca o dieta bogata in afine imbunatateste in mod semnificativ atat capacitatea de invatare, cat si abilitatile motorii ale sobolanilor cu varsta inaintata, iar capacitatea mentala a acestora devine echivalenta cu cea a sobolanilor mai tineri.
Beneficiile unei diete sanatoase
Poate suna banal, dar este adevarat: daca dintr-o dieta lipsesc substante nutritive esentiale, se poate reduce capacitatea de concentrare. Alimentatia excesiva sau prea saraca poate interfera, de asemenea, cu capacitatea de concentrare.
O masa bogata va face o persoana sa se simta letargica, in timp ce prea multe calorii duc la distragerea atentiei din cauza senzatiei de foame.
O dieta echilibrata, care va contine o varietate de alimente sanatoase, va oferi doar beneficii creierului.
Vitamine, minerale si suplimente nutritive?
Magazinele si farmaciile sunt pline de suplimente si vitamine care pretind ca amelioreaza starea de sanatate a unei persoane. Desi multe dintre ele contin vitamina B, C, E, betacaroten si magneziu care ar putea stimula sanatatea creierului, suplimentele alimentare sunt necesare doar celor din a caror dieta lipsesc aceste substante nutritive.
Cercetatorii sunt rezervati cu privire la administrarea suplimentelor care contin ginseng, ginko, a vitaminelor, mineralelor, dar si a suplimentelor naturiste privind impactul acestora asupra creierului.
Solutii
SusDaca o persoana doreste ca puterea ei de concentrare sa creasca, ar trebui sa inceapa ziua cu un mic-dejun care sa contina suc de fructe natural, o chifla din cereale integrale cu somon si o ceasca cu cafea.
In plus, alaturi de o masa echilibrata, expertii recomanda:
- somn suficient;
- consum corespunzator de lichide;
- exercitii pentru minte;
- meditatie si relaxare;
- exercitii fizice.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- 6 moduri in care dieta influenteaza incontinenta urinara
- 100 moduri prin care putem stimula activitatea creierului
- Recomandari alimentare pentru impotenta
- 10 greseli care pot impiedica scaderea colesterolului
- Recomandari alimentare pentru sindromul premenstrual
- 10 alimente foarte sanatoase de care aveti nevoie in dieta zilnica
- 10 lucruri care va redau buna dispozitie dimineata
- Cauze care iti pot afecta nivelul de concentrare
- Hipoglicemia - nivelul scazut al glucozei in sange