Alimente care combat infectia urinara
Generalitati
SusInfectiile de tract urinar sunt mai frecvent intalnite in randul femeilor, dar si barbatii pot suferi de acest tip de infectii. Infectiile tractului urinar cauzeaza dureri la urinare, dureri abdominale, febra, urina urat mirositoare si hematurie. Daca nu este tratata corespunzator, infectia urinara poate cauza insuficienta renala.
Exista mai multe cauze ale infectiilor de tract urinar, cele mai comune fiind expunerea la bacterii de tipul stafilococilor sau streptococilor. Alti factori predispozanti includ dieta precara si infectia cu E. coli. Alergiile la spermicid si contraceptive pot provoca, de asemenea, infectii urinare la femei.
Pentru tratamentul infectiilor urinare se prescriu antibiotice, care pot avea efecte adverse daca sunt utilizate in mod excesiv si inadecvat. Din aceasta cauza, luati in considerare mai intai, folosirea remediilor naturale pe baze de plante si modificarea dietei, pentru a trata infectiile tractului urinar. Se recomanda consumarea de alimente naturale, probiotice si plante aromatice pentru a evita posibilele reactii adverse ale antibioticelor.
Remedii alimentare pentru infectiile urinare
SusInainte de a afla care sunt alimentele care amelioreaza durerile urinare si care pot trata eficient infectiile tractului urinar, trebuie sa stiti ca atunci cand suferiti de infectie urinara trebuie sa eliminati preparatele acide din dieta dumneavoastra.
Produsele alimentare cum sunt carnea de pui, alunele, pestele, alimentele procesate din carne si painea cauzeaza cresterea excesiva a cantitatii de acid uric in sange, ceea ce face ca infectia urinara sa fie mai greu de tratat. Inlocuiti aceste alimente cu produse alimentare non-acide, cum ar fi migdalele, morcovii, telina, merele, piersicile, salata verde, fulgii de ovaz si strugurii.
- Apa. Unul dintre cele mai importante si mai eficiente lucruri pe care le puteti face atunci cand aveti o infectie a tractului urinar este sa beti mai multa apa. Apa va ajuta sa eliminati bacteriile. Specialistii recomanda consumul a cel putin 6-8 pahare de apa in mod normal si pana la 12 pahare de apa atunci cand aveti o infectie a tractului urinar.
- Afinele. Afinele contin acid hipuric, care are un efect antibacterian. Studiile recente au constatat ca afinele nu sunt la fel de eficiente ca si antibioticele, dar expertii sustin ca sunt foarte utile pentru tratarea infectiilor urinare.
Acest lucru este valabil mai ales in cazul persoanelor care dezvolta rezistenta la medicamente sau au reactii adverse severe la antibiotice. Puteti consuma afinele si sub forma de sucuri - neindulcite, pentru a evita cresterea aportului de zahar si calorii. Pentru ca elementele antibacteriene din afine sa fie mai eficiente in tratarea infectiei urinare, beti suc de afine cu o ora inainte de micul dejun, timp de cel putin o saptamana.
- Iaurtul cu probiotice. Chiar daca nu s-au facut studii ample asupra efectelor benefice ale probioticelor in tratarea infectiilor urinare, specialistii au demonstrat ca probioticele ajuta organismul in lupta cu diferite alte infectii. Pentru a beneficia de un aport adecvat de probiotice din surse naturale, consumati iaurt si alte alimente sanatoase fermentate. Daca nu va plac iaurturile, puteti cere sfatul medicului care va poate recomanda suplimente probiotice.
- Usturoiul si ceapa. Substantele din ceapa si usturoi lupta eficient cu infectiile de orice tip. Aceste substante au calitati antimicrobiene, ceea ce inseamna ca ajuta la uciderea bacteriilor si a microorganismelor nedorite. Idiferent daca suferiti de o infectie a tractului urinar sau nu, expertii recomanda includerea acestor doua alimente sanatoase in dieta dumneavoastra zilnica.
- Alimentele bogate in vitamina C. Vitamina C este un antioxidant puternic care ajuta la mentinerea sanatatatii uretrei si vezicii urinare. De asemenea, determina o crestere a aciditatii urinei, ceea ce impieica inmultirea bacteriilor care provoaca infectii urinare. Doza zilnica indicata de vitamina C pentru adulti este de 2000 mg pe zi, dar atunci cand aveti o infectie urinara este posibil ca medicul sa va prescrie o doza zilnica mai mare.
- Ananasul. Ananasul contine bromelaina, un amestec de enzime care poate reduce inflamatiile cauzate de infectii. Oamenii de stiinta cred ca bromelaina poate ucide chiar si bacteriile si virusurile. Totusi, medicii recomanda folosirea de suplimente cu bromelaina in tratarea infectiilor urinare. Cu toate acestea, inainte de a utiliza suplimente, incercati sa consumati mai mult ananas atunci cand aveti o infectie a tractului urinar si incercati sa observati care sunt rezultatele actiunii acestuia.
Trebuie sa stiti ca bromelaina - atat din suplimente, cat si din surse naturale - poate interactiona cu anumite medicamente, de aceea este necesar acordul medicului inainte sa cresteti aportul de bromelaina.
- Bicarbonat de sodiu. Unii experti recomanda celor cu infectii ale tractului urinar sa bea un pahar de apa in care s-a amestecat o jumatate de lingurita de bicarbonat de sodiu. Desi nu este indicat de toti medicii, bicarbonatul de sodiu poate ajuta la ameliorarea durerilor urinare provocate de infectiile tractului urinar. Discutati mai intai cu medicul dumneavoastra inainte de a folosi bicarbonatul de sodiu in estomparea durerilor urinare.
- Ceai din seminte de pepene verde. Da, ceaiul din seminte de pepene verde ajuta la ameliorarea simptomelor infectiilor tractului urinar. Beti o ceasca din acest ceai in timpul meselor de pranz si seara. Ceaiul din seminte de pepene verde este un diuretic slab, dar eficient, care promoveaza sanatatea vezicii urinare si regleaza functia renala. Acest ceai va poate ajuta in digestia alimentelor si la eliminarea toxinelor din organism.
- Suc de tomate. Sucul de rosii este un supliment natural puternic (cu efecte alcalinizante), care ajuta la echilibrarea Ph-ului din organism. Chiar daca rosiile sunt considerate ca fiind alimente extrem de acide, acestea neutralizeaza nivelul Ph-ului imediat dupa ce sunt digerate. Expertii incurajeaza consumul a 250 ml de suc de rosii intre micul dejun si masa de pranz, pentru ameliorarea durerilor urinare cauzate de infectiile tractului urinar.
Chiar daca antibioticele par o metoda mai usoara si mai eficienta de a trata infectiile tractului urinar, nu excludeti din planul de tratament alimentele si remediile naturale. In plus, chiar daca medicul va recomanda tratament medicamentos, puteti include in dieta dumneavoastra si remediile naturale pentru o vindecare mai rapida.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- 13 alimente benefice sanatatii femeilor
- Tratamentele cu estrogen previn infectiile de tract urinar dupa menopauza
- Cele mai sanatoase legume de primavara care iti detoxifica organismul
- Cum stii ca ai intrat la menopauza? Care sunt semnele si simptomele?
- 9 lucruri pe care trebuie sa le stiti inainte sa luati antibiotice
- Secretele celor care nu se imbolnavesc niciodata
- 9 alimente recomandate cand aveti gripa
- 10 pericole alimentare
- Ce trebuie sa stim despre alimentele organice / bio