Alimente bogate in carbohidrati
Generalitati
SusOamenii au nevoie de carbohidrati deoarece carbohidratii sunt o sursa primara de energie pentru corpul lor. Exista trei tipuri majore de carbohidrati: simpli, complecsi sau amidonul si fibre dietetice.
Carbohidratii simpli se gasesc in lapte, fructe si zaharul rafinat, iar cei complecsi sau amidonul in cereale, tuberculi si leguminoase. Un aport ridicat de carbohidrati complecsi ofera multiple beneficii sanatatii.
Carbohidratii nerafinati cum ar fi orezul brun sau cerealele integrale sunt cea mai buna alternativa, intrucat acestia sunt bogati in vitamina B si fibre dietetice esentiale.
Cuprins articol
Beneficiile consumului de carbohidrati
SusAlimentele bogate in carbohidrati ofera o serie de beneficii sanatatii oricarei persoane. Acest lucru este valabil mai ales pentru produsele alimentare care contin carbohidrati complecsi formati din cantitati mari de fibre solubile si insolubile si amidon rezistent.
Iata cateva dintre avantajele majore care pot deriva din urma consumului de alimente bogate in carbohidrati:
- amidonul rezistent si fibrele insolubile care se gasesc in mod natural in compozitia unor alimente cum ar fi bananele verzi, painea din cereale integrale sunt benefice pentru sanatatea colonului, previn constipatia si contribuie la scaderea nivelului de colesterol din sange si la reducerea excesului de greutate corporala.
- alimentele bogate in carbohidrati au rol de combustibil al organismului, imbunatatesc contractiile musculare si faciliteaza desfasurarea mai multor functii fiziologice. Acestea ofera energie si putere organismului, fie prin cresterea nivelurilor de glucoza din sange sau prin prevenirea scaderii acestor niveluri.
- aportul adecvat de carbohidrati ajuta la diminuarea problemelor functionale ale sistemului nervos central
- carbohidratii complecsi sunt alimente bogate in fibre care ajuta la imbunatatirea digestiei, stabilizarea zaharului din sange si mentinerea nivelului optim de energie.
Alimente care contin carbohidrati
SusUrmatoarea clasificare poate fi utila pentru orice persoana care doreste sa includa in dieta sa cat mai mult carbohidrati:
Cereale, seminte si paine | Fructe | Fasole boabe, pastai, radacinoase | Lactate si dulciuri |
covrigi | caise | naut | lapte degresat |
paine alba | curmale | fasole alba | iaurt degresat |
paine integrala cu grau | coacaze | fasole neagra | ciocolata cu lapte |
orez alb | banane | mazare verde | ciocolata |
tarate de grau | smochine | linte | bomboane |
musli | struguri | cartofi | produse de patiserie |
hrisca | mere | cartofi dulci | prajituri |
orz | portocale | morcovi | |
porumb | pere | ridichii | |
orez brun | ananas | ||
spaghete | capsuni | ||
paste | pepene verde | ||
briose | stafide |
Unele dintre alimentele care contin carbohidrati simpli (bomboane, prajituri, paine si paste din faina alba) vor fi evitate, intrucat nu furnizeaza organismului decat calorii goale care ofera pusee scurte de energie si determina cresterea in greutate, aparitia cariilor dentare dar si a altor probleme de sanatate.
Energia produsa de carbohidratii complecsi este de durata mai mare si joaca un rol important in metabolismul organismului, digestie si activitatea sistemului muscular si a celui nervos central.
Alimentele bogate in carbohidrati asigura o nutritie adecvata alaturi de vitaminele, mineralele si fibrele esentiale pentru desfasurarea activitatilor fizice si pentru o stare optima de sanatate.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Alimente care iti ofera satietate si care iti provoaca foame
- Carbohidratii care aduc beneficii dietei
- Dieta iubitorilor de carbohidrati
- Legatura stresului si a alimentatiei cu diabetul
- Porumbul dulce: alimentul-minune cu multiple beneficii
- Zece beneficii ale unei alimentatii sanatoase
- Topul alimentelor care ne ajuta sa facem fata mai usor caniculei
- Monitorizarea consumului de carbohidrati la copiii diabetici
- Alimente cu un nivel scazut de carbohidrati