Alimentatia sanatoasa, principalul aliat impotriva bolilor
Generalitati
SusAlimentatia este importanta pentru sanatate. Din acest motiv, dieta copiilor si a adultilor ar trebui sa contina o varietate de alimente care sa ii asigure organismului toate substantele nutritive necesare bunei functionari: proteine, carbohidrati, grasimi, apa, vitamine si minerale.
Cand este combinata cu activitatea fizica si cu mentinerea unei greutati normale, dieta reprezinta o modalitate buna de a ajuta organismul sa ramana puternic si sanatos.
Cuprins articol
In ce consta o dieta echilibrata?
SusO dieta sanatoasa ar trebui sa furnizeze cantitatea necesara de energie pentru intreaga zi. Organismul are nevoie de calorii pentru a indeplini sarcini zilnice precum mersul pe jos, spre exemplu, dar si pentru toate functiile corpului. Procese precum respiratia, pomparea sangelui in organism si gandirea necesita un consum de calorii.
Alimentele si bauturile ofera caloriile de care avem nevoie, insa aportul prea mare de calorii o perioada mai lunga de timp duce la cresterea in greutate, asta intrucat caloriile nefolosite vor fi stocate ca grasimi.
Cat de multa energie este necesara depinde de cat de activ este fiecare in parte. In medie:
- femei: 2.000 de calorii zilnic;
- barbati: 2.500 de calorii zilnic.
In plus, trebuie asigurate:
- 5 mese pe zi;
- 5 portii de fructe si legume pe zi;
- 2 portii de peste pe saptamana;
- aport de fibre;
- sub 6g de sare pe zi;
- sub 20g zahar pe zi;
- peste 2 litri de apa pe zi.
Ce trebuie sa mancam?
SusFructe si legume
Fructele si legumele sunt o sursa vitala de vitamine si minerale si ar trebui sa reprezinte putin peste o treime din alimentele pe care le consumam zilnic. Este recomandat sa consumam cel putin 5 fructe si legume in fiecare zi. Un mar, o banana sau o para reprezinta o portie.
Persoanele care consuma cel putin cinci portii de fructe zilnic prezinta risc mai scazut de boli de inima, accident vascular cerebral si unele forme de cancer.
Carbohidrati si fibre
Alimentele cu continut de carbohidrati ar trebui sa reprezinte o treime din tot ceea ce mancam. Aceasta inseamna ca ar trebui sa ne bazam mesele pe aceste alimente. Cartofii in coaja sunt o sursa excelenta de fibre si vitamine. Orezul brun, pastele integrale si painea integrala reprezinta o buna sursa de fibre.
Lactate cu continut scazut de grasimi
Laptele si produsele lactate, cum ar fi branza si iaurtul, sunt surse excelente de proteine. Acestea contin, de asemenea, calciu, care ajuta la mentinerea sanatatii oaselor. Pentru a te bucura de avantajele lactatelor e indicat sa consumi produse semi-degresate (1% grasime).
Proteine
Pestele, ouale, carnea nu trebuie sa lipseasca dintr-o dieta echilibrata. Aceste alimente sunt surse bune de proteine, esentiale pentru ca organismul sa se dezvolte. Carnea este o sursa de proteine, vitamine si minerale, inclusiv fier, zinc si vitamine din gama B.
Pestele este o alta sursa importanta de proteine si contine multe vitamine si minerale. Uleiul de peste este deosebit de bogat in acizi grasi Omega-3. E indicat sa se consume cel putin doua portii de peste pe saptamana, inclusiv o portie de peste gras. Pot fi incluse si fructe de mare proaspete.
Nucile sunt bogate in fibre si sunt o alternativa buna la gustarile bogate in grasimi saturate.
Grasimi
Grasimile sunt esentiale in dieta, insa trebuie limitate la cantitati mici. Grasimile nesaturate pot ajuta la scaderea colesterolului.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Conf. dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Asist. univ. dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic specialist Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- 10 mituri despre dieta si alimentatia sanatoasa
- Alimentatia sanatoasa, posibil tratament pentru diabetul de tip II
- Alimentatia sanatoasa cand suntem bolnavi!
- Metode pentru imbunatatirea relatiilor sexuale - alimentatie sanatoasa, exer ...
- Interviu despre alimentatia sanatoasa cu Prof. Dr. Nicolae Hancu
- Pasi simpli catre o alimentatie sanatoasa
- Poftele si alimentatia sanatoasa in sarcina
- Alimentatia sanatoasa in sezonul rece
- Boli oportuniste in HIV: limfomul non - Hodgkin