Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Alimentatia - cheia succesului pentru o sanatate de fier

Actualizat la data de: 29 Octombrie 2020
Consultant medical:

Dr. Corello Mirela
Medic Specialist in nutritie si siguranta alimentatiei

Clinica: Nutrisistem

Alimentatia sanatoasa

Sus
Alimentatia - cheia succesului pentru o sanatate de fier

In ultimele decenii, alimentatia sanatoasa a devenit o preocupare importanta pentru specialistii in sanatate din intreaga lume. Considerata un component prioritar al unui stil de viata sanatos, precum si un mijloc de prevenire a unor boli cronice, alimentatia si efectele ei asupra starii de sanatate, sunt studiate intens.

Cuprins articol

  1. Alimentatia sanatoasa
  2. Factori de risc alimentar
  3. Ce inseamna o alimentatie sanatoasa
  4. Ce boli sunt influentate de alimentatie
  5. Citeste pe aceeasi tema

Factori de risc alimentar

Sus

Factorii de risc alimentari (aportul excesiv de sare, zahar, grasimi si de energie), conduc la dezvoltarea factorilor de risc metabolici (tensiunea arteriala crescuta, nivelul crescut de colesterol, nivelul crescut al glucozei sangvine, supraponderalitatea si obezitatea).

Indiferent de natura lor, vegetala, animala sau mixta, alimentele sunt indispensabile pentru om, dat fiind faptul ca acestea asigura energia si substantele nutritive de baza, esentiale pentru buna desfasurare a proceselor metabolice, cresterea si dezvoltarea individului.

Excluderea din alimentatie a unor grupe alimentare, poate determina carente si genera stari patologice. Alimentatia trebuie sa fie: variata, echilibrata caloric si nutritional, adaptata varstei si starii fizice a individului. Alimentele pot deveni medicamente atunci cand folosite corect.

Terapia medicala nutritionala, adapteaza alimentatia la patologia pacientului. Bolile metabolice si nu numai, fac parte dintre afectiunile care pot fi ameliorate si chiar vindecate, printr-o alimentatie corecta.

Ce inseamna o alimentatie sanatoasa

Sus

Alimentatia moderata - inseamna sa mananci cat ai nevoie, pentru satisfacerea necesarului energetic si nutritiv al organismului;

Alimentatia diversificata - inseamna sa folosesti o gama variata de alimente - legume, lactate, carne, cereale - sa nu mananci zilnic aceleasi alimente;

Alimentatia adaptata starii de sanatate - atunci cand exista o stare fiziologica speciala (graviditate, lauzie) sau patologica, e bine sa consulti un specialist in nutritie;

Alimentatia naturala - alimente proaspete, neprocesate, eventual bio;

Ce boli sunt influentate de alimentatie

Sus

Alimentatia sanatoasa, poate preveni aparitia bolilor si intarzia procesul de imbatranire.

Excesele alimentare, carentele alimentare, alimentele intens procesate, adaosul de aditivi, pot deveni periculoase, ducand la: obezitate, hipertensiune arteriala, diabet, sd. metabolic, guta, intolerante/alergii alimentare, anemie, avitaminoze, etc.


Medici specialisti Diete-Nutritie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate