Alegeri alimentare sanatoase
Generalitati
SusOrice persoana doreste sa manance sanatos si sa consume cat mai multe alimente bogate in substante nutritive, dar oricine se afla in fata raftului cu produse alimentare ar putea alege cu dificultate intre alimente similare, cum ar fi de exemplu, carne de pui sau cea de curcan.
Mancarea pe care o consumati va ofera energia necesara zi de zi. Selectati cele mai bune optiuni din punct de vedere nutritiv pentru a optimiza dieta dvs. si a satisface necesitatile organismului.
Cuprins articol
Capsuni versus afine
SusAmbele sunt unele din cele mai sanatoase alimente, dar specialistii considera ca afinele (in special cel salbatice) au o puternica actiune antioxidanta, comparativ cu alte fructe.
Antioxidantii ajuta la mentinerea puterii sistemului imunitar si reduc prejudiciile tesutului muscular rezultat in urma excercitiilor fizice.
O alegere sanatoasa ar fi sa se adauge afine peste carne macra, fara grasimi. Gratie sucului fructelor carnea va fi cat mai zemoasa.
Piept de pui versus piept de curcan
SusAmbele tipuri de carne sunt lipsite de grasimi saturate, dar pieptul de pui are trei grame in plus de proteine per portie, mai mult fier si seleniu, minerale care functioneaza ca si glutadionul peroxidaza (enzima antixidanta endogena).
Aceasta enzima functioneaza ca un antioxidant care protejeaza celulele de actiunea radicalilor liberi care pot contribui la aparitia bolilor cardiovasculare si a cancerului.
O alegere sanatoasa este sa va pregatiti singuri masa de pranz pentru a evita excesul de sodiu din mancarea gatita la restaurant de exemplu.
Unt de arahide versus unt de migdale
SusUntul de arahde are mai mult calciu si magneziu, minerale importante in contractia musculara, care deseori au valori scazute la persoanele active.
Untul de migdale are cu 60% mai multe grasimi mononesaturate. Atunci cand sunt consumate in loc de grasimile saturate, grasimile mononesaturate reduc nivelul colesterolului rau, mentin sanatatea bolilor de inima, reduc riscul de accidente vasculare cerebrale.
Untul de migdale are de trei ori mai multa vitamina E, un antioxidant care poate reduce riscul aparitiei cancerului. O optiune sanatoasa este sa utilizati untul de migdale in loc de untul de arahide in compozitia sandwichurilor.
Spanac versus varza
SusValoarea nutritionala a verzei este superioara celei a spanacului. Varza contine cu patru ori mai multa vitamina C decat spanacul, cu o data si jumatate mai multa vitamina A (necesara stimularii sistemului imunitar) si vitamina K.
Vitamina K este necesara pentru ca procesul coagularii sangelui sa se desfasoare in mod corespunzator, dar si pentru fabricarea unei proteine esentiale pentru sanatatea si rezistenta oaselor.
Varza contine cu pana la trei ori mai multa luteina si zeaxantina, antioxidanti importanti, localizati in retina care conlucreaza impreuna pentru protectia si sanatatea ochilor.
O optiune sanatoasa este sa faceti chipsuri de varza astfel: taiati foi de vaza proaspata, stropiti-le cu ulei de masline, condimentati-le cu putina sare si coceti-le la cuptor la foc mic timp de 15 minute (pana se rumenesc).
Paine de grau versus paine de secara
SusCercetatorii au descoperit ca persoanelor care mananca paine de secara la micul dejun li se face foame mai tarziu. Painea de secara poate avea pana la 8 grame de fibre pe felie, chiar mai mult de cat cea de grau.
O optiune sanatoasa este sa cumparati paine care are in compozitie 100% secara (faina integrala de secara este principalul ingredient).
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Dieta anticancer - Sfaturi alimentare pentru prevenirea si lupta impotriva c ...
- Poftele si alimentatia sanatoasa in sarcina
- Dieta pentru sanatatea rinichilor
- 9 sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa
- Recomandari alimentare pentru vara
- Secretele unei diete sanatoase
- Alimente care combat greata
- Alimente bogate in fibre pentru diabetul de tip 2
- Alimentatia sanatoasa pentru bolnavii de diabet tip 2
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Hologic si Papapostolou Romania parteneri principali al celui mai important eveniment medical dedicat imagisticii si oncologiei sanului
- 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei
- Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului?