Adevarul despre carnea de peste: cat de sanatoasa este pentru organism
Pestele este bogat in acizi grasi esentiali, de tipul Omega 3, care mentin sanatatea aparatului cardiovascular.
El poate constitui alimentul ideal atata timp cat nu provine din ape contaminate cu metale grele, pesticide sau alte deseuri.
Studiile recente au aratat ca unele specii de peste pot contine substante nocive precum dioxina, metil-mercur sau cantaxantina, un colorant artificial folosit in anumite crescatorii de pesti.
Ce tipuri de peste este bine sa consumi?
Specialistii in nutritie sustin ca pestele cel mai sigur pentru consum este cel provenit din crescatoriile avizate sau din tarile Uniunii Europene. De exemplu, somonul de crescatorie, provenit din tarile nordice, se inscrie in mai toate standardele.
O alta alegere buna este si pastravul romanesc. Iubitorii de ton, pe de alta parte, trebuie sa fie atenti la ce fel de specie de ton cumpara, mai ales daca este la cutie.
Evita conservele ieftine de ton maruntit in ulei, pentru ca iti pot cauza probleme de digestie. Poti consuma in schimb ton bucati in suc propriu, fara a depasi doua cutii pe saptamana. Tonul de calitate este mai scump, dar cand vine vorba de sanatate nu ar trebui sa faci rabat la calitatea pestelui.
Evita sa cumperi orice fel de peste, daca nu esti sigur de provenienta lui. Exista o intreaga dezbatere pe tema pestelui congelat provenit din anumite zone ale Asiei si a alergiilor pe care le poate declansa.
Ce boli poti preveni consumand peste de calitate?
Pestele are foarte multe proteine, vitamine din grupele A, B, D si E, fier si multe alte minerale: iod, fosfor, cupru, potasiu, seleniu si calciu.
Printre avantajele exceptionale ale consumului de peste se numara faptul ca este digerat foarte usor, in proportie de 97%. In plus, carnea de peste contine foarte putina sare.
Iata ce afectiuni poti preveni, consumand 2-3 portii de peste pe saptamana:
Osteoporoza
Multumita cantitatii insemnate de vitamina D pe care o contine, pestele consumat ca aliment contribuie la prevenirea osteoporozei. Vitamina D este esentiala in fixarea calciului in oase, mineralul care le confera rezistenta.
Anemia feripriva
Pestele este bogat in fier, de aceea este folosit in prevenirea si combaterea anemiei feriprive (anemie asociata cu lipsa de fier).
Si celelalte minerale continute de carnea de peste scad riscul anemiei. O alimentatie bogata in nutrienti esentiali elimina carentele nutritionale si previne imbolnavirea.
Bolile cardiovasculare
Grasimile esentiale din peste contribuie la reducerea nivelului de colesterol ”rau”, protejandu-ti astfel inima si vasele de sange de boli precum cardiopatia ischemica, ateroscleroza sau hipertensiunea arteriala.
Totodata, pestele contine substante care au efect antiinflamator si este un aliment recomandat celor care sufera de artrita reumatoida.
Cancerul
Cercetatorii au demonstrat ca acizii Omega-3, intalniti in peste reduc cu pana 50% riscul de cancer ovarian, cancer de san, cancer de prostata, cancer esofagian sau cancer de colon.
Explicatia ar fi urmatoarea: aceste grasimi esentiale exercita un rol de modulare asupra aparitiei si dezvoltarii anumitor tumori.
Deficienta de iod
Romanii au in general o alimentatie saraca in iod, ceea ce ii predispune la tulburari ale glandei tiroide si la obezitate.
Pestele constituie o sursa importanta de iod, prin urmare consumul regulat de peste intensifica arderile din organism prin stimularea metabolismului si protejeaza glanda tiroida.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Conf. dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic primar Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Asist. univ. dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
Articole recomandate
- Dieta pentru detoxifierea de primavara
- Grasimile: beneficii asupra organismului si siluetei
- Sfaturi utile pentru calatorii…exotice!
- Enzimele si organismul uman
- 9 sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa
- Despre balonare, eructatii si flatulenta
- Mituri si informatii nutritionale despre carnea de peste
- Evitarea consumului de mercur odata cu carnea de peste
- Pestele ca aliment: beneficii si riscuri