Adevarul despre alimentele fast - food
Generalitati
SusGlobalizarea ce caracterizeaza secolul in care traim pare a cuprinde chiar si alimentele pe care le consumam. Afirmatia este cu atat mai adevarata daca privim estimarile specialistilor cu privire la importurile si exporturile de produse alimentare, dar si de francize de lanturi de restaurante. Fast food-urile se extind international cu o viteza uimitoare.
De exemplu, in India, vanzarile de alimente fast food cresc anual cu 40%. Procentul pare incredibil! Desi acest lucru este foarte profitabil pentru patronii lanturilor de restaurante, sanatatea celor care isi bazeaza regimul alimentar pe astfel de produse poate sa fie serios afectata. Este adevarat, alimentele fast food sunt bogate in numerosi nutrienti, inclusiv calciu, vitamina B12 vitamina A, C, D si E, insa la fel de adevarat este si ca unele pot fi considerate bombe calorice, ce abunda in grasimi nesaturate si care pot creste foarte mult riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare, a diabetului si a obezitatii.
Cuprins articol
Fast-food…junk-food
SusDaca alegem sa mancam in oras, fast food-urile par a fi cea mai ieftina si la indemana optiune. Din pacate insa nu si cea mai sanatoasa. Mancarea se face repede, o luam la pachet daca timpul nu ne permite sa stam sa o mancam acolo si astfel facem economie de timp si de bani, intr-o lume in care aceste doua elemente par a fi de pret. Iar sanatatea trece pe locuri codase. De foarte putine ori ne gandim cu adevarat la ce mancam, si este adevarat ca si fast foodurile in sine ne fac foarte usor sa le alegem, deoarece sunt foarte multe.
Oriunde ne uitam, putem da cu ochii de un fast food, sau de vreun chiosc cu mancare. Iar daca nu il vedem, cu siguranta stim unul aproape de casa sau de birou, care sa ne ajute sa iesim din impas cand ne gandim: Ce sa mancam? In ultima vreme parca suntem din ce in ce mai sufocati de fast - fooduri. Sunt peste tot! In hipermarketuri, in centrele comerciale, pe strada, chiar si in benzinarii. Suntem, de asemenea, indemnati sa mancam cat mai des la fast food: reclamele radio sau tv, dar si modurile atractive de atragere a consumatorilor sunt cateva din elementele care au facut fast-food-ul un element cvasiconstant in viata noastra.
De-a lungul timpului au aparut foarte multe zvonuri despre alimentele dar si despre restaurantele care le comercializeaza. Nu de putine ori astfel de zvonuri au redus vanzarile, si i-au facut pe producatori sa fie mult mai atenti la continutul produselor. Totusi, fast food ramane una din principalele tipuri de alimentatie inclusa in termenul generic de junk- food. Un astfel de termen descrie de obicei alimentele foarte bogate in calorii, dar sarace in valori nutritive. Definitia si alimentele care se incadreaza in aceasta categorie variaza foarte mult, in functie de tipul de specialist intrebat: nutritionist, pediatru, medic de familie.
Multi considera chiar si pizza junk food. Apartenenta ei la aceasta categorie este insa, contestata, deoarece ea poate contine branza, rosii, carne, care au reale principii nutritive. Daca blatul este facut din faina integrala si are toppinguri vegetale, nu mai exista motive ca ea sa fie incadrata in alimentele nesanatoase. Uneori, junk food sunt considerate si unele cereale, care au un continut exagerat de ridicat de zahar si carbohidrati. In aceste cazuri beneficiile aduse organismuli prin continutul in fibre sunt depasite de riscurile asociate procentului ridicat de glucide.
Una din cele mai importante probleme asociate produselor de tip fast food este aceea ca nu aduc organismului principii nutritive, ca sunt foarte bogate in sare si in grasimi. Aceasta combinatie este una de cosmar pentru medici, iar rezultatele ei devin vizibile in scurt timp: modificari ale aspectului, supraponderabilitate, accelerarea unor procese metabolice, dezvoltarea rezistentei la insulina, favorizarea aparitiei unor afectiuni cronice: dislipidemii, diabet. Consumarea lor nu induce o stare de satietate, chiar daca din punct de vedere nutritiv caloriile furnizate organismului sunt suficiente. Ca urmare, tendinta este de a consuma cat mai mult, ceea ce duce in timp la supraalimentare. Pericolul aparitiei supraponderabillitatii (si al obezitatii) este, in astfel de situatii, chiar mai ridicat.
Un alt inconvenient este acela ca alimentele fast food pot inlocui alte produse, mult mai hranitoare si mai sanatoase. Sucurile carbogazoase ajung sa inlocuiasca astfel lactatele, sucurile naturale, ceaiurile. Fructele proaspete sunt inlocuite cu mici gustari rapide, iar majoritatea legumelor incluse in meniuri sunt cartofii prajiti si salata verde. Alimentele fast food s-au modificat foarte mult de-a lungul timpului, insa adevarul despre acestea este inca discutabil. Cat sunt ele de periculoase pentru sanatate, de fapt? Sunt riscurile atat de mari, sau motivele de ingrijorare nu ar trebui sa ne preocupe atat de mult? Specialistii au considerat necesar ca aceste date sa fie lamurite, iar consumatorii sa stie cat mai bine ce cumpara si sa poata decide, in cunostinta de cauza, daca produsul respectiv este bun sau nu.
Continutul in calorii
SusCele mai populare gustari rapide sunt chipsurile, gogosile, acadelele, batoanele de ciocolata, prajiturele. Sunt ambalate direct de catre producator, le putem consuma rapid din mers, sau la birou, si in plus, sunt delicioase. Chiar daca sunt catalogate drept “gustari”, nu trebuie sa subestimam contributia lor la aportul caloric zilnic. Desi par mici, ele pot aduce foarte mult organismului. Si nu intotdeauna ce are nevoie. Consumul regulat de gustari si alimente fast food se pare ca poate creste semnificativ indicele de masa corporala.
Un meniu clasic consumat la un restaurant fast food, fiind alcatuit dintr-un hamburger, cartofi prajiti si o bautura racoritoare poate aduce peste 1500 de calorii per portie, in conditiile in care necesarul zilnic, total, este in jur de 2000 de calorii (necesar calculat pentru un adult tanar, sanatos, cu activitate fizica moderata). Specialistii apreciaza ca, de-a lungul timpului (perioada analizata fiind 1977-1996), contributia snacks-urilor la aportul caloric, in special al copiilor cu varsta intre 2-5 ani, a crescut cu peste 30%. Acesta pare a fi si procentul adolescentilor care consuma zilnic mancare fast food. Dieta acestora este foarte sever modificata, deoarece majoritatea caloriilor provin din bauturi carbogazoase, din produse prajite, din glucide, in timp ce lactatele, fructele si legumele proaspete sunt aproape complet indepartate din alimentatie.
Alimentele fast food si riscul supraalimentarii
SusMancarea la fast food pare foarte diversificata: pui, cotlete, hamburgeri, sandwichuri dintre cele mai variate, sosuri, cartofi prajiti, salate, fasole, deserturi inghetata, sucuri…Iar enumerarea poate continua. Chiar si in astfel de situatii, indiferent de optiuni, si indiferent de modul in care sunt combinate, alegerea mancarii de fast food se mentine nesanatoasa.
Cei mai afectati pe termen lung sunt consumatorii fideli, cei care mananca zilnic la fast food. Alarmati de faptul ca din ce in ce mai multi copii prefera o astfel de alimentatie, dar si de faptul ca aceasta este consumata in cantitati ridicate, specialistii au investigat problema si au ajuns la concluzia ca de fapt exista ceva tipic alimentelor fast food care determina acest consum exagerat. In cadrul studiului care a relevat aceasta observatie au fost inclusi adolescenti cu varstele cuprinse intre 13 si 17 ani, carora li s-a oferit mancare fast food, la trei mese. Aceasta a inclus bucati prajite de pui, cartofi prajiti si o bautura carbogazoasa.
La prima masa mancarea a fost servita in cantitate mare, o singura data. La a doua masa cantitatea a fost mai mica, iar la a treia masa s-a servit iar o cantitate mare de mancare, dar in portii mai mici, la intervale de 15 minute.Concluzia a fost ca, indiferent de cat de multa mcancare a fost servita, adolescentii tot nu se puteau satura, in ciuda faptului ca foarte multe din caloriile zilnice proveneau din astfel de alimente.
Specialistii au sugerat ca exista anumiti factori care stimuleaza aceasta supraalimentare, principalii incriminati fiind:
- Continutul redus in fibre;
- Gustul bun;
- Existenta unui numar ridicat de calorii in alimente de dimensiuni mici;
- Continutul ridicat in grasimi;
- Continutul ridicat in glucide, mai ales sub forma lichida.
Un alt studiu publicat in 2006 a demonstrat ca pericolele fast food-urilor sunt reale. Studiile au fost facute pe animale de laborator, are au primit o alimentatie potrivita lor, dar care avea un continut caloric identic cu cel al produselor din meniurile restaurantelor fast food. Rezultatele au indicat faptul ca animalele cu un astfel de regim hipercaloric au dezvoltat obezitate abdominala, spre deosebire de loturile care nu au primit un regim bogat in grasini nesaturate. Lotul cu alimentatie hipercalorica a fost testat si s-a demonstrat si faptul ca in aceste cazuri au aparut semne de rezistenta la insulina, un indicator precoce al diabetului zaharat.
Se pare insa ca pericolele asociate acestor produse nu se limiteaza doar la un aport exagerat de grasimi nesaturate, de glucide, calorii, ci si la intoxicatia alimentara. In cazul in care produsele nu sunt procesate corespunzator, daca nu sunt prajite mai mult si sunt servite insuficient preparate termic in graba cu care sunt facute, exista posibilitatea reala de contaminare a lor cu diverse bacterii. Acest risc exista si daca astfel de produse sunt depozitate in locuri insalubre sau sunt tinute prea mult timp la temperaturi neadecvate. E. coli si Salmonella sunt printre cele mai frecvent bacterii incriminate in astfel de toxiinfectii alimentare. Gastroenteritele care apar secundar consumarii unor alimente contaminate nu sunt doar probleme de sanatate strict teoretice cu care pacientii se pot confrunta, ci reprezinta cazuri concrete.
Alimentele junk food si influenta mass media
SusIn prezent, majoritatea reclamelor la produse alimentare, mai ales cele care au public tinta copiii, promoveaza produse hipercalorice, bogate in sare si zahar si reduse in fibre si vitamine. Reclamele isi fac datoria, iar copii sunt incurajati sa le ceara parintilor, care in final, le cumpara.
Specialistii britanici au realizat un studiu in care au inclus copii cu varstele intre 9-11 ani. Acestora le-au fost prezentate reclame la alimente si la jucarii si apoi le-a fost oferita mancare. S-a observat ca dupa urmarirea reclamelor la alimente, copii au mancat mai mult decat dupa ce au urmarit reclamele la jucarii. Copiii obezi care au fost incadrati in studiu si-au crescut cel mai mult aportul alimentar dupa urmarirea reclamelor (134%), comparativ cu cu copiii supraponderali (101%) si copiii normoponderali (84%).
Cum sa imbunatatim valoarea nutritiva a alimentelor fast food
SusCunoasterea este putere, iar acest lucru este adevarat chiar si pentru alimente. Este foarte important sa stim cat mai multe despre ce mancam pentru ca astfel putem face alegeri cat mai bune. O parte din aceste informatii sunt furnizate in prezent, chiar de catre producatori, din dorinta de a prezenta consumatorilor cat mai multe despre produsele oferite.
Specialistii stiu ca nu este usor sa evitam mancarea de la fast food, mai ales cand avem un program aglomerat care nu ne permite sa mancam linistiti, daca trebuie sa ne limitam la hamburgeri si cartofi prajiti pentru a avea energie sa facem fata zilelor aglomerate. De aceea, ne ofera cateva solutii practice, caci nimanui nu ii place sa auda doar ca ceeea ce mananca este nesanatos, fara sa i se prezinte si alternative.
In continuare sunt prezentate cateva recomandari care au drept scop evitarea pericolelor induse de excesul consumului alimentelor hipercalorice:
- Alegeti cu atentie restaurantul la care mancati. Chiar si intre fast fooduri exista diferente, iar unele ofera mancarea mai sanatoasa decat altele. In general, marile lanturi incearca sa se adapteze criticilor si sa isi modifice produsele, astfel incat sa nu isi piarda clientii. Lanturile mai mici nu acorda o importanta atat de mare acestor amanunte;
- Evitati produsele foarte prajite in ulei, cele care au multe sosuri, maioneza, sau cele gratinate. Acestea sunt cele care de obicei sunt bogate in grasimi nesaturate si au si un continut exagerat de sodiu;
- Inlocuiti sucul carbogazos cu apa. Chiar daca meniul dumneavoastra vine cu un suc, este mai bine sa beti apa. Unele sucuri sunt atat de hipercalorice incat un pahar mare poate aduce chiar si 500 de calorii. Daca sucurile naturale sunt facute pe loc, iar fructele sunt stoarse in fata dumneavoastra, acestea pot reprezenta o alternativa sanatoasa, altfel, fiti precauti. Nu intotdeuna un suc 100% natural chiar este asa!
- Alegeti un desert natural. Unele restaurante comercilizeaza si fructe, facandu-va alegerile mai usoare. Optati mai degraba pentru un mar decat o placinta cu mere!
- Alegeti pizza, salate sau sandwichuri cu paine integrala si nu cartofi prajiti, pui prajit sau costita “scufundata” in sos.
- Incercati sa puneti cat mai putine sosuri salatelor, chiar daca nu se pastreaza gustul. Cu cat sosurile sunt mai multe, cu atat se reduce din importanta legumelor consumate, caci salata ajunge sa fie mai degraba bogata in lipide si calorii decat in nutrienti si vitamine.
- Reduceti portiile pe care le comandati. Cel mai bine ar fi ca acestea sa fie mici sau cel mult medii. Nici macar cartofii prajiti nu trebuie sa fie in portie mare, deoarece acestia contin foarte multa sare.
- Evitati sa adaugati condimente si sare. Astfel de produse sunt deja sarate si condimentate (uneori excesiv), deci incercati sa va limitati la ce contine deja produsul respectiv.
Specialistii sunt de parere ca ar trebui sa limitam si timpul pe care il petrecem uitandu-ne la televizor, atat pentru noi, cat si pentru copiii nostri. Exista programe in timpul carora pauzele publicitare abunda in reclame pentru alimente nesanatoase, si stimuleaza astfel dorinta tuturor pentru consumarea acestora. Este foarte important, ca, oriunde mancam, sa nu uitam de faptul ca tot ce alegem sa consumam ajunge sa influenteze organismul, intr-un fel sau altul.
Chiar daca efectele nu se simt imediat, in timp exista riscul ca alimentele fast food sa contribuie la aparitia unor sindroame dislipidemice, sa stimuleze ateroscleroza vaselor, ca sa nu mai vorbim despre impactul pe care il are asupra aspectului fizic. Un organism care se simte bine, arata bine. Supraponderabilitatea nu este riscanta doar din punct de vedere estetic, ci si din cel al sanatatii generale. Iar acesta este un aspect de care nu trebuie sa uitam cand intram intr-un fast food.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Ursache -
Articole recomandate
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Ce afectiuni poti detecta prin testarea genetica si cand este bine sa o faci
- Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii
- Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate