Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

8 obiceiuri pentru a ramane sanatos

Actualizat la data de: 05 Decembrie 2023

Sanatate si longevitate

Sus
8 obiceiuri pentru a ramane sanatos

Este evident, mai mult decat oricand, ca sanatatea si longevitatea sunt puternic influentate de obiceiurile zilnice si stilul de viata. Exista din ce in ce mai multe studii care indica obiceiuri ce imbunatatesc sanatatea, previn bolile cronice si adauga pana la 25 de ani de viata.

Cercetarile ne spun de asemenea ca, cu cat implementam mai repede aceste obiceiuri, in timpul perioadei de ,,adult tanar, cu atat ne vom imbunatati mai semnificativ starea de sanatate. Totusi, nu este niciodata prea tarziu, astfel ca orice schimbare sau adaugare a unui obicei nou, chiar si dupa 50-60 de ani, este cu adevarat benefica.

Cuprins articol

  1. Sanatate si longevitate
  2. Obiceiuri simple pentru prelungirea sanatatii
  3. Concluzie
  4. Citeste pe aceeasi tema

Obiceiuri simple pentru prelungirea sanatatii

Sus

1. Consumati un pahar in plus de apa

Nu este nou faptul ca un consum adecvat de apa, zilnic, este esential pentru sanatate. Apa ajuta la mentinerea temperaturii normale a corpului, lubrifiaza si hidrateaza articulatiile, tesuturile, protejeaza maduva spinarii si alte tesuturi sensibile si ajuta la eliminarea toxinelor si a reziduurilor din organism prin intermediul urinii, transpiratiei si a materiilor fecale.

Intre 50 si 75% din organism este constituit din apa, astfel ca consumul suficient de apa este esential pentru viata. Organismul uman nu poate supravietui mult timp in starea de deshidratare.

Prin consumul suplimentar de apa nu puteti gresi niciodata; este intotdeauna mai bine sa beti putin mai mult decat simtiti ca aveti nevoie, decat sa beti mai putina apa decat este necesar. Astfel, implementati-va obiceiul de a bea un pahar in plus de apa, zilnic.

Pentru persoanele cu dificultati in consumul de apa din cauza lipsei de gust, adaugati fructe precum citricele in apa dumneavoastra, pentru a oferi aroma. Nu inlocuiti insa apa cu sucuri de orice fel, acestea nu ofera hidratarea necesara.

2. Eliminati sucurile din dieta zilnica

Daca ar fi sa faceti o singura schimbare in ceea ce priveste alimentatia, eliminarea sucurilor carbogazoase si nu numai, este acea schimbare.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a oferit in ultimii ani recomandari clare cu privire la sucurile carbogazoase, fie ca sunt cu zahar, fie ca sunt cu indulcitori (acele sucuri dietetice) dar si cu privire la sucurile ,,naturale’’.

Toate sucurile, chiar si cele naturale (chiar daca sunt facute in casa) contin cantitati mult prea mari de zahar pentru ca organismul nostru sa le tolereze. Fiecare pahar de suc ne altereaza usor starea de sanatate, si ne afecteaza pe termen lung.

Daca nu puteti elimina complet aceste sucuri din obiceiurile alimentare zilnice, incercati sa reduceti treptat cantitatea, pana ajungeti la un consum 0.

3. Faceti o plimbare

Desi poate parea un sfat banal, acesta este esential pentru sanatatea pe termen lung. Medicii cardiologi recomanda si sustin ca pana si o plimbare de doar 10 minute poate fi benefica pentru sanatatea cardiovasculara.

Indiferent de momentul zilei, indiferent de anotimp sau de scopul plimbarii, orice plimbare este buna pentru sanatate. Miscarea care nu necesita un efort intens s-a dovedit adeseori mai benefica si mai usor de implementat ca obicei pe termen lung, pentru multe persoane.

In plus, fata de beneficiile fizice pe care le poate avea acest obicei, plimbarile ajuta la claritatea mentala, la ameliorarea stresului si a starilor de anxietate. Incercati sa gasiti un loc in care va place sa va plimbati si mergeti acolo in fiecare zi, fie ca este cu acest scop, fie ca este in drum spre locul de munca sau spre casa.

Daca considerati ca nu aveti timp pentru o plimbare zilnica, incercati sa parcati mai departe de locul unde trebuie sa ajungeti, sa coborati cu o statie mai repede din autobuz sau sa faceti cumparaturi de la un magazin mai indepartat. Astfel va veti imbunatati sanatatea fara ca macar sa va dati seama.

4. Corectati-va postura

Postura incorecta, vicioasa, este ceva intalnit din ce in ce mai frecvent in zilele noastre, prin natura lucrului la birou, sedentarismului si obiceiurilor proaste.

Postura corecta nu numai ca previne durerile de spate si reduce stresul asupra ligamentelor, dar aceasta previne si fatigabilitatea, durerile musculare si iritabilitatea pe care le simtim frecvent la sfarsitul zilei.

Pentru a implementa obiceiul, tineti o notita pe birou care sa va reaminteasca sa stati drept si faceti acest exercitiu zilnic, pana devine un reflex. Mersul este de asemenea important, astfel ca incercati sa mergeti intotdeauna cu spatele drept si privirea inainte.

5. Mergeti la somn cu 1 ora mai devreme

In agitatia fiecarei zi si in cantitatea mare de munca pe care trebuie sa o facem, somnul a devenit un aspect din ce in ce mai neglijat.

Expertii sustin insa ca somnul este absolut esential pentru buna functionare a organismului, fizic si psihic, pe termen lung si pe termen scurt. Cu siguranta ati observat ca dupa o noapte fara somn, functiile dumneavoastra cognitive nu mai sunt integre a doua zi. Acelasi lucru se intampla in organism si atunci cand dormim prea putin pe termen lung.

Somnul suficient ofera energie, ajuta la mentinerea unei greutati corporale optime, mentine echilibrul hormonal si multe alte avantaje. Studiile arata ca persoanele cele mai longevive de pe planeta, care ajung la varste de peste 90-100 de ani, au prioritizat intotdeauna somnul.

6. Cantariti-va in fiecare saptamana

Monitorizarea greutatii si constientizarea castigului in greutate sunt elemente esentiale pentru a preveni supraponderea, obezitatea si implicit patologia metabolica si cardiovasculara.

Daca nu vreti sa va cantariti periodic, folositi alte mijloace pentru a urmari castigul in greutate: potrivirea hainelor, masurarea cu un centimetru, imaginea din oglinda. Discutati cu medicul sau cu nutritionistul dumneavoastra despre modalitatile optime de scadere in greutate sau de mentinere a greutatii actuale.

7. Mentineti relatiile sociale pozitive

Desi poate parea un lucru neinsemnat, pe masura ce inaintam in varsta tindem sa uitam de persoanele inafara familiei. Relatiile sociale cu cei din jur sunt aproape la fel de importante, pentru sanatatea psihica, ca si relatiile intra-familiale.

Astfel, amintiti-va periodic sa va sunati prietenii, sa va reintalniti cu cunostiinte vechi si sa organizati activitati impreuna. Acest lucru va va ajuta mult pe plan psihic si emotional.

8. Mancati mai putin si mai corect

Importanta dietei sanatoase este subliniata din ce in ce mai des, in surse din ce in ce mai diverse. Accesul la informatie in legatura cu ce ar trebui sa mancam este mai prezent decat oricand. Cu toate astea, majroitatea persoanelor nu au obiceiuri alimentare sanatoase, iar consumul excesiv de mancare este un obicei frecvent.

Cel mai bun mod prin care va puteti implementa obiceiuri alimentare sanatoase, care sa devina un stil de viata, este prin consultul cu un medic specialist sau cu un dietetician acreditat. Acesta va poate invata ce alimente sunt bune pentru dumneavoastra si ce alimente sunt nocive pentru sanatate, fara sa existe planuri alimentare dificile sau diecte restrictive.

Alimentatia sanatoasa ar trebui sa devina un reflex, un obicei, pentru mai multe persoane.

Concluzie

Sus

Studiile ne arata ca implementarea a chiar si unui singur obicei bun poate imbunatati sanatatea si poate prelungi viata cu pana la 4 ani. Fiecare doua astfel de obiceiuri sanatoase adauga pana la 7 ani de viata.

Discutati cu medicul dumneavoastra despre tehnici de implementare a acestor obiceiuri si tineti minte ca nu este niciodata prea tarziu sa va imbunatati stilul de viata, pentru a va mentine sanatatea.

Bibliografie
https://www.verywellmind.com/maintaining-healthy-habits-3144721
https://www.eatingwell.com/article/8055902/healthy-habits-to-help-you-live-longer/


Medici specialisti Diete-Nutritie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate