8 beneficii uimitoare ale bananelor. Iata de ce trebuie sa le introduci in dieta ta
Bananele se numara printre fructele preferate ale multora dintre noi, fiind ideale pentru micul dejun, cat si pentru gustarile din timpul zilei.
Cei care aleg sa le consume frecvent aduc organismului un aport de vitamine si minerale esentiale.
O banana de marime medie contine 400 mg potasiu, mineral care ajuta la buna functionare a sistemului nervos.
De asemenea, in banane se mai gaseste vitamina C, aproximativ 15% din necesarul de care are nevoie un adult, vitamina B6 (35% din necesarul zilnic), dar si magneziu, calciu, fibre si vitaminele A si E. Nu contin colesterol si nici grasimi, fiind foarte usor de digerat de organism.
Un ten stralucitor
Bananele pot fi folosite si ca ingredient pentru masti cosmetice preparate in casa. Poti prepara o masca din jumatate de banana cu un albus, pe care o lasi sa actioneze 15 minute. Pielea devine mai stralucitoare, capatand un aspect sanatos. Acest lucru se datoreaza vitaminelor A si E.
Trateaza starile de anxietate
Si persoanele care au stari depresive le pot alunga cu ajutorul bananelor. Acestea au un continut ridicat de triptofan, care ajuta la producerea serotoninei, hormonul fericirii, care induce o stare de liniste si relaxare. De asemenea, bananele sunt utile si pentru calmarea starilor de anxietate, datorita continutului de magneziu si de potasiu.
Previn cancerul
Vitamina B6 continuta de banane lupta contra radicalilor liberi, care pot determina aparitia cancerului. Un studiu efectut in Suedia a aratat ca aceste fructe, consumate regulat, au capacitatea de a reduce cu pana la 20% riscul aparitiei cancerului de rinichi.
Cercetarea a aratat ca femeile care mananca intre patru si sase banane pe saptamana au un risc de doua ori mai scazut de face cancer renal, fata de cele care nu consumau banane.
Regleaza tranzitul intestinal
Bananele sunt bogate si in probiotice, de aceea sunt utile la reglarea tranzitului intestinal. Si fibrele continute de aceste fructe regleaza digestia.
De asemenea, ele reduc si pofta de dulce, fiind ideale ca gustare pentru persoanele care se afla la cura de slabire. De asemenea, cromul din banane accelereaza metabolismul.
Mentin sanatatea inimii
Aceste fructe sunt bogate in potasiu, magneziu, vitamina C, esentiale pentru mentinerea sanatatii inimii. Potasiul are capacitatea de a scadea tensiunea, de aceea aceste fructe sunt recomandate celor care sufera de hipertensiune arteriala.
Potasiul ajuta si la eliminarea excesului de apa din corp. Asadar, daca te confrunti cu senzatia de maini si picioare umflate, bananele iti pot fi de mare ajutor.
Scad riscul aparitiei diabetului
Consumul de banane scade riscul aparitiei diabetului, datorita continutului de vitamina B6, sustin specialistii. Ele mentin si sanatatea oaselor datorita continutului de fructo-oligozaharide, ce cresc capacitatea organismului de a absorbi calciul in oase.
Te ajuta sa ai o vedere agera
Vitamina A care se gaseste in banane are un rol esential si pentru sanatatea vederii.
Potrivit Institutului National de Sanatate din Statele Unite ale Americii, aceasta vitamina are capacitatea de a intari vederea, mai ales pe timpul noptii, dar si de a preveni aparitia degenerescentei maculare, o afectiune intalnita adesea la persoanele de varsta a treia.
Un par bogat si sanatos
Bananele sunt excelente pentru mastile de ingrijire ale podoabei capilare, fiind bogate in vitamine esentiale care mentin parul stralucitor si previn subtierea acestuia. Vitaminele A si E care se gasesc in aceste fructe fac adevarate minuni pentru par.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Conf. dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic primar Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Asist. univ. dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic specialist Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Dovleacul, beneficii si retete sanatoase
- Beneficiile sucului de struguri pentru piele, par si sanatate
- Secretul unei vindecari eficiente in cazul infectiilor fungice ale unghiilor
- Cele 12 minuni ale bananelor pentru sanatate
- Beneficiile cojilor de banana
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Fructe benefice pentru o piele perfecta
- 3 masti naturale de fata pentru un ten sanatos si stralucitor
- Solutii de urgenta pentru herpes, cearcane si cosuri