7 retete de smoothie pentru suplimentarea aportului de proteine
Generalitati
SusSuplimentarea aportului de proteine se poate realiza cu ajutorul mai multor retete de bauturi de tip smoothie, utile mai ales in cadrul dietelor vegane.
Persoanele care exclud produsele de origine animala din meniul zilnic au nevoie de surse vegetale bogate in proteine, nutrienti esentiali pentru buna functionare a organismului.
Proteinele de origine vegetala, consumate din surse diversificate, pot asigura aportul necesar de aminoacizi esentiali din hrana zilnica.
Pentru a evita excesul de zahar din smoothie-urile comercializate pe piata, preparati-le acasa, din ingrediente naturale care furnizeaza nutrienti pretiosi in forma lor nealterata.
Retete de smoothie bogate in proteine
SusSmoothie-uri cu seminte de canepa
Semintele de canepa sunt o sursa excelenta de proteine complete si acizi grasi omega-3, conferind bauturilor o textura cremoasa si o aroma asemanatoare nucilor. Naturale, usor de digerat si bogate in vitamine si minerale, aceste seminte au si efect imunostimulator.
1. Smoothie cu seminte de canepa, banane si capsune
Timp de preparare 10 minute
Grad de dificultate redus
Ingrediente
- 3 cani de capsune
- 2 banane
- 1 cana apa de cocos
- 2 lingurite seminte de canepa
- gheata, optional
Mod de preparare
Taiati bananele rondele si capsunele pe jumatate si introduceti-le in blender alaturi de celelalte ingrediente (apa de cocos la final). Procesati pana obtineti o compozitie cremoasa.
2. Smoothie cu seminte de canepa si in
Timp de preparare 5 minute
Grad de dificultate redus
Ingrediente
- 2 cani lapte de migdale
- 1 lingurita seminte de canepa
- 2 lingurite seminte de in
- 1 cana de fulgi de ovaz
- 2 banane
Mod de preparare
Taiati bananele rondele, introduceti-le in blender si turnati laptele de migdale. Presarati semintele de canepa si de in si fulgii de ovaz, apoi procesati pana la omogenizare.
Smoothie cu fructe oleaginoase
Alunele de padure, nucile, migdalele sau nucile caju sunt alte alimente vegetale care furnizeaza din plin proteine, fibre, vitamine si minerale. Untul obtinut din fructele oleaginoase este si el un ingredient excelent pentru smoothie-uri care completeaza aportul zilnic necesar de proteine intr-o dieta vegana.
Timp de preparare 15 minute
Grad de dificultate redus
3. Smoothie cu nuci si fructe de padure
Ingrediente
- 1 banana coapta
- 1 cana de fructe de padure congelate
- 2 linguri de iaurt grecesc
- 1 pumn fulgi de ovaz
- 1 pumn de miez de nuca
- 1 pahar de lapte de soia
- 1 lingurita de miere, optional
Mod de preparare
Decojiti si feliati bananele, apoi introduceti-le in blender impreuna cu fructele de padure congelate, iaurtul si miezul de nuca. Adaugati laptele de soia si procesati. In cazul in care compozitia este prea densa, diluati-o cu suc natural de mere. La final, adaugati mierea pentru un plus de aroma.
Smoothie cu seminte de in
Semintele de in sunt bogate in acizi grasi omega-3 si constituie totodata o sursa bogata de proteine vegetale. Pentru o mai buna absorbtie in compozitia smoothie-ului si o textura mai cremoasa a acestuia, folositi-le sub forma de pudra.
4. Smoothie cu seminte de in si spanac
Timp de preparare 10 minute
Grad de dificultate redus
Ingrediente
- 1 cana lapte de migdale neindulcit
- 1 pumn de spanac proaspat, spalat si bine scurs
- 1 lingurita praf de seminte de in
- 3 cuburi de gheata
- 1 banana bine coapta
Mod de preparare
Turnati laptele de migdale in blender, adaugati frunzele de spanac si procesati. Introduceti apoi semintele de in sub forma de pudra, cuburile de gheata si banana taiata rondele. Procesati din nou, pana obtineti o compozitie cremoasa si omogena.
Smoothie-uri cu varza kale
Varza kale este o sursa mai putin cunoscuta de proteine. Intr-o cantitate de 250 de grame se regasesc pana la 3 grame de proteine si numeroase vitamine (A, C si K) si minerale (in special fier). In smoothie-urile care contin lapte de soia sau de migdale si fructe, gustul verzei kale este aproape insesizabil.
5. Smoothie cu varza kale si rozmarin
Timp de preparare 20 de minute
Grad de dificultate mediu
Ingrediente
- 1 cana cubulete de mango
- sucul stors de la o lamaie
- 1 cana de iaurt grecesc
- 2 banane taiate felii
- 1 cana cubulete de ananas
- 4 frunze mari de varza kale
- 6 curmale fara samburi
- rozmarin proaspat maruntit
Mod de preparare
Introduceti cuburile de mango in blender si turnati deasupra sucul de lamaie. Procesati un minut si adaugati iaurtul grecesc, bananele, ananasul si fruzele de varza kale. Porniti blenderul si asteptati 2-3 minute, pana cand compozitia se omogenizeaza aproape complet. Adaugati curmalele si rozmarinul proaspat si continuati sa procesati, pana la textura dorita.
6. Smoothie cu ananas, varza kale si ulei de cocos
Timp de preparare 10 minute
Grad de dificultate redus
Ingrediente
- 100 grame frunze de varza kale spalate si scurse
- 200 ml de apa
- 100 grame ananas proaspat taiat cuburi
- 1 banana
- 2 linguri ulei de cocos
Mod de preparare
Introduceti frunzele de varza kale in blender impreuna cu apa si uleiul de cocos, apoi procesati pana la omogenizare. Adaugati ananasul si banana taiata rondele subtiri si continuati procesarea, pana la omogenizarea completa.
Smoothie cu pudra proteica
Atunci cand alegeti un supliment din plante, precum sunt pudrele proteicele, optati pentru cele care contin mai multe surse vegetale de proteine. In acest fel, va asigurati ca beneficiati de aportul tuturor aminoacizilor esentiali care ar putea sa lipseasca intr-o dieta vegana. Evitati pudrele proteice cu arome artificiale, coloranti si indulcitori.
7. Smoothie proteic cu struguri si fructe de padure
Timp de preparare 5 minute
Grad de dificultate redus
Ingrediente
- 1 lingurita seminte de chia
- 2 linguri pudra proteica (la alegere)
- 50 grame boabe de struguri rosii sau negri
- 1 cana fructe de padure (la alegere)
- 1 lingurita ulei de seminte de in
- 1 cana de apa plata
Mod de preparare
Daca preferati, eliminati samburii din boabele de struguri, apoi introduceti-i alaturi de celelalte ingrediente in blender si procesati pana la omogenizarea completa. Adaugati apa la final si mariti cantitatea utilizata, in cazul in care obtineti o compozitie prea densa.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Dr. Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- 6 moduri delicioase de a va bucura de fructele de padure proaspete
- 10 idei de mic dejun care sfideaza senzatia de foame
- Alternative mai sanatoase la fast-food
- Zaharul in alimentatia copiilor
- Cum iti poate salva viata consumul de avocado
- Dieta doar cu lichide. Ce presupune si la ce riscuri te-ai putea expune
- 8 alimente pe care sa le evitati vara
- Alimente sanatoase care va ajuta sa castigati in greutate
- Cat este normal sa te ingrasi in sarcina si cum te ajuta suplimentele prenatale?