7 preparate culinare care sunt mai sanatoase gatite in casa
Generalitati
SusAlimentele procesate au devenit o reala amenintare pentru sanatate, de aceea ar trebui sa optati doar pentru preparate culinare facute in casa, pe cat posibil.
Dintre diversele optiuni alimentare disponibile, exista cateva feluri de mancare si gustari cu adevarat periculoase in forma lor procesata.
Din acest motiv, este mai sigur pentru intreaga familie ca ele sa fie savurate doar prin prepararea lor in propria bucatarie.
Cuprins articol
Pericolele alimentelor procesate
SusMedicii nutritionisti avertizeaza populatia, de cativa ani incoace, ca pericolele alimentelor procesate sunt reale si stau la baza numarului crescut de imbolnaviri cronice, mai ales in randul populatiei tinere. Printre cele mai importante efecte nocive ale produselor de acest tip se numara:
- Riscul de dependenta. Alimentele rafinate industrial stimuleaza in exces productia de dopamina, neurotransmitatorul placerii, de aceea cresc riscul dezvoltarii unei dependente.
- Continutul de fosfati. Alimentele procesate contin de cele mai multe ori fosfati, care intensifica gustul, textura si rezistenta produselor. Acesti aditivi pot cauza probleme cardiace, imbatranire prematura, afectiuni renale si osoase.
- Costul crescut. Sosurile, semi-preparatele si deserturile din supermarket ajung sa coste mai mult decat replicile lor preparate in casa, din ingrediente proprii.
- Inflamatia cronica. Zaharurile rafinate, faina procesata, uleiurile vegetale si alte ingrediente nesanatoase de acest tip sunt responsabile cu cele mai periculoase episoade de inflamatii in organism.
- Tulburari de digestie. Intrucat alimentele procesate sunt preparate prin eliminarea fibrelor naturale, a enzimelor, vitaminelor si a altor nutrienti importanti, ele afecteaza in mod direct functionarea sistemului digestiv.
Preparate culinare pe care sa le gatiti in casa
SusPentru a reduce numarul de alimente procesate pe care le consumati in mod frecvent, este bine sa alegeti ca urmatoarele preparate culinare sa fie gatite in casa de fiecare data. Astfel, va puteti bucura de gustul lor deosebit, dar si de calitatea lor nutritionala superioara.
1. Fasolea
Fasolea este un aliment de baza intr-o dieta echilibrata, datorita continutului bogat de fibre si aportului important de proteine pe care le asigura. Aceasta ramane o optiune sanatoasa, cata vreme este preparata corespunzator. Evitati sa consumati fasolea din conserva, din pricina continutului foarte mare de sodiu.
Fie ca o adaugati ca atare in salate sau o pregatiti in orice alt mod, lasati fasolea uscata la muiat in apa peste noapte, astfel incat sa se fiarba mai rapid cand o pregatiti a doua zi.
2. Mixul de condimente
Mixurile de condimente ambalate, disponibile pe rafturile tuturor magazinelor, sunt deseori preparate prin adaugarea unei cantitati mari de sare, glutamat si conservanti, ceea ce inseamna ca nu sunt tocmai sanatoase.
Din acest motiv, este de preferat sa experimentati combinarea diverselor condimente, pana cand gasiti o formula preferata. In acest fel, puteti controla cantitatea de sodiu pe care o folositi si aveti garantia ca veti consuma doar ingrediente naturale, 100% sanatoase.
3. Supa de pui
Poate fi destul de tentant sa cumparati supa de pui gata facuta sau formulele de preparare rapida, insa aveti grija sa cititi inainte ingredientele de pe ambalaj veti descoperi cantitati foarte mari de sare, conservanti, potentiatori de aroma si indulcitori artificiali.
Puteti evita pericolele asociate cu consumul supelor procesate, prin inlocuirea lor cu variantele facute in casa, mult mai sanatoase. Pur si simplu adaugati intr-o oala cu apa carne de pui, morcovi, ceapa, telina, ierburi aromatice si un praf de sare si lasati totul la fiert timp de o ora. Rezultatul este intotdeauna mai satisfacator.
4. Popcornul
Popcornul de la sala de cinema sau cel ambalat si asezonat cu arome surprinzatoare poate fi atragator, insa nicidecum sanatos. Aportul caloric al acestei gustari procesate este foarte mare, depasind uneori numarul de calorii al unei mese principale!
In schimb, floricelele de porumb facute in casa fara grasime, garnisite cu branza proaspata rasa, putina sare, boia de ardei, praf de usturoi etc., sunt o alternativa mult mai sanatoasa si cel putin la fel de gustoasa.
5. Foile de placinta
Foile de placinta deja preparate si congelate sunt foarte populare in zilele noastre, de cand gospodinele nu mai au timp si energie sa framante aluatul acasa. Tot ele, din pacate, sunt preparate din faina rafinata, multa sare si conservanti sintetici, ingrediente care pun pericol starea de sanatate si predispun ingrasarii.
Bucatarii de renume nu inteleg de ce multe persoane considera ca este dificil sa prepari acasa foi de placinta gustoase si sanatoase. O reteta usoara si castigatoare este sa amestecati 250 de grame de faina de migdale cu 2 linguri de ulei de cocos, 1 ou si un praf de sare si sa procesati aceste ingrediente la robotul de bucatarie. Veti obtine un aluat fara gluten, fraged, aromat si dietetic.
6. Sosul salsa
Sosul salsa a devenit o garnitura populara pentru gustari si in Romania, fiind un produs costisitor cand este achizitionat din supermarket. Ceea ce nu multa lume stie este ca el poate fi preparat foarte usor acasa, din rosii coapte, usturoi si piper, asezonate cu suc de lamaie. Consumat proaspat si fara sare adaugata, sosul salsa este un deliciu culinar lipsit de pericole pentru silueta si sanatate.
7. Iaurtul cu fructe
Iaurtul este o sursa excelenta de probiotice, bacteriile sanatoase care protejeaza sistemul digestiv si intaresc imunitatea organismului. Iaurtul cu fructe poate fi o gustare foarte sanatoasa, dar doar daca este preparat integral acasa (cel achizitionat din supermarket este plin de chimicale, indulcitori artificiali si calorii).
Pentru a face iaurtul in casa, aveti nevoie de lapte integral si o cantitate mica de iaurt bio cu probiotice. Adaugati in laptele caldut 1 lingura sau doua de iaurt gata preparat, amestecati bine si turnati compozitia in borcane. Acoperiti apoi recipientele cu o patura si, dupa 5-6 ore de fermentatie, veti obtine un iaurt delicios si natural.
Il puteti apoi consuma ca atare sau cu fructe proaspete taiate marunt si adaugate, pentru o gustare excelenta si sanatoasa!
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- 7 moduri prin care sa va pastrati in forma pe timpul iernii
- 4 retete recomandate ca alternative sanatoase la preparate bogate in calorii
- 10 modalitati simple pentru cresterea aportului de fibre
- Beneficiile medicale ale condimentelor si mirodeniilor
- Dieta Weight Watchers
- Strategii eficiente sa va pastrati silueta in vacanta de primavara
- 9 alimente care ajuta la tratarea rapida a racelii
- Sfaturi care va ajuta sa faceti alegeri alimentare sanatoase
- Secretele alimentatiei sanatoase si ale portiilor controlate
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii
- Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate
- Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente