Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

7 moduri de a evita excesele alimentare de sarbatori

Actualizat la data de: 13 Decembrie 2013

Generalitati

Sus
7 moduri de a evita excesele alimentare de sarbatori

Excesele alimentare de sarbatori sunt consecinte aproape inevitabile ale traditiei de a umple masa festiva de preparate diversificate si hipercalorice. Placerea de a savura feluri de mancare apetisante este temporara, insa efectele sale in urma unui abuz raman valabile pe termen lung.

Daca doriti ca anul acesta sa evitati pe cat posibil indigestia si cele cateva kilograme acumulate in timp record de sarbatori, alegeti o strategie mai isteata de a va bucura de bunatatile Craciunului si ale Revelionului.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Consecintele exceselor alimentare
  3. Strategii de evitare a exceselor alimentare
  4. Citeste pe aceeasi tema

Consecintele exceselor alimentare

Sus

Consumul necumpatat de hrana in perioada sarbatorilor nu este doar o indulgenta inofensiva, ci o adevarata amenintare pentru sanatate. Indigestia, flatulenta si extensia abdomenului sunt trei simptome imediate ale exceselor alimentare, care produc un disconfort fizic accentuat.

Mai mult decat atat, mesele festive copioase cresc seminificativ riscul producerii unui atac cardiac, unei crize biliare sau aparitiei unei stari periculoase de ameteala.

Cantitatea de calorii ingerata la o singura masa festiva de sarbatori poate atinge numarul de 4500 de calorii si 229 de grame de grasime, ceea ce se poate traduce printr-o avalansa de mancare pe care organismul este fortat sa o gestioneze. Astfel se explica cresterea alarmanta a cazurilor de indigestie, toxiinfectie alimentara si alte urgente de acest tip inregistrate de spitalele din Romania in preajma sarbatorilor.

In mod normal, dupa un exces alimentar resimtit de creier, sistemul intestinal secreta un hormon care cauzeaza senzatia de greata. Insa acest mecanism natural de autoprotectie se poate declansa cu intarziere, crescand riscul aparitiei diverselor probleme fiziologice deja amintite.

Strategii de evitare a exceselor alimentare

Sus

Evitarea exceselor alimentare este o provocare de natura psihologica, de aceea strategia trebuie sa porneasca initial cu un plan mental bine pus la punct, care sa conduca la un comportament corespunzator.

1. Privarea de alimentele preferate

O greseala pe care multe persoane o comit este sa porneasca de la o premisa nerealista, prin care isi interzic sa consume preparate apetisante, doar pentru a evita un abuz alimentar cu consecinte experimentate deja in anii trecuti.

Din punct de vedere psihologic, privarea de alimentele preferate de nastere unei vulnerabilitati si mai mari in fata excesului alimentar, tentatia crescand direct proportional cu inversunarea de a fi disciplinat.

In schimb, regula totul cu moderatie este un compromis confortabil pentru psihic si digerabil pentru organism a gusta cate putin din preparatele culinare preferate si limitarea aportului de hrana prin autocontrol elimina riscul comiterii abuzului alimentar atat de periculos.

2. Constientizarea efectelor hranei consumate

A manca mult sau putin sunt termeni relativi, care pot avea o semnificatie diferita de la o persoana la cealalta. Iar nu de putine ori, un preparat aparent usor de digerat ascunde, de fapt, un chip cu multe calorii discrete. Pentru a evita aceasta capcana, alegeti cateva preparate de sarbatori preferate si cautati informatiile nutritionale despre acestea.

In acest mod, puteti pune cu adevarat in aplicare regula moderatiei, stiind cat sa consumati din anumite feluri de mancare festive, pentru a ramane cu sanatatea digestiva intacta. Ati putea constata cu stupoare cate grasimi si zaharuri poate furniza o singura felie de placinta!

3. Pregatirea prealabila a organismului

O alta cale prin care puteti evita efectele negative ale exceselor alimentare de sarbatori este sa va pregatiti organismul inainte de festinul bogat la care veti lua parte (cateodata, este dificil sa refuzi rugamintile gazdei de a savura inca o felie de tort).

Acest lucru inseamna sa reduceti aportul zilnic de calorii cu circa 100 kcal cu 3-5 zile inainte de masa copioasa. O alta solutie este sa faceti mai multa miscare in prealabil, crescand moderat efortul fizic pe care il depuneti in mod normal.

4. Regula de 50% la restaurant

Aceasta solutie de evitare a exceselor alimentare de sarbatori se aplica si in restul anului, pentru mentinerea greutatii corporale in parametri optimi. Daca urmeaza sa luati masa de Craciun sau de Revelion la restaurant, propuneti-va sa impartiti portia din farfurie in jumatate, astfel incat sa consumati o parte imediat, iar pe cealalta sa o luati acasa la pachet sau sa o impartiti cu o alta persoana.

Veti constata cu surprindere ca doar 50% din cat v-a fost servit la restaurant este mai mult decat suficient pentru a va satisface apetitul si veti intelege mai bine de ce v-ati simtit rau in trecut, cand terminati toata mancarea din farfurie.

5. Controlul atent al portiilor

Cu multe boluri de gustari in jur la o petrecere de sarbatori, poate fi dificil sa controlati cu atentie cat consumati de fapt in timpul festinului. Asadar, este important sa puneti toate aperitivele si gustarile pe o farfurie separata inainte sa le savurati, apoi sa va indepartati de bufet sau de zona in care ele se afla.

Concentrati-va pe conversatiile intretinute cu celelalte persoane de la masa, in loc sa va indreptati mereu atentia catre mancare. Nu uitati sa limitati consumul de alcool si sa beti multa apa intre felurile de mancare!

6. Alegerea corecta a bauturilor

Multe tipuri de bauturi pot contine cel putin la fel de multe calorii precum un aperitiv sau un fel principal. Asadar, evitati sa beti prea multe cocktailuri alcoolice, pahare de vin dulce, sucuri acidulate sau sucuri din fructe amestecate. Cumulate cu caloriile din mancare, bauturile adauga un exces caloric important.

Impuneti-va regula de a nu consuma alcool pe stomacul gol, intrucat acesta va fi rapid absorbit de organism si va creste semnificativ apetitul alimentar. Inainte de a bea un pahar de vin, consumati o mica gustare bogata in proteine (nuci, alune, branza, somon etc.), care va ajuta la reducerea ratei de absorbtie a alcoolului.

7. Introducerea legumelor proaspete in meniu

Un aperitiv format din legume proaspete poate fi cheia evitarii unui exces alimentar periculos de sarbatori fibrele vor sustine digestia si vor induce rapid senzatia de satietate, astfel incat abuzul alimentar sa fie mai putin probabil pana la finalul meniului.


Medici specialisti Diete-Nutritie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate