Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

7 combinatii alimentare care va pot afecta digestia si sanatatea

Actualizat la data de: 08 Noiembrie 2024

Generalitati

Sus
7 combinatii alimentare care va pot afecta digestia si sanatatea

Problemele digestive pot fi cauzate de anumite alimente pe care nu le combinati tinand cont de proprietatile lor particulare.

Medicina ayurvedica, traditional indiana, sugereaza o serie de principii alimentare privind combinatiile mai multor tipuri de hrana, in raport cu consecintele lor asupra starii de sanatate.

Efectele nedorite si imediate ale asocierilor gresite de alimente sunt balonarea, crampele stomacale, starile de greata, oboseala, diareea sau constipatia.

Pe termen lung, combinatiile alimentare incorecte pot provoca halena, uscarea pielii, eruptiile cutanate, inflamatiile cronice, tulburarile de somn sau problemele digestive cronice.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Care sunt combinatiile alimentare periculoase?
  3. Proteinele animale si sursele de amidon
  4. Alimentele grase cu nutrientii nepotriviti
  5. Fructele din timpul mesei
  6. Lichidele cu o masa copioasa
  7. Carnea si ouale
  8. Rosiile si sursele alimentare de amidon
  9. Bananele si laptele
  10. Citeste pe aceeasi tema

Care sunt combinatiile alimentare periculoase?

Sus

Urmatoarele combinatii alimentare pot fi periculoase in anumite cazuri, efectele putand fi diferite de la o persoana la cealalta.

Asocierile enumerate mai jos au potentialul de a cauza o serie de probleme digestive, in special din pricina intervalului de timp diferit in care sunt digerate fiecare dintre alimentele combinate.

Specialistii in nutritie va recomanda sa acordati mai multa atentie necesitatilor propriului organism si sa urmariti reactiile acestuia dupa fiecare masa.

Daca va confruntati cu excesul de gaze intestinale, dureri stomacale si alte tipuri de disconfort provocat de tranzitul intestinal lent, de vina ar putea fi modul gresit in care asociati anumite alimente in dieta zilnica.

Proteinele animale si sursele de amidon

Sus

Cand proteinele animale sunt asociate cu carbohidratii (carne cu cartofi, paste cu carne etc.), sucurile digestive distincte secretate pentru metabolizarea acestor doi nutrienti isi vor reduce reciproc din eficacitate.

Altfel spus, o parte din proteine vor trece prin procesul de putrefactie, in timp ce unii carbohidrati vor fermenta. In scurt timp, va confruntati cu eructatii si flatulenta, precum si cu crampe neplacute cauzate de balonare.

Atunci cand enzimele din proteine si cele din carbohidrati se intalnesc, exista riscul metabolizarii lor incomplete.

Chiar daca organismul multor persoane reuseste sa proceseze eficient aceasta combinatie de nutrienti, exista multi pacienti cu simptome digestive provenite dintr-o astfel de asociere.

Orezul si fasolea fac exceptie de la regula, deoarece cele doua au un efect sinergic, favorizand o buna asimilare a nutrientilor atunci cand ajung impreuna in tractul intestinal.

O buna combinatie in care se regasesc proteinele animale sau alimentele bogate in amidon este cea cu legume cu frunze, rosii, morcovi, ceapa sau ardei.

Alimentele grase cu nutrientii nepotriviti

Sus

Maslinele savurate cu paine, tonul asezonat cu sos de maioneza sau carnea prajita in ulei vegetal sunt trei exemple de alimente grase, asociate cu nutrienti necorespunzatori.

In consecinta, se poate instala cu usurinta indigestia, constipatia, greata sau acumularile de gaze la nivelul intestinelor.

Grasimile au nevoie de sarurile biliare din ficat si vezica biliara pentru a fi descompuse, iar cand sunt amestecate cu alte substante digestive, pot provoca o digestie lenta.

Medicii nutritionisti recomanda folosirea unor mici cantitati de grasimi organice, nerafinate, in procesul de gatire a legumelor, cerealelor si proteinelor.

Fructele de avocado, semintele si nucile trebuie sa fie consumate intotdeauna alaturi de legume fara amidon.

De fiecare data cand consumati o friptura sau un alt aliment bogat in grasimi, puneti alaturi si o salata verde, pentru o digestie optima.

Fructele din timpul mesei

Sus

Capsunele dintr-o salata cu carne si dressing consistent, sosul de mango alaturi de peste sau placinta de mere cu garnitura de dulceata de visine sunt asocieri potential periculoase in timpul mesei.

Atunci cand combinati fructele cu alimente care au nevoie de mai mult timp pentru a fi digerate, precum carnea si cerealele cu bananele, fructele uscate sau avocado, hrana va ramane mai mult timp in stomac si va fermenta, din pricina zaharurilor metabolizate mai lent.

Cel mai bun moment pentru a consuma fructe este cu 30-60 de minute inainte de masa, deoarece pregatesc tractul digestiv pentru procesarea nutrientilor ingerati ulterior.

Asteptati cel putin o ora dupa ce mancati, pentru a savura din nou fructe, astfel incat sa nu va ingreunati in niciun mod digestia.

Lichidele cu o masa copioasa

Sus

La fel de periculos este sa combinati lichidele (apa, suc sau ceai) cu alimentele solide consumate in timpul mesei.

Motivul este acela ca orice fluid dilueaza enzimele de care organismul are nevoie pentru a digera proteinele, carbohidratii si grasimile din hrana.

Regula de aur este sa beti apa cu 10 minute inainte de masa si sa asteptati aproximativ 30-60 de minute dupa ce mancati, pentru a consuma lichide.

In acest mod, sucurile gastrice isi pastreaza intacta concentratia, respectiv eficacitatea in digerarea alimentelor.

Carnea si ouale

Sus

Doua surse concentrate de proteine, precum ouale si carnea, pot avea un impact negativ asupra proceselor digestive. In medicina ayurvedica, asocierea a doua tipuri de carne este complet interzisa.

Nu asteptati mai mult de 10 minute intre doua feluri de mancare, deoarece concentratia enzimelor va fi una necorespunzatoare pana la finalul mesei.

Cand consumati doua surse de proteine impreuna, ajutati digestia cu ajutorul unor legume bogate in apa, precum conopida, broccoli, salata verde sau ceapa.

Rosiile si sursele alimentare de amidon

Sus

Rosiile sunt alimente acide, care nu fac o combinatie buna cu sursele de carbohidrati proveniti din amidon, precum pastele sau cartofii.

Iar daca adaugati si lactate acestei asocieri delicate de substante, aveti toate sansele sa va alegeti cu probleme digestive si o stare accentuata de oboseala dupa masa, de vreme ce organismul isi foloseste toate rezervele de energie pentru metabolizarea hranei.

Pastele, cartofii si celelalte surse de amidon pot fi consumate in siguranta alaturi de legume usoare, proaspete sau preparate pe gratar.

Bananele si laptele

Sus

Medicina ayurvedica listeaza aceasta combinatie alimentara in categoria celor mai sigure cai de acumulare a toxinelor in organism.

Potrivit acestei teorii, bananele si laptele ingreuneaza corpul si incetinesc mintea, pe fondul digestiei foarte dificile. O solutie de compromis ar fi alegerea unor banane foarte coapte si adaugarea de nucsoara si cardamom pentru stimularea proceselor digestive.


Medici specialisti Diete-Nutritie

  • Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
  • Dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
  • Dr. Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
  • Dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
  • Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate