6 motive pentru a consuma lactate
Generalitati
SusLactatele degresate ofera multe beneficii pentru sanatate. Probabil ca multe persoane prefera consumul de lapte. Totusi, multi dintre tinerii din zilele noastre aleg sa serveasca mancarea de tip fast-food sau iau masa la restaurantele din centrul orasului. Cu siguranta, in aceste conditii lipseste din meniu paharul cu lapte rece, indiferent de perioada zilei. Important este un lucru: mamele au dreptate.
Produsele lactate sunt foarte sanatoase (mai ales cele cu un continut scazut de grasime). Statisticile au demonstrat ca preferintele pentru branza si inghetata au crescut in ultima perioada, in timp ce interesul pentru consumul de lapte integral si unt s-a diminuat.
Vestea buna este ca pot fi comercializate produse lactate din ce in ce mai diversificate pentru gusturile tuturor: de la sortimente cat mai variate de iaurturi, la branzeturi cu un continut redus de grasime. Secretul este un nivel scazut de grasime.
Un studiu recent a demonstrat ca in cazul in care un adult consuma mai multe lactate, nivelul grasimilor saturate din totalul caloriilor creste (un aspect negativ, cu siguranta), dar pe de alta parte, aportul de substante nutritive cheie, cum ar fi: proteine, calciu, magneziu, acid folic,vitaminele B1, B2, B6, B 12 si vitaminele A, D, E, creste impreuna cu numarul portiilor de lapte.
Care este cea mai buna metoda de a beneficia de toate aceste elemente nutritive importante din lactate fara alte efecte negative? Raspunsul este: se vor consuma doar lactate degresate. Pe masura ce cantitatea de grasime din produsele lactate scade, se diminueaza numarul de calorii, grasimi saturate si colesterol, in timp ce valorile calciului si ale celorlalte vitamine si minerale raman ridicate.
6 motive pentru a consuma mai multe lactate
SusCalciu si proteine
In compozitia lactatelor se gasesc intr-o cantitate impresionanta calciul si proteinele. Din pacate, inghetata se incadreaza printre lactatele din aceasta categorie, dar laptele degresat, iaurtul, branza telemea si alte tipuri de branza cu o valoare scazuta a grasimilor ofera organismului o cantitate semnificativa de proteine si calciu.
O ceasca de iaurt degresat ofera o treime din aportul zilnic de calciu recomandat, impreuna cu 17% din totalul de proteine necesar intr-o zi, organismului uman.
Produse | cantitate | Calciu (mgs) | Proteine (grams) |
Branza crema (kraft) iute cheddar 2% | 28 grame | 200 | 7 |
Branza mozzarella degresata | 28 grame | 207 | 8 |
Lapte degresat | o ceasca | 301 | 8.4 |
Lapte 1% grasime, imbogatit cu vitamins A si D | o ceasca | 270 | 9 |
Branza de vaci 2% grasime | o ceasca | 180 | 26 |
Iaurt simplu 2% grasime | o ceasca | 448 | 13 |
Iarut degresat cu zmeura | o ceasca | 350 | 8 |
Vitamina D
Multe tipuri de lactate sunt imbogatite cu vitamina D (lapte, iaurt). Vitamina D este foarte importanta pentru organism, iar multi dintre oameni nu reusesc sa acopere necesarul zilnic.
Corpul nostru poate produce vitamina D daca este expus la lumina solara, dar acest lucru este o problema pentru cei care lucreaza mult timp in interior sau care traiesc in zone in care soarele nu este prea intalnit. Consumul de lapte degresat, fortificat cu vitamina D este o modalitate comoda si eficienta de a oferi corpului aportul necesar.
De multa vreme se cunoaste faptul ca vitamina D contribuie la sanatatea oaselor datorita rolului ei de a facilita absorbtia calciului. Cercetarile recente au demonstrat ca aceasta este utila si in alte cazuri: de la reducerea riscurilor aparitiei cancerului pana la scaderea tensiunii arteriale.
Densitatea osoasa
Consumul de calciu din alimente, fata de utilizarea suplimentelor medicamentoase pare sa aiba o actiune mai buna pentru sistemul osos. Conform unui studiu care a analizat modificarea consistentei si densitatii osoase la fetele cu varsta cuprinsa intre 10-12 ani ale caror diete au fost completate cu branza, calciu sau calciu cu vitamina D - s-a demonstrat ca grupul care consuma mai multa branza avea cresteri mai mari ale masei osoase fata de celelalte doua.
Tensiunea arteriala
Cercetatorii spanioli au realizat un studiu pe un lot de peste 5000 de adulti si au descoperit ca cei care au consumat produse lactate degresate sau cu un nivel redus de grasimi aveau cu 54% mai putine riscuri sa dezvolte hipertensiune arteriala in urmatorii doi ani decat cei care au consumat cantitati mici de lactate degresate.
Se presupunea ca intre calciu si tensiunea arteriala exista o stransa legatura, dar specialistii au demonstrat ca doar calciul prezent in produsele lactate cu un nivel scazut de grasimi poate sa influenteze valoarea tensiunii arteriale.
Explicatia ar fi ca proteinele din lactatele degresate sau cu un continut scazut de grasime (cazeina si zer) au o actiune similara cu cea a medicamentelor care contribuie la scaderea tensiunii arteriale.
Sindromul metabolic
Cercetatorii au confirmat, in urma unor studii de mare amploare, ca persoanele care consuma multe produse lactate degresate (lapte, iaurt, branza) sunt mai putin susceptibile sa se ingrase si sa manifeste sindrom metabolic - un grup de simptome care s-a dovedit a creste riscul dezvoltarii diabetului si a bolilor cardiovasculare.
Greutatea
In urma unor analize recente, specialistii au remarcat ca, desi o analiza a consumului global de calciu nu poate fi asociata cu scaderea in greutate, exista totusi tot mai multe continut produsele lactate bogate in calciu au un rol important in mentinerea greutatii corporale.
Orice persoana ar trebui sa consume zilnic lactate cu un continut redus de grasimi (degresate sau cu 1% grasimi), de la iaurt, lapte, telemea etc.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
Articole recomandate
- Dieta Atkins: ghid pentru incepatori
- 9 sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa
- Dieta pentru persoanele cu ficat gras
- Dieta pentru sanatatea ficatului
- Dieta pentru o luna
- Cand devine fosforul periculos pentru sanatate
- Sfaturi de nutritie pentru controlul hepatitei C
- Carbohidratii sanatosi pe care ar trebui sa ii consumati zilnic
- Alimentatia adecvata pentru o lactatie normala