Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

6 beneficii nestiute ale telinei. De ce trebuie sa o incluzi in alimentatie

Actualizat la data de: 13 Aprilie 2017

Generalitati

Sus
6 beneficii nestiute ale telinei. De ce trebuie sa o incluzi in alimentatie

Telina nu este doar o leguma care da savoare preparatelor, ci si un adevarat medicament natural.

Contine vitamina A, care asigura o vedere buna, vitamina C, care ii confera organismului imunitate, dar si o multime de minerale atat de necesare, precum fier, calciu, magneziu, potasiu si sodiu. Scade colesterolul si regleaza tensiunea, tratand in acelasi timp si constipatia.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Beneficii pentru sanatate ale telinei
  3. Citeste pe aceeasi tema

Beneficii pentru sanatate ale telinei

Sus

Beneficiile telinei sunt nenumarate. In primul rand, telina contine 95% apa, ceea ce inseamna ca poate fi consumata fara niciun fel de restrictii intrucat nu afecteaza silueta.

Contine si foarte multe fibre, care au rolul de a regla tranzitul intestinal, eliminand astfel mai usor toxinele din organism.

O cana de telina tocata contine:
16 calorii
0 grasimi
1 g proteine
5 g fibre
5 mg vitamina K
36 mg acid folic
22 mg vitamina A
263 mg potasiu
1 mg vitamina C
40 mg calciu
0,08 mg vitamina B6

1. Ajuta la scaderea colesterolului

Studiile clinice arata ca un consum regulat de telina duce la scaderea colesterolului rau din sange cu pana la 20% si scade concentratia de trigliceride. Se recomanda ca, timp de trei saptamani, in fiecare dimineata sa se bea pe stomacul gol cate un pahar de suc proaspat de telina.

2. E un bun antiinflamator

Telina contine antioxidanti si flavonoizi polifenolici, care au rol antiinflamator. Acestia ajuta la combaterea radicalilor liberi, care pot duce la inflamatii. Inflamatia este adesea o cauza a bolilor cronice precum cancerul, bolile de inima sau artrita.

Cercetatorii au identificat in telina peste 10 tipuri de antioxidanti, ceea ce fac din telina un tratament natural foarte bun pentru durerile articulare, guta, infectii renale si hepatice, afectiuni ale pielii sau infectii ale tractului urinar.

3. Ajuta la prevenirea sau tratarea hipertensiunii arteriale

Extractele de seminte de telina au proprietati antihipertensive, ceea ce inseamna ca ajuta la reducerea tensiunii arteriale, unul dintre cei mai importanti factori de risc pentru boli cardiace coronariene, principala cauza a mortalitatii in tarile industrializate.

Hexanul prezent in telina relaxeaza muschii din jurul arterelor, dilata vasele de sange, favorizand circulatia sangvina.

4. Ajuta la pierderea in greutate

Telina are un continut extrem de scazut de calorii, ceea ce o transforma intr-un aliment ideal in diete. In plus, furnizeaza si substante nutritive vitale care ajuta la reglarea metabolismului. Telina este atat de bogata in nutrienti, oferind antioxidanti, electroliti, vitamine si minerale, precum vitamina C, vitamina B si potasiu, toate cu foarte putine calorii.

5. Stimuleaza digestia si reduce balonarea

Semintele de telina contin un compus care are efect diuretic si care ajuta la detoxifierea organismului. In studiile efectuate pe sobolani, volumul de urina a fost semnificativ mai mare in cazul sobolanilor carora li s-a administrat extract de telina, comparativ cu cei care nu au fost supusi acestui tip de tratament.

Intrucat imbunatateste circulatia la nivelul intestinelor, este, de asemenea, utila pentru imbunatatirea digestiei, ajutand la ameliorarea starii de balonare si la combaterea retentiei de apa.

6. Ajuta in lupta impotriva cancerului

Studii recente au demonstrat ca telina ar putea fi eficienta si in combaterea mai multor forme de cancer. Compusii sai au efecte imunostimulatoare. Acizii fenolici continuti de telina, care lupta impotriva tumorilor, blocand dezvoltarea celulelor canceroase.


Medici specialisti Diete-Nutritie

  • Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
  • Dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
  • Dr. Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
  • Dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
  • Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate