5 retete de deserturi congelate si sarace in calorii
Generalitati
SusDeserturile congelate sunt apreciate in special in timpul verii, datorita efectului racoritor intens si al gustului special.
Fructele sunt ingredientele ideale pentru astfel de preparate dulci, fie ca este vorba despre pepenele verde si galben sau fructele de padure atat de bogate in antioxidanti.
Deserturile congelate pot fi totodata si sarace in calorii, daca sunt pregatite corespunzator. Medicii nutritionisti le recomanda in sezonul estival intregii familii, inclusiv in locul altor gustari hipercalorice.
Retete de deserturi de vara sanatoase
Sus1. Cocktail racoritor cu pepene galben si lamaie verde
Pepenele galben este una dintre cele mai importante surse de vitamina A sub forma beta-carotenului, antioxidantul care confera fructului nuanta de galben-portocaliu. Alti nutrienti pretiosi din pepenele galben sunt vitamina C, vitamina B6, acidul folic, vitamina K si fibrele alimentare.
Ingrediente:
1 pepene galben mediu taiat cubulete
2 lingurite coaja de lamaie verde
1 cana de suc proaspat de lamaie verde (de la 8 fructe)
2 linguri de miere
Mod de preparare:
Asezati cubuletele de pepene galben pe o tava tapetata cu hartie de pergament si introduceti-o la congelator pentru minimum 4 ore. Intr-un bol mediu, amestecati coaja de lamaie verde cu sucul si mierea, pana cand aceasta din urma se dizolva complet.
Introduceti pepenele galben, sucul de lamaie verde si o cana de apa rece in recipientul blenderului si procesati pana obtineti o compozitie omogena. Turnati continutul in 4 pahare, presarati deasupra coaja de lamaie si serviti imediat.
Calorii pentru o portie: 172 kcal.
2. Granita de pepene verde, tequila si lamaie verde
Acest desert racoritor este excelent in zilele racoroase de vara, oferind o noua perspectiva asupra modului in care va puteti bucura de gustul pepenelui verde.
Ingrediente:
1 pepene verde de 3 kg, cu pulpa taiata cubulete, fara seminte
1 lingurita coaja de lamaie verde
sucul de la aproximativ 4 lamai verzi proaspete
1 ceasca de tequila
1 ceasca nectar de agave
felii de lamaie verde
Mod de preparare:
Introduceti in recipientul unui blender cubuletele de pepene verde, coaja si sucul lamailor verzi, tequila si nectarul de agave, apoi procesati pana obtineti o compozitie omogena. Mai adaugati bucati de pepene rosu, daca este necesar.
Strecurati mixtura si turnati-o intr-un recipient, inlaturand pulpa. Congelati sucul timp de doua ore. Cu o furculita, razuiti cristalele de gheata formate din 30 in 30 de minute. Folosind o lingura de inghetata, puneti cate 3 cupe de granita in 6 boluri, decorand desertul cu feliile de lime.
Calorii pentru o portie: 143 kcal.
3. Inghetata de casa cu afine si banane
Aceasta reteta excelenta de inghetata de casa poate fi preparata cu orice tip de fructe de padure, in afara de afine (zmeura, capsune, merisoare, mure etc.).
Ingrediente:
4 banane bine coapte
1 ceasca de nectar de agave
1 jumatate de cana lapte de migdale
1 cana de afine congelate
Mod de preparare:
Decojiti banalele, taiati-le felii si introduceti-le in pungi cu sistem de etansare. Lasati tot aerul sa iasa din interior, sigilati-le si lasati-le la congelat minimum 6 ore (sau peste noapte). Intr-un robot de bucatarie, introduceti bananele congelate, doua linguri din nectarul de agave si jumatate din cantitatea laptelui de migdale si procesati pana cand ingredientele se omogenizeaza (timp de aproximativ 2-4 minute). Turnati compozitia intr-un recipient cu capac si introduceti-o la congelator.
Intre timp, mixati in blender afinele, restul nectarului de agave si al laptelui de migdale, timp de 1 minut. Scoateti compozitia de la congelator si amestecati mixtura de afine, incorporand-o cu o spatula din cauciuc. Acoperiti din nou recipientul si lasati inghetata la congelator inca 30 de minute.
Calorii pentru o portie: 129 kcal.
4. Inghetata pe bat cu lapte batut si piersici
Atat laptele batut, cat si piersicile, sunt alimente recomandate in orice dieta echilibrata, dar si ingrediente excelente pentru un desert racoritor de vara. Secretul acestei retete este sa curatati piersicile cu un instrument special de decojit, nu cu un cutit, pentru a pastra cat mai mult din integritatea pulpei.
Ingrediente:
300 ml lapte batut
1 jumatate de lingurita esenta de vanilie
1 sfert de lingurita esenta de migdale
5 linguri de miere
3-4 piersici medii bine coapte, decojite si taiate cubulete
piersici congelate dezghetate (dupa gust)
Mod de preparare:
Intr-un bol mediu, amestecati laptele batut, esentele de vanilie si migdale si 3 linguri de miere, pana se omogenizeaza complet compozitia. Turnati apoi mixtura in forme de inghetata si congelati-o timp de 1 ora.
Daca folositi piersici proaspete, puneti o oala cu apa la fiert si pregatiti un bol plin cu apa foarte rece, pe care sa il aveti la indemana. Opariti piersicile timp de 30 de secunde, apoi transferati-le in bolul cu apa rece si lasati-le inautru inca 30 de secunde.
Introduceti piersicile in recipientul blenderului cu restul cantitatii de miere si procesati pana obtineti un piure fin, cu care glazurati apoi amestecul congelat de lapte batut. Introduceti betele de inghetata in forme si lasati inghetata la congelat cel putin 3 ore.
Calorii pentru o portie: 106 kcal.
5. Frigarui de fructe congelate
Potrivit pentru orice masa festiva, acest desert aspectuos este si foarte sanatos, bogat in fibre, potasiu, antioxidanti si vitamina C.
Ingrediente:
3-4 banane coapte
100 grame ananas proaspat taiat cubulete
40 de boabe de struguri
3-4 kiwi medii
12 capsune mari
3-4 piersici sau nectarine
3-4 felii pepene verde
3-4 felii pepene galben
bete de frigarui
Mod de preparare
Curatati piersicile, nectarinele, fructele de kiwi si spalati bine capsunele. Scopul principal este ca bucatile de fructe sa fie suficient de mari, incat sa poata fi infipte pe betele de frigarui fara sa se dezintegreze. Folositi o lingura de inghetata pentru a scobi pulpa pepenelui verde si galben in forme sferice, pe care sa le puteti aseza apoi pe bete. La fel cum procedati cu frigaruile obisnuite, introduceti ingredientele pe betele pregatite, in functie de preferintele personale. Lasati-le apoi la congelator 2-3 ore.
Calorii pentru o portie: 50-70 kcal.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Conf. dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic primar Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Asist. univ. dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
Articole recomandate
- Intoleranta la fructoza
- Dieta pentru hipotiroidism
- Fructe si legume de iarna. Conditii de depozitare si moduri de preparare
- Alimentatia copilului
- Top 15 alimente pentru persoanele cu insuficienta renala
- 9 sfaturi pentru a reduce caloriile de sarbatori!
- 10 alimente hipercalorice ale primaverii
- Secrete culinare pentru pacientii cu poliartrita reumatoida
- Fructele - surse excelente de antioxidanti