4 retete recomandate ca alternative sanatoase la preparate bogate in calorii
Generalitati
SusPreparatele bogate in calorii, precum pizza sau deserturile decadente, sunt ispite culinare dificil de evitat in permanenta.
O cale de compromis poate fi prepararea de retete sanatoase sub forma unor alternative cu un aport caloric mai scazut, la fel de gustoase precum variantele clasice.
Un mod de viata sanatos nu trebuie sa insemne privarea continua de felurile de mancare copioase indragite de copii si adulti deopotriva. O alimentatie benefica organismului si longevitatii implica, in schimb, alegerea atenta a ingredientelor folosite pentru preparatele consumate in mod regulat.
Alternative sanatoase la retete hipercalorice
SusUn preparat bogat in calorii poate fi intotdeauna reinventat prin retete care sa reduca in mod considerabil aportul de grasimi, carbohidrati si zahar, mai exact al nutrientilor care furnizeaza un numar periculos de calorii.
Retetele de mai jos sunt exemple excelente de alternative mai sanatoase pentru delicii culinare copioase si dificil de digerat.
1. Pizza rapida cu pui picant si busuioc
Pizza comandata din restaurantele de profil abunda in grasimi nesanatoase si carbohidrati simpli, astfel explicandu-se de ce acest preparat este considerat a fi o bomba calorica. Preparata in casa, o pizza cu blat integral si branza degresata va fi mult mai saraca in calorii, mai putin periculoasa pentru cresterea colesterolului si mai bogata in fibre.
Puiul gatit fara grasimi furnizeaza proteine de calitate, care mentin senzatia de satietate si dezvolta masa musculara. Reteta de pizza de mai jos este suficienta pentru patru portii, a cate 160 de kcal fiecare.
Timp de preparare 20 de minute
Grad de dificultate redus
Ingrediente
- 2 lipii integrale
- spray de gatit
- un piept de pui preparat pe gratar si taiat felii subtiri
- sos de ardei iute dupa gust
- 30 grame sos de rosii natural (nu pasta de tomate)
- 80 grame branza mozzarella degresata
- busuioc proaspat maruntit
- piper negru
Mod de preparare
Preincalziti cuptorul la temperatura redusa (160 de grade Celsius). Aplicati spray-ul de gatit pe ambele parti ale lipiilor, asezati-le intr-o tava si lasati-le la copt pana devin maronii. Separat, puneti puiul intr-un bol alaturi de sosul de ardei iute. Intindeti sosul de rosii peste lipii, presarati branza mozzarella deasupra si asezati uniform feliile de pui asezonate cu sosul de ardei iute.
Mai aplicati un strat de spray pentru gatit si introduceti pizza la cuptor cateva minute, pana cand branza se topeste, iar lipiile devin crocante. Garnisiti preparatul cu busuiocul proaspat si piperul negru.
2. Inghetata cu banane si ciocolata
Inghetata nu trebuie sa fie intotdeauna nesanatoasa. Diferenta este facuta de ingredientele din care a fost preparata si proportiile acestora. Bananele sunt o sursa excelenta de vitamine si potasiu, iar continutul bogat de proteine asigura instalarea unei stari depline de satietate.
Aveti nevoie de un robot de bucatarie sau de un blender. Feliati bananele si congelati-le cu cateva ore inainte. Reteta este suficienta pentru 4 portii, a cate 200 kcal fiecare.
Timp de preparare 10 minute
Grad de dificultate redus
Ingrediente
- 4 banane mari taiate rondele si congelate
- 4 linguri pudra proteica de ciocolata
- 85 ml lapte de migdale neindulcit
- 85 ml iaurt grecesc cu continut redus de grasime
- 1 lingura pudra de cacao
- un praf sare mare
- 1 lingurita de scortisoara
Mod de preparare
Introduceti feliile de banane in robotul de bucatarie si procesati-le, pana obtineti un piure. Adaugati restul ingredientelor si procesati pana obtineti o compozitie cremoasa. Turnati apoi mixtura intr-un recipient cu inchidere etans si congelati-o aproximativ 3 ore.
3. Macaroane cu branza
In varianta clasica, reteta de macaroane cu branza implica un numar ridicat de calorii si multe grasimi saturate, periculoase pentru silueta si sanatatea cardiovasculara. Alternativa mai sanatoasa pastreaza nutrientii pretiosi, fara caloriile excedentare.
Reteta de mai jos este suficienta pentru aproximativ 5 portii, a cate 300 kcal fiecare.
Timp de preparare 50 de minute
Grad de dificultate mediu
Ingrediente
- 230 grame de macaroane integrale
- 500 ml lapte cu maximum 2% grasime
- 2 linguri faina
- 1 jumatate lingurita mustar uscat
- un praf de sare
- un praf de piper
- 35 grame branza Cheddar maruntita
- 35 grame branza telemea dietetica rasa
- 20 grame pesmet
- 20 grame branza Parmezan
Mod de preparare
Preincalziti cuptorul la 190 de grade Celsius si fierbeti pastele conform indicatiilor de pe pachet, apoi scurgeti-le cat mai bine intr-o sita. Intre timp, introduceti 250 de ml de lapte, faina, mustarul sarea si piperul intr-un borcan mare, fixati bine capacul si agitati recipientul, pana cand ingredientele se combina. Turnati mixtura obtinuta intr-o tigaie medie cu suprafata antiaderenta si adaugati restul de lapte. Lasati totul sa fiarba la foc mediu. Adaugati branza Cheddar si telemeaua si amestecati pana cand cele doua tipuri de branza se topesc.
Turnati sosul de branza peste paste, incorporati-l cu o spatura si introduceti totul intr-o tava. Lasati la copt timp de 15 minute. Intr-un bol mic, amestecati crutoanele si branza Parmezan, apoi presarati mixtura peste macaroanele coapte. Mai introduceti preparatul la cuptor inca 5 minute.
4. Burgeri tailandezi de curcan
Reteta tailandeza pentru burgeri este mult mai sanatoasa decat cea americana, atat prin carnea slaba pe care o utilizeaza, cat si prin condimentele care accelereaza arderile metabolice. Reteta este suficienta pentru 4 portii, a cate 380 de kcal fiecare.
Timp de preparare 30 de minute
Grad de dificultate mediu
Ingrediente
- 1 ou batut
- 3 linguri pesmet
- 1 lingurita mix de condimente tailandeze
- 500 grame carne de curcan tocata
- 4 chifle integrale de hamburger taiate in jumatate si prajite
- busuioc proaspat maruntit
- 2 linguri maioneza degresata
- cateva rondele subtiri de ceapa (optional)
Mod de preparare
Preincalziti gratarul la foc mediu. Intr-un bol mare, amestecati oul batut, pesmetul si condimentele tailandeze, apoi adaugati carnea tocata de curcan si framantati bine compozitia. Odata ce este bine omogenizata, impartiti-o in patru parti egale si formati turte rotunde.
Puneti chiftelele obtinute pe gratar si lasati-le circa 14-18 minute, pana cand carnea se gateste bine, inclusiv in centru. Asezati frunzele de busuioc in interiorul chiflelor, adaugati chiftelele si asezonati cu maioneza dietetica. Garnisiti cu rondele de ceapa, daca doriti.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Conf. dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic primar Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic specialist Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Idei de preparare si servire sanatoasa a alimentelor pe gratar in timpul verii
- Alimentele bogate in amidon si ce rol au in dieta zilnica
- Despre vara si prea multe calorii
- Sfaturi pentru mentinerea sanatatii copiilor
- 8 secrete uimitoare despre zahar
- Tratament pentru cresterea parului
- Condimente si ierburi aromatice pe care merita sa le incercati
- Fasolea verde - informatii nutritionale si retete sanatoase
- Prunele - beneficii si retete sanatoase