4 retete de desert sanatoase si apetisante
Generalitati
SusIubitorii de dulciuri de pretutindeni au la dispozitie numeroase retete de desert sanatoase si apetisante, care satisfac din plin pofta de dulce, fara sa predispuna ingrasarii si diabetului zaharat.
Daca deserturile obisnuite pot furniza doza zilnica maxima de carbohidrati intr-o singura portie, cele preparate cu ingrediente atent alese si consumate cu moderatie pot menaja silueta si starea de sanatate cu brio.
Retetele de desert de mai jos respecta limitele unui regim alimentar echilibrat si pot fi savurate chiar si de diabetici.
Cuprins articol
Ce inseamna un desert sanatos
SusFactorii de baza in mentinerea starii de sanatate si a formei fizice in parametri optimi sunt carbohidratii consumati in doze mici si grasimile saturate evitate pe cat posibil. Un desert sanatos dozeaza cu atentie acesti nutrienti, fara ca acest lucru sa insemne ca preparatul este mai putin apetisant sau gustos.
Medicii nutritionisti spun ca cea mai buna cale de a introduce desertul in meniul zilnic este sa asteptati o ora dupa ce ati consumat felul principal, astfel incat carbohidratii sa poata fi metabolizati mai bine si transformati in energie.
Daca doriti sa consumati un desert sanatos, evitati produsele dulci dietetice din supermarket, a caror eticheta va poate induce in eroare. Chiar daca nu contin zahar, acestea va pot pune greutatea si sanatatea in pericol. Atentie, insa, oricat de sanatos ar fi un desert, portiile moderate raman in continuare o conditie!
Cea mai buna strategie de a savura un desert sanatos este sa il pregatiti acasa, din ingrediente atent alese. Sugestiile de mai jos va ajuta in acest sens!
1. Mere coapte umplute cu fulgi de ovaz si scortisoara
Acest desert apetisant si cu un continut redus de calorii poate fi preparat in doar 10 minute.
Ingrediente
- 4 mere mari Golden cu miezul indepartat
- sucul de la o jumatate de lamaie
- 1/4 cana + 2 linguri zahar brun
- 1/4 cana fulgi de ovaz
- 1 lingurita de scortisoara
- 2 linguri margarina fara grasimi saturate
- 1/4 nuci pecan taiate fin
Preincalziti cuptorul la 220 de grade Celsius si presarati sucul de lamaie peste mere. Intr-un bol de dimensiuni mici, amestecati restul ingredientelor. Umpleti merele cu mixtura obtinuta, impartind-o in mod egal.
Tapetati o tava de copt cu hartie de pergament si pozitionati merele, astfel incat sa existe o distanta de 2-3 centimetri intre ele. Lasati totul la copt 25-30 de minute.
Valori nutritionale 145 calorii, 26 g carbohidrati, 1 g proteine, 5 g grasimi, 0,9 g grasimi saturate, 3 g fibre si 25 mg sare.
2. Negrese cu fasole neagra
Suprinzator la acest desert foarte sanatos este ca nimeni nu sesizeaza faptul ca ciocolata a fost, de fapt, inlocuita de fasolea neagra.
Ingrediente
- 1 cana fasole neagra la conserva, clatita si scursa
- stevie (indulcitor natural)
- 1/4 cana ulei de canola
- 1/4 cana sos de mere neindulcit
- 1/3 cana pudra cacao
- 2 oua mari
- 1 lingurita extract de vanilie
- 1/4 lingurita sare
- 1/4 cana fulgi de ciocolata amara
Preincalziti cuptorul la 175 grade Celsius si acoperiti fundul unei tavi de copt cu spray de gatit, apoi asezati deasupra hartie de pergament, adaugati inca un strat de spray de copt si puneti tava deoparte.
Intr-un bol separat, folositi mixerul pentru a bate fasolea neagra, astfel incat sa obtineti o pasta. Adaugati stevia, uleiul de canola, sosul de mere, pudra de cacao, ouale, vanilia si sarea si amestecati bine compozitia, pana o omogenizati. Incorporati apoi fulgii de ciocolata amara cu o spatula lata.
Turnati compozitia negreselor in tava si lasati prajitura la copt circa 30-35 de minute (pana cand aluatul incepe sa se desprinda de margini).
Valori nutritionale 100 calorii, 12 g carbohidrati, 2 g proteine, 5 g grasimi, 1 g grasimi saturate, 1 g fibre si 95 mg sare.
3. Parfait de iaurt, lamaie si fructe de padure
Plin de antioxidanti si probiotice, acest desert irezistibil este intotdeauna o alternativa sanatoasa la dulciurile obisnuite. Puteti folosi orice combinatie de fructe de padure, dupa bunul plac.
Ingrediente
- 900 grame iaurt grecesc
- coaja si sucul de la 2 lamai mici
- stevie (indulcitor natural)
- 1 lingura vanilie
- 1 cana fructe de padure proaspete
- 1/3 cana alune de padure maruntite
Amestecati intr-un bol mediu iaurtul, zeama de lamaie, coaja de lamaie si stevia. Impartiti compozitia in mai multe pahareboluri mici (astfel incat sa umple 14 din recipiente). Presarati deasupra fructele de padure, apoi adaugati inca 12 cana din mixtura de iaurt. Presarati deasupra alunele de padure maruntite si serviti desertul imediat sau pastrati-l la frigider 2-4 ore.
Valori nutritionale 200 calorii, 19 g carbohidrati, 25 g proteine, 3,5 g grasimi, 0,5 g grasimi saturate, 2 g fibre si 90 mg sare.
4. Desert crocant cu mere
Daca preferati deserturile sanatoase, reteta sanatoasa de mai jos se va ridica la asteptarile dumneavoastra.
Ingrediente
- spray pentru gatit
- 1/4 cana zahar brun
- 1/4 cana faina
- 1/2 cana fulgi de ovaz
- 2 linguri de margarina fara grasimi trans
- 1 lingurita praf de scortisoara
- 1/2 lingurita praf de nucsoara
- 1 lingurita extract de vanilie
- 5 cani de mere decojite si taiate felii (circa 5 mere)
Preincalziti cuptorul la 170 de grade Celsius. Acoperiti fundul unei tavi de copt de dimensiune medie cu spray pentru gatit. Intr-un bol separat, amestecati zaharul brun, faina, fulgii de ovaz, margarina, scortisoara, nucsoara si vanilia, folosind o furculita. Compozitia pe care o obtineti trebuie sa fie sfaramicioasa.
Asezati feliile de mar pe fundul tavii si turnati deasupra compozitia obtinuta din restul ingredientelor. Lasati totul la copt timp de 30 de minute si serviti desertul dupa ce se raceste.
Valori nutritionale 145 calorii, 27 g carbohidrati, 2 g proteine, 4 g grasimi, 1 g grasimi saturate, 2 g fibre si 41 mg sare.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Conf. dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic primar Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Asist. univ. dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic specialist Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Ovazul, beneficii si retete sanatoase
- 6 greseli care pot afecta starea de sanatate
- Cum sa imbatranim sanatos
- Dieta pentru sanatatea rinichilor
- Consumul de carne rosie este nociv pentru sanatate?
- Uleiul de nuca, beneficii pentru sanatate
- 9 sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa
- Alimentatia sanatoasa
- Stil de viata sanatos pe timpul verii