12 idei de meniuri lacto-ovo vegetariene care nu depasesc 500 de calorii
Generalitati
SusIntroducerea catorva preparate lacto-ovo vegetariene in dieta, cel putin ocazional, poate fi o strategie buna de a beneficia de numeroase beneficii pentru sanatate, de la pierderea in greutate, pana la reducerea nivelului de colesterol in sange.
Alimentele de provenienta vegetala contin foarte putine grasimi saturate, furnizand in schimb cantitati importante de fibre, vitamine si minerale. Un alt avantaj al preparatelor lacto-ovo vegetariene este acela ca rareori depasesc 200 de calorii pentru o portie, insa au o valoare nutritionala superioara.
Meniurile lacto-ovo vegetariene de mai jos contin preparate culinare preponderent cu alimente vegetale, care insumeaza un numar mic de calorii, in schimbul unei senzatii accentuate de satietate.
Cuprins articol
Meniuri vegetariene sub 500 de calorii
SusMulte persoane considera ca este mai dificil sa diversifici un meniu folosind in mare parte doar alimente vegetale, insa in realitate, variantele disponibile sunt numeroase si, in egala masura, delicioase.
Meniurile lacto-ovo vegetariene de mai jos pot fi introduse chiar si in mesele festive, avand un maret avantaj toate preparatele respecta limita de aproximativ 500 de calorii pentru intregul meniu!
1. Pizza cu fasole neagra si porumb copt
- o portie de pizza cu sos de rosii, fasole neagra fiarta si porumb copt (303 calorii);
- supa de dovleac (60 calorii) sau salata de conopida (48 calorii);
- desert iaurt degresat cu fine proaspete (118 calorii) sau serbet de papaya si lamaie (110 calorii);
2. Paste penne cu sos de rosii picant
- o portie de paste penne cu sos de rosii intens condimentat (315 calorii);
- spanac simplu sotat (68 calorii) sau broccoli preparat in stil sicilian (63 calorii);
- tiramisu de post (107 calorii) sau un pahar de vin rosu (120 calorii);
3. Gnocchi cu petiol si fasole alba
- o portie de gnocchi cu fasole alba, petiol si mozzarella (327 calorii);
- supa de dovlecel si porumb (111 calorii) sau legume sotate cu sos de rosii (102 calorii);
- acadele din piersici (33 calorii) sau capsuni feliate (27 calorii);
4. Orez cu broccoli si ardei rosu
- o portie de orez preparat cu supa de pui, broccoli si ardei rosu (231 calorii);
- supa de rosii (142 calorii) sau garnitura de legume verzi (120 calorii);
- un pahar de cocktail de mar cu sos de cidru (103 calorii) sau un pahar de vin alb (116 calorii);
5. Sufleu de broccoli cu branza de capra
- o portie de sufleu de broccoli cu branza de capra (254 calorii);
- spanac tanar cu otet de sampanie (120 calorii) sau sparanghel copt cu sos de usturoi si lamaie (89 calorii);
- pilaf din orez brun (97 calorii) sau cartofi copti cu lapte batut (85 calorii);
- felii de mar proaspat (28 calorii) sau o piersica proaspata (33 de calorii);
6. Lipii umplute cu ciuperci
- o portie de lipii umplute cu ciuperci preparate pe gratar, cu sos de rosii (378 calorii);
- varza Kale sotata (102 calorii);
- un pahar de limonada cu zahar brun (45 calorii);
7. Omleta cu branza tofu
- o portie de omleta preparata cu branza tofu si ierburi aromatice (202 calorii);
- porumb copt (90 calorii);
- fasole neagra cu o lingura de smantana degresata (134 calorii) sau mix de legume sotate cu otet mediteranean picant (124 calorii);
- fursec din faina integrala cu ciocolata neagra (68 calorii) sau iaurt simplu degresat cu capsuni proaspete (66 calorii);
8. Salata de orez brun cu fasole
- o portie de salata preparata cu legume proaspete, orez brun fiert si fasole (304 calorii);
- sos de avocado cu felii de lamaie, salata verde si smantana degresata (128 calorii) sau supa de dovleac si porumb (111 calorii);
- budinca de banane (82 calorii) sau sos de mere cu zmeura (67 calorii);
9. Ciuperci Portobello cu branza tofu
- o portie de ciuperci Portobello sotate si asezonate cu branza tofu (181 calorii);
- salata de mazare, morcovi si ardei rosu (78 calorii) sau varza chinezeasca sotata cu o lingurita de ulei de masline si sos de soia cu continut redus de sare (62 calorii);
- garnitura de quinoa (111 calorii) sau garnitura de orez brun (109 calorii);
- salata de citrice fara frisca (128 calorii) sau serbet de papaya si lamaie (110 calorii);
10. Legume Mu Shu
- o portie de Mu Shu chinezesc fara carne (171 calorii);
- mini-morcovi glazurati (74 calorii) sau mazare preparata la aburi cu ulei de masline (77 calorii);
- garnitura de orez brun (109 calorii);
- inghetata de vanilie degresata (104 calorii) sau un pahar de vin alb (116 calorii);
11. Curry de legume cu ghimbir
- o portie de tocanita din legume (cartof dulce, dovlecel, spanac) cu curry si ghimbir (161 calorii);
- spanac tanar cu doua linguri de sos din lapte batut (35 calorii) sau mix de legume sotate cu dressing de iaurt si usturoi (38 calorii);
- doua felii de paine integrala (132 calorii) sau garnitura de quinoa (111 calorii);
- budinca dietetica (142 calorii) sau salata de citrice (128 calorii);
12. Legume sotate cu masline si usturoi
- o portie de legume sotate (la alegere) asezonate cu masline si usturoi (318 calorii);
- garnitura de quinoa (111 calorii);
- sos de mere cu zmeura (67 calorii) sau salata de fructe fara dressing (68 calorii);
Preparate fara carne rapide si gustoase
SusIn afara de meniurile diversificate pe care le puteti pregati fara sa adaugati carne, aveti la dispozitie si o serie de preparate rapide si gustoase pentru o cina satisfacatoare sau o gustare cu adevarat sanatoasa.
Acestea reprezinta o cale excelenta de a reduce aportul zilnic de grasimi saturate din dieta, principala cauza a ingrasarii si a instalarii afectiunilor care au la baza dezechilibrele nivelului de colesterol si zahar in sange.
- sandwich cu vinete coapte si branza tofu;
- supa de fasole cu varza Kale;
- pizza cu tofu, ceapa rosie si cartofi dulci;
- spanac sotat cu nuci si ciuperci;
- crochete de cartofi, ciuperci si praz;
- friptura de tofu cu legume sotate;
- orez cu mazare si ceapa rosie;
- paste Farfalle cu rosii, ceapa si spanac;
- linte condimentata si branza tofu;
- briose din cartofi dulci si mazare cu sos salsa asezonat cu avocado;
- biscuiti integrali cu pasta de hummus;
- ghiveci de legume de toamna;
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Conf. dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Asist. univ. dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic specialist Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- 3 cereale integrale pe care sa le consumati mai des in retete sanatoase
- Cum sa urmati corect un regim alimentar vegetarian
- 7 salate pe care copiii le vor adora
- Masuri pregatitoare sarcinii
- Beneficiile medicale ale condimentelor si mirodeniilor
- Diete antiinflamatoare
- Dieta cu 3 mere pe zi
- 10 alimente si preparate bune de gatit pe gratar
- Cum va poate schimba viata o dieta macrobiotica