12 gustari bogate in proteine care inhiba senzatia de foame
Generalitati
SusSolutia mentinerii unei greutati ideale pot fi gustarile bogate in proteine, alcatuite din alimente care furnizeaza energie organismului si inhiba senzatia de foame, precum si pofta de a consuma dulciuri si alte produse nocive.
Cuprins articol
Gustarile satioase ajuta la reglarea greutatii corporale
SusUn studiu facut public de Universitatea din Missouri, SUA, in anul 2012 a descoperit ca femeile fara probleme de sanatate, care consuma gustari bogate in proteine (circa 24 de grame), reusesc sa isi mentina greutatea corporala pe termen lung, intrucat nu se confrunta cu senzatia de foame persistenta de-a lungul zilei.
Pe de alta parte, studiul a scos in evidenta si faptul ca femeile care obisnuiesc sa consume gustari sarace in proteine se lupta de regula cu kilogramele in plus, intrucat sunt mai predispuse exceselor alimentare pe fondul unui apetit crescut si dificil de controlat.
Specialistii in nutritie mentioneaza ca, desi gustarile care furnizeaza un numar mare de proteine ajuta la inhibarea senzatiei de foamei, ele sunt in acelasi timp si bogate in calorii. Prin urmare, limitarea portiilor este esentiala pentru evitarea ingrasarii.
Alegerea alimentelor cu cel mai mare continut de proteine si combinarea lor echilibrata este un alt secret in acest caz. Un ou mare fiert contine aproximativ 6 grame de proteine, doua linguri de unt de arahide furnizeaza 8 grame de proteine, iar 113 grame de branza degresata ofera 14 grame de proteine. Iaurtul grecesc are de doua ori mai multe proteine decat iaurtul obisnuit.
O gustare sanatoasa si echilibrata din punct de vedere nutritional nu trebuie sa depaseasca aportul de 24 de grame de proteine.
Gustari cu aport crescut de proteine
Sus1. Iaurt grecesc cu migdale
O gustare apetisanta si cu un aport satisfacator de proteine este constituita dintr-un pahar de iaurt grecesc degresat si 43 de grame de migdale, care insumeaza o portie de aproximativ 21 de grame de proteine.
2. Sunca de curcan si cascaval degresat
Consumati intre mese doua felii de sunca de curcan rulate pe doua felii de cascaval degresat, pentru a beneficia de un aport ideal de 24 de grame de proteine, suficiente pentru combaterea eficienta a senzatiei de foame si a tentatiei de a manca ceva dulce pana la urmatoarea masa principala.
3. Struguri si branza de vaci
O alta gustare excelenta pentru continutul generos de proteine este constituita din branza de vaci, scortisoara si struguri. Combinatia este usoara si delicioasa, furnizand aproximativ 26 de grame de proteine, pentru o senzatie de satietate prelungita.
4. Seminte de soia si smochine
Aproximativ 60 de grame de seminte de soia si patru smochine mici insumeaza un aport pretios de 22 de grame de proteine, constituind o gustare excelenta pentru o zi solicitanta.
5. Smoothie verde
Un smoothie verde preparat din fructe si legume valoroase din punct de vedere nutritiv poate fi gustarea sanatoasa care sa tina foamea sub control si sa ajute organismul din multe alte puncte de vedere. Reteta poate fi preparata in doar 10 minute si presupune procesarea intr-un blender a urmatoarelor ingrediente
- o mana plina de spanac tanar;
- 2-3 castraveti medii spalati bine;
- o tulpina de telina taiata bucati;
- o jumatate de banana medie;
- o jumatate de cana de ananas (proaspat sau conservat);
- 170 grame de iaurt grecesc degresat simplu;
- 3-5 cuburi de gheata (optional);
Iaurtul poate fi inlocuit cu branza tofu, pentru varianta vegetariana a acestui smoothie. Portia de proteine pe care o furnizeaza aceasta gustare bogata in antioxidanti este de aproximativ 21 de grame de proteine pentru un pahar.
6. Pastrama de vita
Pastrama de vita preparata prin metode traditionale, fara sodiu in exces si conserventi, poate lua locul oricarei gustari menite sa ofere organismului proteinele de care are nevoie pentru a functiona in mod optim. Circa 3 grame de pastrama de vita contin 24 de grame de proteine.
7. Salata de linte
Salata de linte se remarca printr-un cocktail de grasimi de buna calitate provenite din feliile de avocado, nucile si semintele nesarate si legumele pe care le contine. Lintea este o sursa excelenta de proteine si fibre, asadar contribuie semnificativ la mentinerea senzatiei de satietate, pentru un control sporit al consumului de hrana in fiecare zi.
8. Seminte de dovleac
Semintele de dovleac coapte si nesarate sunt o alta varianta de gustare sanatoasa si satioasa, de vreme ce o jumatate de cana furnizeaza aproximativ 14 grame de proteine.
9. Un ou fiert tare
Plin de nutrienti esentiali pentru organism, oul fiert este si o varianta excelenta de gustare pentru preluarea unei cantitati multumitoare de proteine. Oul poate fi consumat simplu sau feliat si asezat pe o felie sau doua de paine integrala.
10. Unt de migdale si telina
Cateva felii de telina pot fi glazurate cu unt de migdale (alte variante sunt untul de arahide sau de alune caju) si transformate astfel intr-o gustare extrem de satioasa, care funizeaza proteine cu generozitate. Telina poate fi inlocuita cu felii de mere proaspete, iar untul de arahide poate fi presarat cu stafide, pentru un plus de gust.
11. Fursecuri cu fulgi de ovaz si stafide
Amestecati intr-un vas de iena 25 grame de fulgi de ovaz, o lingurita de zahar brun, o lingura de faina, un albus de ou, 1/4 lingurita de extract de vanilie, 1/4 lingurita praf de copt, 1 lingurita de scortisoara si 1 lingura de stafide. Amestecati bine ingredientele pana obtineti un aluat moale si introduceti totul la cuptorul cu microunde timp de 45 de secunde. Veti obtine un fursec delicios si bogat in proteine, care poate fi oricand gustarea sanatoasa ce va poate ajuta sa va mentineti in forma.
12. Iaurt grecesc cu fructe de padure
Iaurtul grecesc este intotdeauna salvator pentru suplimentarea aportului de proteine. Introduceti intr-un pahar cu iaurt de acest tip si adaugati o jumatate de cana de fructe de padure. Puteti suplimenta continutul de proteine cu ajutorul unei linguri de migdale proaspete sau prajite (dar fara sare adaugata).
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Conf. dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Asist. univ. dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic specialist Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Gustari cu cel mult 100 de calorii
- Surse sanatoase de proteine
- Strategii inteligente pentru a preveni recidiva infectiei fungice a unghiilor
- 11 gustari cu continut redus de carbohidrati
- 7 gustari sanatoase si hranitoare pentru femeile insarcinate
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Idei de gustari sanatoase pentru calatorii, aprobate de nutritionisti
- De cate proteine are nevoie o persoana?
- Gustari cu continut scazut de zahar