11 fructe si legume de toamna care iti intaresc imunitatea
Generalitati
SusFrumusetea toamnei nu sta doar in coloristica arborilor, ci si in beneficiile pentru sanatate pe care le aduc roadele specifice acestui anotimp.
Fructele si legumele de toamna abunda in substante nutritive care ajuta organismul sa lupte impotriva racelilor si virozelor de sezon si sa faca, in acelasi timp, fata altor afectiuni care se pot agrava toamna din cauza unui sistem imunitar slabit.
Nu avem nicio scuza sa nu mancam echilibrat si sa nu adoptam o dieta cat mai sanatoasa, cu ajutorul celor mai delicioase si sanatoase fructe si legume de sezon!
Cuprins articol
Cele mai sanatoase fructe de toamna
SusMere
Merele sunt disponibile tot anul, insa toamna este singurul moment cand le putem consuma proaspat culese si ne putem bucura cu adevarat de gustul lor autentic.
Merele dulci si zemoase sunt pline de antioxidanti, care intaresc sistemul imunitar si ne ajuta sa ne ferim de afectiunile specifice toamnei.
Contin din plin vitamina C, care ajuta organismul sa lupte impotriva factorilor externi, asigurand o imunitate de fier.
Atunci cand sunt consumate cu coaja, merele devin o sursa de fibre, care alaturi de pectina (se regaseste in toate fructele de toamna cu coaja comestibila), scade nivelul colesterolului si lupta impotriva bacteriilor din intestin.
De altfel, in coaja marului se gasesc majoritatea substantelor nutritive si vitaminelor, asa ca data viitoare nu mai curata marul inainte sa-l consumi.
Pere
Dulci si zemoase, perele sunt printre cele mai gustoase fructe de toamna. Sunt bogate in vitamine si antioxidanti, care intaresc sistemul imunitar si amelioreaza febra si durerile in gat specifice racelilor de sezon.
Este de preferat sa consumam perele cu coaja, intrucat contine de patru ori mai multi fitonutrienti decat pulpa, care contribuie la o buna functionare a inimii si sistemului nervos.
O singura para iti va asigura 22% din aportul zilnic necesar de fibre, necesare pentru functionarea normala a tractului digestiv.
Struguri
Unele dinte cele mai indragite roade ale toamnei, de care ne putem bucura pana in decembrie, sunt strugurii. Strugurii, in special cei negri, contin fitonutrienti si flavoide, care reduc nivelul colesterolului si imbunatatesc functiile cognitive.
Beneficiile strugurilor asupra sanatatii nu se opresc aici. Aceste fructe ajuta la protejarea sistemului cardiovascular, contribuie la reducerea inflamatiilor din corp, la imbunatatirea vederii precum si la protejarea articulatiilor.
Prune
Prunele ar trebui consumate cat mai des in sezonul rece, deoarece contin printre cei mai multi antioxidanti si sunt o sursa importanta de vitamina A, C si K, potasiu si fibre.
Aceste fructe intaresc sistemul imunitar, detoxifica organismul si regleaza tensiunea arteriala datorita continutului bogat in potasiu.
Prunele stimuleaza memoria, previn bolile de inima, fiind foarte sarace in grasimi, sunt benefice pentru oase, combat anemia si ajuta la prevenirea diverselor tipuri de cancer. In plus, dupa cum bine stim, prunele ajuta la prevenirea si tratarea constipatiei. Stimuleaza tranzitul intestinal si confera un efect laxativ.
Gutui
Gutuile nu doar ca ne feresc de raceli, ci previn anemia si stimuleaza pofta de mancare. Gutuile nu contin grasimi, sunt foarte sarace in sodiu si contin o cantite semnificativa de vitamina C, intarind astfel imunitatea.
Gutuia este considerat un tratament natural impotriva racelii, iar infuzia de coji si frunze de gutui, in combinatie cu mierea de albine, calmeaza tusea si amelioreaza inflamatiile gatului, destul de frecvente in sezonul rece.
Cele mai sanatoase legume de toamna
SusDovleac
Dovleacul este bogat in betacaroten si are proprietati antiinflamatoare si antioxidante. Desi are putine calorii, dovleacul abunda in fibre, minerale si vitamine, fiind recomandat in alimentatie pentru controlul colesterolului si controlul greutatii corporale.
Semintele de dovleac sunt, de asemenea, o adevarata mina de aur pentru sanatate, fiind bogate in acizi grasi Omega-3, care asigura o buna functionare a inimii, zinc, fier si vitaminele B2, B6 si E.
Intrucat sunt o mare sursa de aminoacizi, semintele de dovleac reduc stresul, starile de nervozitate si tulburarile de somn. Pentru a-si pastra beneficiile, semintele de dovleac trebuie consumate in stare cruda.
Ardeii grasi si gogosarii
Atat ardeii grasi, cat si gogosarii, sunt plini de vitamina C si minerale (fier, cupru, zinc, magneziu si potasiu) si au continut scazut de calorii. Stimuleaza metabolismul si au proprietati antibacteriene, anticancerigene si analgezice datorita continutului de capsaicina.
Gogosarul contine luteina, care protejeaza ochii de aparitia cataractei, si vitaminele B6, B2 si B3, care contribuie la metabolizarea alimentelor si transformarea lor in substante nutritive.
Fiindca reduce colesterolul rau, ardeiul gras este recomandat persoanelor cu probleme cardiovasculare. Ardeiul rosu (kapia) contine cea mai mare cantitate de vitamina C dintre toate soiurile de ardei, stimuleaza imunitatea si asigura o buna functionare a sistemului digestiv.
Conopida
Conopida este cea mai valoroasa leguma din familia cruciferelor. Are proprietati antiinflamatorii si antioxidante si protejeaza organismul impotriva afectiunilor cardiovasculare si accidentelor vasculare cerebrale.
Totodata, conopida contine calciu, fosfor, vitamina K, acid folic, vitamina C si, in special fibre, care protejeaza sistemul digestiv si impiedica dezvoltarea bacteriilor precum Helicobacter pylori.
Conopida ar trebui consumata cat mai des si, de preferat, in stare cruda, astfel incat sa nu isi piarda proprietatile.
Varza
Varza este un puternic antioxidant natural, care ne fereste de raceli si alte infectii ale aparatului respirator.
Este bogata in vitamine, minerale si fitonutrienti care contribuie din plin la mentinerea starii de sanatatea pe parcusul sezonului rece, dar si la reglarea greutatii corporale, fiind foarte slaba in calorii.
Varza inhiba dezvoltarea tumorilor canceroase si opreste inflamatiile din organism datorita continutului de glutamina, un agent antiinflamator puternic.
Sfecla rosie
Momentul optim pentru recoltarea sfeclei rosii este toamna, cand ne putem bucura din plin de proprietatile sale binecunoscute.
Sfecla rosie este una dintre cele mai benefice legume pentru organism, fiind bogata in antioxidanti si nitrati, care imbunatatesc circulatia sanguina, impiedicand formarea cheagurilor de sange si depunerea colesterolului pe vasele de sange.
Sfecla rosie este un energizant natural datorita continutului bogat in vitaminele B si C, magneziu, fier si potasiu. Totodata, imbunatateste functionarea ficatului, ajutandu-l sa distruga grasimile depozitate si detoxifica organismul.
Sfecla rosie contine betacianina, un antioxidant puternic care ajuta la prevenirea cancerului, infectiilor cronice, bolilor intestinului inflamat si afectiunilor cardiovasculare.
Cartofi dulci
Toamna ne putem bucura din plin de gustul dulce si cremos al cartofilor dulci. Cartofii dulci contin carbohidrati sanatosi, care au capacitatea de a regla zaharul din sange. Fiindca au un indice glicemic scazut, aceste legume pot ajuta la prevenirea supradozei de zahar din sange.
Cartofii dulci sunt o sursa bogata in fibre, care stimuleaza metabolismul si reduc riscul de obezitate. Cand sunt consumati cu coaja, ajuta la ameliorarea constipatiei, protejand tractul digestiv.
Concluzii
SusFructele si legumele de toamna asigura o sanatate de fier pe tot parcursul sezonului rece. Sunt hranitoare si contin toate vitaminele si mineralele de care organismul nostru are nevoie pentru a face fata celor mai raspandite afectiuni specifice acestui anotimp.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
Articole recomandate
- Cele mai sanatoase fructe si legume de toamna
- Dieta macrobiotica pentru toamna
- Retete sanatoase de toamna
- Detoxifierea de toamna
- 8 preparate culinare de toamna periculoase pentru silueta
- 7 fructe care previn cancerul. Introdu-le in dieta ta!
- Legumele si fructele de toamna - adevarate minuni pentru sanatate
- Gutuia, alimentul minune al toamnei. Zeci de beneficii intr-un singur fruct
- Cum sa scapi de depresia de toamna?
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Hologic si Papapostolou Romania parteneri principali al celui mai important eveniment medical dedicat imagisticii si oncologiei sanului
- 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei
- Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului?