Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

10 mirodenii cu efecte benefice pentru sanatate

Actualizat la data de: 11 Septembrie 2024

Generalitati

Sus
10 mirodenii cu efecte benefice pentru sanatate

Plantele aromatice si condimentele sunt ingrediente culinare cu efecte pozitive asupra organismului.

Acestea pot inlocui sarea cu succes, aromatizeaza mancarea fara sa creasca aportul de calorii si au diverse proprietati benefice.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Condimente si plante aromatice sanatoase
  3. Piperul rosu
  4. Usturoiul
  5. Mixul de condimente pentru placinte si prajituri
  6. Scortisoara
  7. Menta
  8. Chimenul
  9. Turmericul
  10. Salvia
  11. Anasonul
  12. Maghiranul
  13. Citeste pe aceeasi tema

Condimente si plante aromatice sanatoase

Sus

Ultimele cercetari efectuate de oamenii de stiinta arata ca ierburile aromatice si condimentele ajuta la reducerea cantitatii de sodiu din alimente, precum si a aportului de calorii si grasimi.

Piperul rosu

Sus

Mai rar utilizat in bucataria romaneasca decat cel negru, piperul rosu adauga un plus de aroma diverselor feluri de mancare, iar in acelasi timp actioneaza ca un stimulent excelent pentru metabolism.

Efectul amintit se datoreaza capsaicinei, un ingredient activ din compozitia acestui condiment, despre care cercetatorii au descoperit ca accelereaza metabolismul si induce mai rapid starea de satietate dupa consum.

Astfel, piperul rosu este un adjuvant excelent in arderea grasimilor, in special al celor depuse la nivelul abdomenului.

Totodata, acest condiment poate inlocui cu succes sarea, prevenind pericolul unui aport prea mare de sodiu in organism.

Il puteti folosi pentru aromatizarea preparatelor din carne, floricelelor de porumb sau a hummusului.

Usturoiul

Sus

In sezonul gripei si al racelilor, usturoiul este un ingredient esential in preparatele menite sa stimuleze imunitatea organismului. Indiferent de forma in care este consumat, ajuta la prevenirea infectiilor respiratorii si la scurtarea simptomelor asociate cu raceala comuna.

Pentru a beneficia pe deplin de proprietatile curative ale usturoiului, consumati-l in stare proaspata, zdrobit.

Asteptati 5 minute inainte sa il adaugati in mancare, astfel incat sa se formeze alicina, compusul care confera usturoiului proprietatile antioxidante si antibacteriene.

Mixul de condimente pentru placinte si prajituri

Sus

Nucsoara, ghimbirul si celelalte condimente regasite in mixurile speciale pentru placinte si prajituri au, impreuna, efecte benefice remarcabile pentru sanatate.

Acesti antioxidanti naturali inlocuiesc cu succes zaharul din deserturi, avand si o aroma intensa si apetisanta, apreciata de cei mari si cei mici deopotriva.

Nucsoara contine compusi antibacterieni care ajuta la tratarea listeriei si eliminarea agentilor patogeni E.coli si Salmonella.

Un studiu recent a descoperit ca oamenii considera la fel de gustoase deserturile pline de zahar si grasimi saturate, precum cele dietetice, preparate cu condimentele sanatoase enumerate mai sus.

Scortisoara

Sus

Scortisoara este un condiment cu adevarat special, nu doar prin aroma unica pe care o adauga bauturilor si preparatelor copioase, ci si prin aportul redus de calorii si proprietatilor benefice sanatatii.

Oamenii de stiinta au descoperit ca scortisoara ajuta la mentinerea nivelului optim al glicemiei in sange, dar si pe cel al trigliceridelor.

Cerealele integrale de la micul dejun, ceaiurile, bauturile calde sau deserturile pot fi aromatizate cu scortisoara, devenind astfel optiuni alimentare excelente pentru o stare de sanatate perfecta.

Menta

Sus

Menta este o iarba aromatica bogata in antioxidanti, caroten, vitaminele C si A, substante care intaresc sistemul imunitar, mai ales in sezonul rece.

Cercetarile recente arata ca uleiurile naturale derivate din frunzele de menta asista digestia, amelioreaza balonarea si durerile asociate cu sindromul colonului iritabil.

Menta aduce beneficii unice functionarii tubului digestiv, ficatului, vezicii biliare si sistemului respirator.

Planta detoxifica organismul, trateaza diareea si crampele intestinale, imbunatateste circulatia sangelui si are efect antibiotic usor.

O puteti consuma sub forma de ceai (infuzie) sau ca iarba aromatica pentru diverse salate, sosuri, deserturi si sucuri naturale.

Chimenul

Sus

Chimenul este un ingredient antiinflamator potent, care inhiba formarea si dezvoltarea tumorilor canceroase.

Chimenul contine cantitati importante de magneziu si fier si, datorita proprietatilor sale antiseptice, este folosit in tratarea racelilor usoare.

Infuzia de seminte de chimen este un remediu natural excelent pentru guturai.

Acelasi condiment ajuta la accelerarea metabolismului, tratarea afectiunilor digestive si a insomnilor si ameliorarea senzatiilor de greata in sarcina.

Chimenul este util si in reglarea colesterolului marit, imbunatatirea lactatiei, combaterea anemiei si tratarea parazitilor intestinali.

Turmericul

Sus

Din ce in ce mai folosit si in tara noastra, ingredientul specific bucatariei indiene numit turmeric adauga o aroma unica si apetisanta supelor, tocanitelor si altor preparate iuti.

Compusul natural din turmeric, curcumina, poate ajuta la inhibarea tumorilor canceroase si la prevenirea instalarii diabetului de tip 2.

Salvia

Sus

Salvia este un alt condiment cu proprietati benefice pentru sanatate.

Regleaza nivelul colesterolului in organism si presiunea arteriala, diminuand considerabil riscul instalarii bolilor cardiace.

Bogata in nutrienti (vitamina A, fier, calciu, potasiu etc.), salvia trateaza racelile, febra si durerile de cap.

Totodata, ajuta la prevenirea luxatiilor, inflamatiilor, ulcerelor si hemoragiilor, intarind in acelasi timp sistemul nervos.

Uleiurile volatile, flavonoizii si acizii fenolici din salvie au o puternica actiune antioxidanta.

Salvia poate fi combinata cu ceapa pentru diverse umpluturi sau poate fi presarata peste salate, fripturi, pizza sau preparate coapte.

Salvia se consuma si sub forma de ceai, recomandat insa in cantitati moderate.

Anasonul

Sus

Aroma puternica a anasonului il face mai dificil de agreat de catre anumite persoane, insa acest condiment este recomandat intr-o dieta benefica sanatatii.

Are efect calmant asupra sistemului digestiv, trateaza simptomele racelii si gripei (congestia nazala, tusea etc.) si stimuleaza lactatia.

Maghiranul

Sus

Maghiranul este un alt condiment care poate fi folosit pentru aromatizarea preparatelor culinare, cu proprietati terapeutice excelente.

Actioneaza ca un bun calmant stomacal, grabeste vindecarea afectiunilor respiratorii si amelioreaza simptomele bolilor reumatice.


Medici specialisti Diete-Nutritie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate